Asist. Univ. Dr. Nedelea Irena

Asist. Univ. Dr. Nedelea Irena
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Manifestari cutanate in imunodeficientele primare
Autori: Irena Nedelea, Carmen-Teodora Dobrican, Adriana Muntean, Diana Deleanu

Imunodeficiențele primare sau defectele înnăscute ale imunității cuprind un grup hererogen de afecțiuni caracterizate prin funcționarea deficitară sau chiar absentă a unuia sau a mai multor componente ale sistemului imun, exprimate printr-o susceptibilitate crescută pentru boli infecțioase, afecțiuni autoimune, autoinflamatoare, boli alergice și/sau neoplazii.
Anul 2020 aduce ultima clasificare a erorilor înnăscute ale imunității/imunodeficiențelor primare, elaborată de International Union of Immunological Societies Expert Committee. Conform acesteia, grupul Imunodeficiențelor Primare umane cuprinde 416 de afecțiuni distincte, la baza cărora, alături de cele 320 de mutații genetice moștenite identificate până la clasificarea precedentă, din anul 2018, se adaugă încă 64 de defecte genetice decoperite în ultimii doi ani.
Manifestările cutanate, infecțioase și ne-infecțioase sunt frecvent întâlnite la pacienții cu imunodeficiențe primare. Acestea pot fi manifestările inaugurale ale unei imunodeficiențe.
Lucrarea de față pornește de la date generale privind imunodeficiențele primare și expune manifestările cutanate asociate acestor afecțiuni.
Cunoașterea asocierii dintre imunodeficiențele primare și anumite manifestări cutanate este importantă pentru diagnosticul corect și precoce de boală, ca premisă a unei abordări terapeutice eficiente.

Scurt CV

Grad didactic:
Asistent Universitar

Funcţie:
Medic specialist

Loc de muncă:
Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Profesor Doctor Octavian Fodor, Cluj-Napoca

Specializări:
Alergologie si Imunologie Clinica

Apartenenţa la Societăţi ştiinţifice:
Membru Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica, membru EEACI

Contactează operatorul PDI 2020

4 + 8 =

Operatorul PDI 2020

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media