C.Ș. gr. I Dr. Benea Vasile

C.Ș. gr. I Dr. Benea Vasile
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş” Bucureşti

Alergia alimentară
Autori: Vasile Benea1, Simona-Roxana Georgescu1,2
1. Clinica de Dermatovenerologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti.
2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Bucureşti

Termenul de alergie alimentară se referă la un grup de reacții adverse reproductibile la alimente care sunt mediate prin mecanisme imunologice. Aceste reacțiile imune pot fi IgE-mediate (urticarie, angioedem, rinită alergică, astm bronșic, vărsături, diaree, anafilaxie), non-IgE-mediate (enteropatii induse de alimente – enterocolită, proctocolită) și reacții mixte (dermita atopică; afecțiuni gastro-intestinale eozinofilice – esofagită, gastro-enterită). În apariția alergiei alimentare sunt implicate interacțiuni complexe între terenul genetic, stilul de viață și factori de mediu.
Alergia alimentară constituie o problemă importantă de sănătate publică cu prevalență în continuă creștere și un impact major asupra calității vieții pacienților și a familiilor acestora. Intensitatea manifestărilor clinice variază de la simple reacții locale, cum ar fi sindromul de alergie orală încrucișată, până la reacțiile anafilactice severe. Alergenele alimentare se pot clasifica în: alergene provenite din plante care pot da reacții încrucișate cu polenurile (1); alergene provenite din plante care nu dau reacții încrucișate cu polenurile (2) și alergene alimentare de origine animală (3). Principalele alergene alimentare sunt, la copiii mici, laptele (50% din cazurile la sugari) și ouăle, iar la copiii mari arahidele, nucile, fructele de mare, ouăle și laptele; la adulți apar reacții alergice încrucișate între polenuri și alimente.
Diagnosticul alergiei alimentare se bazează în principal pe anamneza amănunțită, evaluarea clinică atentă (status nutrițional, afecțiuni asociate – îndeosebi manifestări atopice etc.), evidențierea sensibilizării IgE (teste cutanate, determinarea IgE specifice), dieta de eliminare și proba de provocare orală în dublu orb.
Managementul alergiei alimentare include măsuri pe termen scurt pentru tratamentul reacțiilor acute (antihistaminice, corticosteroizi, adrenalină etc., în funcție de intensitatea manifestărilor clinice și de riscul de evoluție spre forme severe) și strategia pe termen lung (modificarea regimului alimentar, educația pacientului/familiei, abordarea comportamentală, evitarea cofactorilor, imunoterapie pentru inducerea toleranței, medicație biologică anti-IgE etc.) în scopul reducerii riscului de apariție a unor reacții alergice viitoare. De asemenea, o importanță deosebită o are găsirea unor criterii de apreciere a riscului de apariție a unor reacții severe viitoare, precum și a unor măsuri de prevenire a alergiei alimentare la cei cu predispoziție genetică.

Scurt CV

Experienţa profesională:
Prezent: cercetător ştiinţific principal gr. I, Laboratorul de cercetare dermato-venerologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti
2002 – 2012: cercetător ştiinţific principal gr. I, Centrul Dermato-venerologic, Spitalul Clinic de Dermatologie “Prof. dr. Scarlat Longhin” Bucureşti;
1996: cercetător ştiinţific gr II, Centrul Dermato-venerologic, Spitalul Clinic de Dermatologie “Prof. dr. Scarlat Longhin” Bucureşti;
1994: medic primar dermato-venerolog, Spitalul Clinic de Dermatologie “Prof. dr. Scarlat Longhin” Bucureşti;
1989: cercetător ştiinţific gr III, Centrul Dermato-venerologic, Spitalul Clinic de Dermatologie “Prof. dr. Scarlat Longhin” Bucureşti;
1989: medic specialist dermato-venerolog; Spitalul Clinic de Dermatologie “Prof. dr. Scarlat Longhin” Bucureşti;
1983: medic-doctor în medicină generală, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti; prerepartiţie în cercetarea clinică medicală la Centrul Dermato-venerologic Bucureşti;
Coordonator al Laboratorului de cercetare dermato-venerologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti
2009-2012: Manager, Spitalul Clinic de Dermatologie “Scarlat Longhin”, Bucureşti
2004-2009: Director Medical, Spitalul Clinic de Dermatologie “Scarlat Longhin”, Bucureşti
1993 – prezent: Şeful Laboratorului de Alergologie, Laboratorul de cercetare dermato-venerologie;
Activităţi şi responsabilităţi principale:
Activitate de cercetare – Laboratorul de cercetare dermato-venerologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti;
Asistenţă medicală specialitatea dermato-venerologie – Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti;
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Şoseaua Mihai Bravu 281, sector 3, 030303 Bucureşti
Educaţie şi formare:
Perioada:
Calificarea / diploma obţinută:
2002: cercetător ştiinţific principal gr. I, Academia de Ştiinţe Medicale, România;
2001: doctor în ştiinţe medicale, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti;
1996: cercetător ştiinţific gr II, Academia de Ştiinţe Medicale, România;
1994: medic primar dermato-venerolog;
1989: cercetător ştiinţific gr III, Academia de Ştiinţe Medicale, România;
1989: medic specialist dermato-venerolog;
1977-1983: Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, medic-doctor în medicină generală,
1972-1976: Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Galaţi.

Contactează operatorul PDI 2021

11 + 12 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media