Dr. Jianu Dana Mihaela

Dr. Jianu Dana Mihaela
Clinica ProEstetica, București, România

Chirurgia plastică regenerativă aplicată în tratamentul unui caz de sclerodermie localizată (morfee în bandă) în treimea inferioară a feței
Autor: Dana Mihaela Jianu
Coautor: Ștefania Alexandra Stoica

Introducere:
Morfeea în bandă este o patologie caracterizată prin depozitarea colagenului tip I și III la nivelul grosimii dermului și țesutului subcutanat. Aceasta poate prezenta manifestări extracutanate: febră, artralgii, limfadenopatii, fatigabilitate, afectarea sistemului nervos central și modificări ale examenului paraclinic: eozinofilie, hipergamaglobulinemie, anticorpi antinucleari pozitivi. Lipofilling-ul sau grefa de țesut adipos autolog este o procedură chirurgicală închisă cu invazivitate redusă. Țesutul adipos autolog aduce atât o corecție de volum, dar și de structură și calitate a pielii din zona în care a fost tratată. Grefa are efect regenerator.
Prezentarea cazului:
Pacientă în vârstă de 32 de ani, fără antecedente personale patologice semnificative, se prezintă în clinică pentru hiperpigmentarea și deprimarea intensă a zonei mentoniere drepte și a buzei albe inferioare drepte, modificări ce au apărut în urmă cu 10 ani și s-au accentuat progresiv. Pacientei i se recomanda RMN și biopsie pentru diagnosticul de certitudine. Rezultatul examenului histopatologic: atrofie cutanata, ce se poate regăsi în etapele rezolutive ale unei morfei. Examen paraclinic: anticorpi anti SCL 70 și anticentromer pozitivi. Pacientei i se propune un protocol terapeutic regenerativ pe etape:
• Etapa 1: pregătirea zonei receptoare cu PRP și laser CO2 0,5 ms
• Etapa 2: intervenția chirurgicală cara a constat în recoltarea cu microcanule 80cc de lipoaspirat de la nivelul abdomenului inferior care s-a centrifugat și s-a preparat microfat/nanofat. La nivelul mentonului și buzei albe inferioare se practică lipotransfer cu microcanule în multiple planuri: supraperiostic în țesuturile cicatriceale fibrozate ( la nivelul mentonului și buzei albe inferioare ½ dreaptă cca 4,8 cc microfat și 5.00cc nanofat la nivelul dermului superficial).
• Etapa 3: retuș cu acid hialuronic
• Etapa 4: a doua ședință de PRP cu îmbunătățire și ameliorare vizibilă a defectului.
• Etapa 5: este posibil a fi efectuată încă o grefare de țesut adipos și laser CO2 pentru un rezultat complet
Concluzie:
Am prezentat un caz de sclerodermie localizată la care se remarcă necesitatea unei abordări multidisciplinare (reumatologie, dermatologie, imunologie, chirurgie plastică și estetică) și a unui protocol terapeutic avansat, etapizat ce conduce la corecția semnificativă sau chiar completă a leziunii cu implicații în optimizarea calității vieții. Propunem acest protocol terapeutic deoarece regenerează țesuturile cu redarea aspectului cât mai aproape de normal, fără intervenții chirurgicale extensive și traumatizante, fiind și bine tolerat de către pacienți.

Scurt CV

Medic primar chirurg plastician, Doctor în Științe Medicale, Cercetător științific
Dr. Dana Jianu s-a format ca specialist în chirurgia plastică-estetică, reconstructivă și arsuri în cadrul sistemului de educație medicală din România, Spitalul Universitar de Chirurgie Plastică, Reconstructivă și Arsuri, București certificat de Ministerul Sănătății din România (1993). Este Președinte al Societății Române de Chirurgie Estetică (SRCE) și Vicepreședinte al Asociației Chirurgilor Plasticieni din România (ACPR) .
S-a specializat în chirurgie estetică în străinătate cu reputați maeștri: Valeriu Popescu (Hamburg, Germania), David Sharp (UK), Giovanni Botti (Salo, Italia), Giorgio Fischer (Roma, Italia), Pierre Fournier, Benjamin Ascher (Paris , Franta) și Steven Hoefflin (Santa Monica, USA) .
Este preocupată de medicina translatională, de aspecte inovative și de cercetare, de legătură între masa de operație, patul pacientului și masa de laborator. Este cercetător științific al Centrului de Cercetare în Medicina și Chirurgie Regenerativă al ProEstetica Hospital pe platforma Academiei de Științe Medicale din România și ex. profesor asociat al UMF „Carol Davila” București.
Este membru al Consiliului Colegiului Medicilor București și în Comisia de Specialitate în cadrul Colegiului Medicilor din România. Este membru al Board-ului Editorial al Jurnalului Oficial ISAPS „Aesthetic Plastic Surgery” Journal.
Este pionier al chirurgiei estetice în Romania (din 1994). A organizat multiple manifestări științifice – cursuri, simpozioane ISAPS, Congrese Internaționale în Romania și străinătate, dintre care amintim Congres SRCE 2007, 2009, Curs ISAPS 2013 Sinaia, Congres SRCE – ACPR 2016, Co-Director Curs ISAPS Belgrad 2015, Cairo 2016, Conferinta SRCE- Școala de vara- Curs ISAPS 2017.
Este co-proprietar ProEstetica Group (www.proestetica.ro) și coordonatoarea Departamentului de Chirurgie Plastică-Estetica în cadrul Centrului Medical ProEstetica.
Coordonează activitatea Societății Române de Chirurgie Estetică (SRCE) în calitate de Președinte. Are o contribuție importanță națională și internațională în chirurgia plastică regenerativă atât ca și chirurg practician cât și în calitate de Președinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă (SIMCR). Este preocupată de performanțele chirurgiei LASER; este Președinte al Societății Europene de Chirurgie Estetică Laser (ESLAS).
Dr. Dana Jianu se concentrează pe chirurgia mamară, primară și secundară și regenerativă – postmastectomie, corecția siluetei prin liposculptura, cu un interes special pentru reintinerirea feței și gâtului prin metode regenerative chirurgicale fără bisturiu, pe transplant de țesut adipos, lasere și PRP, concomitent. Un interes deosebit acordă intervențiilor fără cicatrice vizibile: măriri de sâni cu implante transareolar sau tratamentul regenerativ al cicatricelor.

Contactează operatorul PDI 2021

8 + 4 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media