Prof. Dr. Deleanu Diana

Prof. Dr. Deleanu Diana
Universitatea de Medicină și Farmacie”Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca

Inhibitorii JAK kinazelor in dermatita atopica
Autori: Diana Deleanu, Irena Pintea

Universitatea de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu”, Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie “Prof dr. Octavian Fodor” – Alergologie; Cluj-Napoca

Cuvinte cheie: dermatita atopica, JAK inhibitori, imunomodulare

Dermatita atopica (DA) este cea mai frecventa afectiune inflamatorie cronica a pielii in perioada copilarie, si doar la unii dintre copii se amelioreaza in timp. Mecanismul de producere a DA implica si activarea sistemului imun cu rol important jpentru limfocitele Th2, dar si alte subtipuri de limfocite intervin (Th22, Th1, Th17). Enzimele legate de receptorii membranari pentru citokine, numite JAK kinase reprezinta semnalul al doilea de activare a indusa de citokine, precum IL-4, IL-13, IL-22, IL-23, IL-31, IL-33, IFN-γ. JAK kinazele fosforileaza sistemul STAT (semnalul de activare si traducere a transcriptiei), iar factorii nucleari activati declanseaza sinteza altor citokine. Au fost sintetizate substante ce blocheaza activarea JAK kinazelor. Aceste noi molecule (inhibitorii JAK) au ca efect blocarea activarii limfocitelor si prin aceasta reduc efectele intilnite in boli inflamatorii, printre care se numara si DA. JAK inhibitorii au ca tinta diferite enzime JAK (JAK1, JAK2, JAK3), dar au efecte clinice comune. JAK inhibitorii (baricitinib, tofacitinib etc) se pot administra topic sau oral, iar in studiile clinic (inclusive de faza III) au scazut severitatea simptomelor si semnelor din DA (prurit, eritem etc), siguranta lor fiind mare. Studiile cu aceste medicamente noi, a caror tinta sunt moleculele mici sunt terminate sau in plina desfasurare, astfel incit aprobarea pentru tratamentul DA este aproape. In concluzie. O noua clasa de medicamente, JAK inhibitorii, cu efecte imunomodulatoare si antiinflamatorii, care actioneaza prin blocharea enzimele intracitoplasmatice este la orizont pentru tratamentul DA moderate si severe. JAK inhibitorii sunt eficienti, usor de administrat si au un profil de siguranta mare.

JAK Inhibitors for the treatment of atopic dermatitis
Autori: Diana Deleanu, Irena Pintea

University of Medicine & Pharmacy “Iuliu Hatieganu”, Regional Institute of Gastroenterology and  Hepatology “Prof dr. Octavian Fodor” – Allergology; Cluj-Napoca

Key words: atopic dermatitis, JAK inhibitors, immunomodulation

Atopic dermatitis (AD) is one of the most frequent inflammatory skin diseases in childhood, and few of the children out-grow their disease. AD is driven by abnormal immune activation of T helper (Th) 2, but also other subtypes of T cells are involved (Th22, Th1 and Th17). The Janus kinase (JAK)-signal transducer and activator of transcription (STAT) are involved in signaling of several AD-related cytokines, such as IFN-γ, IL-4, IL-13, IL-31, IL-33, IL-23, IL-22, and IL-17, mediating downstream inflammation and barrier alterations. A new class of drugs is developed, and their action is inhibitory on JAK-kinase. The JAK inhibitors, which target different combinations of kinases (JAK1, JAK2, JAK3), have overlapping but distinct mechanisms of action, all of them being efficient and safe. Several topical and oral JAK inhibitors have been shown to decrease AD severity and symptoms. The available data from clinical studies are promising regarding therapeutics and safety effects, so in the next future the approval of JAK inhibitors in AD is expected. In conclusion: a new class of medication, JAK inhibitors, with immunomodulatory and anti-inflammatory effects, acting as inhibitors of intracytoplasmatic enzymes, are on pipe line to be approved in the therapy of AD (moderate and severe). JAK inhibitors are efficient, easy to administrate and the have a safety profile.

Scurt CV

A absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie a Institutului de Medicina si Farmacie Cluj-Napoca (actuala Universitate de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu) in 1983. Este medic primar de Medicina Interna si de Alergologie si Imunologie Clinica (din 1995). Este angajata la UMF Iuliu Hatieganu, disciplina de Imunologie si Alergologie (sef de disciplina) si la Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie (IRGH) “Prof. dr. Octavian Fodor”, sectia Medicina Interna (sef de sectie) cu compartimente de Alergologie si de Imunologie. Conduce programul nationale pentru boli rare – imunodeficiente primare.
Specializari la UMF Cluj-Napoca, UMF Carol Davila, Bucuresti, Universitatea de Medicina Southampton (boli respiratorii), la Spitalul Brompton, Londra, Serviciul de recuperare boli respiratorii Paderborn, la Clinica Nantes, Universitatea Navarra, Clinica San Miguel (alergologie) din Pamplona. Si-a sustinut teza de doctorat in domeniul medicine cu o tema de imunologie, in 1996. Autoare si coautoare a numeroase articole, cu indice Hirsch peste 9 si autoare la mai multe carti, capitole de carte in domeniul imunologiei si alergologiei. A introdus teste de provocare si imunoterapia specifica. Preda cursuri de imunologie si alergologie la studentii de la UMF “Iuliu Hatieganu” Cluj-Napoca, la anul 3 si 6 medicina generala, la medicina dentara, farmacie, nutritie si este responsabila de pregatirea medicilor rezidenti in specialitatea de Alergologie si Imunologie Clinica. Este investigator principal in numeroase studii clinice internationale privind bolile alergice (astm, rinita, soc anafilactic, urticarie). Participant la numeroase manifestarii de medicina, imunologie, alergologie, pediatrie, dermatologie regionale, nationale si internationale. A organizat “Scoala de Vara” 2007 la Cluj-Napoca, impreuna cu Academia Europeana de Alergologie si Imunologie Clinica (EAACI). A fost vicepresedinte (200-2006) si presedinte (2006-20017) al Societatii Nationale de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) , in prezent este “fost-presedinte” al SRAIC. Este membra la mai multe societati internationale de alergologie (EAACI, organizatia mondiala de Alergologie – WAO, la AAAAI, la ACAAI etc) si face parte din Comisiile de specialitate ale MS si Colegiului Medicilor. Are doi copii si trei nepoti.

Contactează operatorul PDI 2020

2 + 3 =

Operatorul PDI 2020

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media