Interviu Dr. Daniela Vasiluț

„PDI a demonstrat că medicina poate fi ridicată la un alt nivel”

* dialog cu dr. Daniela Vasiluț, membru fondator al Asociației Dermatologilor din Moldova

De-a lungul edițiilor anterioare, PDI a fost o rampă de lansare pentru foarte mulți tineri, care au găsit în sălile de conferințe nu doar teme extrem de interesante și discuții provocatoare, ci și mentori, care i-au sprijinit în carieră. Despre aceste lucruri am discutat cu doamna doctor Daniela Vasiluț, membru fondator al Asociației Dermatologilor din Moldova și unul dintre tinerii care au privit cum PDI crește împreună cu carierele lor.

-10 ani de PDI. Cunoașteți manifestarea încă de la primele ediții, sunteți și membru fondator al Asociației Dermatologilor din Moldova – ADEM. Privind retrospectiv, cum a crescut evenimentul? Care este cea mai frumoasă amintire care vă leagă de PDI?

– În 2011, ca tânăr medic specialist priveam cu emoție, dar în același timp cu entuziasm, organizarea acestui eveniment. Ne doream un eveniment interdisciplinar pentru că în practica de zi cu zi, ca dermatolog, dar de altfel ca și în orice specialitate, ne loveam de probleme complexe și conexe cu celelalte specialități. Deși suntem dermatologi, suntem de multe ori în fața unor pacienți cu multe patologii și acestea au, de cele mai multe ori, implicații importante în evoluția bolii și a tratamentului. Nu știu sau nu îmi vine în minte o singură amintire de atunci, dar dacă încerc să mă întorc în timp, mă copleșește emoția, emoția aceea de început. Cred că emoția este cea mai pregnantă amintire. Apoi pas cu pas, an după an, emoția s-a mai estompat și pe măsura ce evenimentul a devenit mai mare, mai cunoscut, mai apreciat am realizat cât de mult aveam nevoie de această întâlnire între noi, medicii de diferite specialități.

– Cum a contribuit PDI la formarea dvs ca medic, ca profesionist?

– Categoric, acest eveniment, ca de-altfel toate manifestările medicale, contribuie la perfecționarea noastră continuă ca medici specialiști. Înainte de toate, această manifestare ne-a confirmat încă o dată că suntem cu toții o mare familie, măcinată de grija și dorința de a oferi cele mai eficiente și sigure soluții medicale pacienților noștri și împreună am reușit. Am reușit să împărtășim din experiența noastră, din satisfacțiile noastre și câteodată chiar din temerile noastre, dar cred că cel mai important lucru este că am învățat de la cei mai buni în diferite domenii medicale foarte apropiate dermatologiei – alergologia, imunologia, microbiologia, histopatologia, pediatria, oftalmologia, chirurgia vasculară, chirurgia estetică. Sunt doar câteva domenii importante care îmi vin acum în minte.

– Ce ați apreciat cel mai mult la lectorii și invitații PDI? Ce teme în dialog v-au atras cel mai mult?

– Trebuie să recunosc faptul că, alături de dermatologie, pasiunea mea este și estetica medicală, motiv pentru care am asistat de fiecare dată cu mult interes la toate prezentările și workshop-urile organizate pe această temă. Am audiat, de asemenea, cu interes și prezentările pe teme de alergologie, dermato-pediatrie și chirurgie vasculară și de fiecare dată m-am bucurat când medicina a venit cu metode noi de diagnostic și tratament în diferite patologii.

– PDI este o școală de dermatologie ajunsă la apogeu. Cum ajută o astfel de structură la formarea viitorilor medici?

-Da, într-adevăr, PDI a demonstrat că medicina poate fi ridicată la un alt nivel, un nivel superior, de ansamblu, un nivel interdisciplinar complex. Tocmai prin acest caracter complex interdisciplinar, manifestarea PDI vine în sprijinul nostru, al tuturor, de la cei mai tineri la cei mai experimentați și nu ne-a dezamăgit la nici o ediție din cele nouă anterioare.

– Sunteți medic dermatolog și membru fondator al Asociației Dermatologilor din Moldova. Ce v-a atras către acest organism?

– Trebuie să recunosc faptul că motorul acestui eveniment este și va rămâne doamna profesor Daciana Brănișteanu. Pentru mine, dumneaei a fost chiar mai mult, a fost modelul meu de carieră, de om, de profesionalism încă din studenție. Datorită dumneaei, un om cu un har didactic aparte, am îmbrățișat această carieră și din acest motiv îi sunt profund recunoscătoare. Dincolo de factorul uman, care mă leagă de doamna profesor Daciana Brănișteanu și de doamna doctor Andreea Molodoi (membru fondator al ADEM – n.r.), mi-am dorit ca, alături de colegii dermatologi din Moldova, să putem fi o voce, un întreg și acest lucru era și este posibil, fiind organizați și uniți.

– La final, dacă ar fi să lansați o invitație la PDI, ce recomandări ați face viitorilor participanți?

– Primăvara Dermatologică Ieșeană, eveniment ajuns la cea de-a zecea ediție, s-a remarcat de-a lungul timpului prin complexitatea temelor abordate, teme de real interes atât pentru noi, dermatologii, cât și pentru medicii de alte specialități. În cadrul acestui eveniment am aflat răspunsul la multe dintre întrebările ce mi le – am adresat în cursul anului, în practica de zi cu zi și cred că acesta este și rolul evenimentelor medicale de acest nivel. Posibilitatea de a expune cazuri clinice complexe, dorința de a afla ultimele noutăți în domeniul dermatologiei, interesul pentru patologii dermatologice aflate la interfața cu alte specialități medicale sunt numai câteva din motivele pentru care medicii dermatologi și cei din celelalte specialități medicale și chirurgicale ar dori să se alăture la cel de-al zecelea eveniment, unul aniversar, al PDI .

Contactează operatorul PDI 2021

13 + 12 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media