Prof. Dr. Georgescu Simona

Prof. Dr. Georgescu Simona
Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București

Alergia alimentară
Autori: Vasile Benea1, Simona-Roxana Georgescu1,2
1. Clinica de Dermatovenerologie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş” Bucureşti.
2. Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” Bucureşti

Termenul de alergie alimentară se referă la un grup de reacții adverse reproductibile la alimente care sunt mediate prin mecanisme imunologice. Aceste reacțiile imune pot fi IgE-mediate (urticarie, angioedem, rinită alergică, astm bronșic, vărsături, diaree, anafilaxie), non-IgE-mediate (enteropatii induse de alimente – enterocolită, proctocolită) și reacții mixte (dermita atopică; afecțiuni gastro-intestinale eozinofilice – esofagită, gastro-enterită). În apariția alergiei alimentare sunt implicate interacțiuni complexe între terenul genetic, stilul de viață și factori de mediu.
Alergia alimentară constituie o problemă importantă de sănătate publică cu prevalență în continuă creștere și un impact major asupra calității vieții pacienților și a familiilor acestora. Intensitatea manifestărilor clinice variază de la simple reacții locale, cum ar fi sindromul de alergie orală încrucișată, până la reacțiile anafilactice severe. Alergenele alimentare se pot clasifica în: alergene provenite din plante care pot da reacții încrucișate cu polenurile (1); alergene provenite din plante care nu dau reacții încrucișate cu polenurile (2) și alergene alimentare de origine animală (3). Principalele alergene alimentare sunt, la copiii mici, laptele (50% din cazurile la sugari) și ouăle, iar la copiii mari arahidele, nucile, fructele de mare, ouăle și laptele; la adulți apar reacții alergice încrucișate între polenuri și alimente.
Diagnosticul alergiei alimentare se bazează în principal pe anamneza amănunțită, evaluarea clinică atentă (status nutrițional, afecțiuni asociate – îndeosebi manifestări atopice etc.), evidențierea sensibilizării IgE (teste cutanate, determinarea IgE specifice), dieta de eliminare și proba de provocare orală în dublu orb.
Managementul alergiei alimentare include măsuri pe termen scurt pentru tratamentul reacțiilor acute (antihistaminice, corticosteroizi, adrenalină etc., în funcție de intensitatea manifestărilor clinice și de riscul de evoluție spre forme severe) și strategia pe termen lung (modificarea regimului alimentar, educația pacientului/familiei, abordarea comportamentală, evitarea cofactorilor, imunoterapie pentru inducerea toleranței, medicație biologică anti-IgE etc.) în scopul reducerii riscului de apariție a unor reacții alergice viitoare. De asemenea, o importanță deosebită o are găsirea unor criterii de apreciere a riscului de apariție a unor reacții severe viitoare, precum și a unor măsuri de prevenire a alergiei alimentare la cei cu predispoziție genetică.

 Scurt CV

Grad didactic
Din anul 2011 – Profesor universitar la disciplina Dermatologie a Facultăţii de Medicină Dentară U.M.F. ”Carol Davila” Bucureşti
Funcţie
Profesor universitar doctor, şef disciplina Dermatologie, Facultatea de Medicină Dentară U.M.F. ”Carol Davila” Bucureşti
Şef Clinica Dermatologie, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale „V. Babeş” Bucureşti
Competenţe dobândite:
• dermato-cosmetologie,
• laser în dermatologie,
• dermatoscopie
Apartenenţă la Societăţi Ştiinţifice:
• Membru al Societăţii Române de Dermatologie
• Membru al Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie EADV
• Membru al Societăţii Europene de Cercetare în Dermatologie ESDR
• Membru în Consiliul Profesoral al Facultăţii de Medicină Dentară UMF „Carol Davila” Bucureşti (2004-prezent)
• Preşedinte al Consiliului de Administraţie Spitalul Clinic de Dermatologie „Prof. Dr. S. Longhin” Bucureşti (2004-2006, 2010-2011)

Contactează operatorul PDI 2021

5 + 9 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media