Prof. Dr. Luca Cătălina

Prof. Dr. Luca Mihaela Cătălina
Universitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi

Severitatea manifestarilor cutanate in infectia SARS-CoV2
Autori: Mihaela Cătălina Luca, Ioana Onofrei, A. Savoiu

Manifestările cutanate în infecția SARS-CoV2 sunt extrem de variate (erupție urticariană, exantem maculo-papulos sau veziculos, livedo reticularis, livedo racemosa, erupții papuloscuamoase, leziuni tip Chilblain la nivelul extremităților, sindrom inflamator multisistemic Kawasaki – like, etc), nu sunt corelate cu severitatea infecției și, de obicei, se remit spontan în câteva zile. Pe de altă parte, leziunile la nivel cutanat la pacientul cu boală COVID-19 sunt reacții adverse ale medicației off label utilizată în tratamentul infecției. Afectarea cutanată iatrogenă este, de asemenea, extrem de variată din punct de vedere al tipului de leziuni, a severității acestora, precum și a tratamentului indicat. Sunt cunoscute manifestări de tipul exantem maculo – papulos care (după administrare de medicamente antivirale – lopinavir/ritonavir, remdesivir sau a terapiei biologice – tocilizumab), dermatite alergice, erupții de tip urticarian, modificări ale pigmentației pielii (asociat cu hidroxiclorochina sau anticorpi monoclonali), pâna la forme severe generalizate de tipul sindromului Stevens-Johnson și necroliza toxică epidermică (dupa administrare de medicamente antivirale sau hidroxiclorochină) sau necroză cutanată asociata heparinelor cu greutate moleculară mică. Cele mai frecvente reacții adverse severe raportate în bazele de date internaționale au fost cazuri de pustuloză exantematiformă acută generalizată cu evolutie spre deces dupa administrarea de remdesivir.
Recunoașterea, diagnosticarea și tratamentului reacțiilor adverse cutanate severe asociate tratamentului off label în infecția SARS-CoV2 sunt dificile datorită datelor limitate care să permită stabilirea relației de cauzalitate cu tratamentul. Datorită potențialului de toxicitate cutanată asociat tratamentului utilizat in COVID-19, este necesară o monitorizare cât mai atentă a acestor pacienți pentru identificarea și tratarea cât mai precoce a reacțiilor adverse care ar putea pune în pericol viața pacientului cu infecție SARS-CoV2.

Scurt CV

Experienţa profesională

1.10.2017 – în prezent Profesor Universitar
Facultatea de Medicină Generală- U.M.F. “Grigore T. Popa”- Iaşi, Disciplina “Boli Infecṭioase”
Titular curs/stagii practice cu studenţi/Facultatea de Medicină an VI (Boli Infecţioase– limba Română şi Engleză), an V (Boli Tropicale, Medicina Generală), an II (Boli Tropicale, Medicina Generală-Franceză);
Coordonator de activitate rezidenţi (curs/stagii practice)
Membru in Senatul Universitatii “Grigore T. Popa” Iași (din 2016 și în prezent)
Activitate Medicală Membru în comisii de admitere/licenţă, rezidenţiat, examen medic specialist/primar, examen doctorat, comisii de evaluare referate doctorat, comisii pentru ocuparea unui loc de muncă în învățământul superior: preparator/asistent/şef de lucrări/conferenţiar universitar

2007 – în prezent Medic șef de sectie – Secția III (decizie nr. 5923/ 24.04.2007)
Spitalul Clinic de Boli Infecṭioase “Sf. Parascheva, Iaṣi, Str. Octav Botez, Nr.2
Coordonator activitate sectiei III- Spital Clinic Boli Infecṭioase Iași

1998 și în prezent Medic Primar ( OMS 695/1998)
Spitalul Clinic de Boli Infecṭioase “Sf. Parascheva, Iaṣi, Str.Octav Botez, Nr.2
Activitati medicale in domeniul bolilor Infectioase, consultații pacienți, monitorizare pacienți; programe de sănătate: profilaxie, participare la manifestări științifce în domeniul sanatate.

Contactează operatorul PDI 2021

10 + 13 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media