Conf. Univ. Dr. Șenilă Simona Corina

Conf. Univ. Dr. Șenilă Simona Corina
Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj Napoca, România
Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, România

Rolul țesutului adipos în dermatita atopică și psoriazis. Observații clinice din experiența personală

Autor: Simona Șenilă

Cuvinte cheie: adipocitokine, inflamație, dermatita atopică, psoriasis

Începând cu anul 1975, în întreaga lume obezitatea s-a triplat, astfel că 40% respectiv 13% dintre adulți sunt fie supraponderali fie obezi iar unul din cinci copii și adolescenți se confruntă cu o greutate mai mare la nivel global. O acumulare excesivă de țesut gras conduce la apariția unui nivel scăzut dar cronic de inflamație care interferă cu menținerea unui status optimal al sănătății. Atât psoriazisul cât și dermatita atopică, două afecțiuni inflamatorii cronice recurente cutanate sunt asociate frecvent cu obezitatea. Tegumentul este afectat în cadrul acesteia printr-un complex de factori care includ adipocitokinele, acizii grași, hormoni și factori mecanici. În psoriasis, distensia pielii cu apariția de vergeturi datorită țesutului gras în exces, ar putea explica apariția plăcilor la acest nivel, fiind interpretată ca un fenomen Koebner. În dermatita atopică, prezența în exces a grăsimii subcutanate influențează, prin alterarea barierei cutanate la nivel epidermic, pierderea transepidermală de apă constatată mai frecvent la copiii obezi comparativ cu cei cu greutate normală, permițând astfel penetrarea mai ușoară a alergenilor prin bariera compromisă și apariția răspunsului imun. În acest context, vor fi discutate observații clinice comparative din experiența personală la pacienți cu psoriasis și dermatită atopică.

The role of adipose tissue in atopic dermatitis and psoriasis. Clinical observations from personal experience

Author: Simona Șenilă

Keywords: adipocytokines, inflammation, atopic dermatitis, psoriasis

Worldwide obesity has tripled since 1975, and currently, 40% and 13% of adults in the world are overweight and obese, respectively, and one in five children and adolescents are overweight globally. An abnormal accumulation of excessive body fat that leads to a chronic low-level inflammatory state of the body interferes with the maintenance of an optimal state of heath. Both PSO and atopic dermatitis (AD), two major chronic and recurrent inflammatory skin diseases, are closely associated with obesity. Skin is affected in obesity through a complex interaction of adipocytokines, hormones, fatty acids, and mechanical factors. Plaque PSO can develop along the striae distensae, suggesting that striae may be a potential precipitating factor for the Koebner phenomenon in PSO.
Excessive skin fat tissue expansion may impair the barrier function of the skin epidermis; skin transepidermal water loss (TEWL) values are significantly higher in children who are obese than in normal-weight children. Obesity may aggravate the severity of AD by impairing the barrier integrity and therefore allowing allergen entry, promoting an allergic response that leads to AD. In this context, comparative clinical observations from personal experience in patients with psoriasis and atopic dermatitis will be discussed.

Scurt CV

În practica medicală zilnică, atât în serviciul public Clinica Dermatologie Cluj-Napoca cât și în cel privat de sănatate (Centrul Medical Medstar Cluj-Napoca și Centrul Medical Estetderm Bistrița), desfășoară o activitate clinică susținută în domeniul dermatologiei oncologice care reprezintă o parte semnificativă din activitatea mea curentă: examinarea clinică și dermatoscopică a leziunilor pigmentare cutaneo-mucoase, stabilirea caracterului benign/malign al leziunilor, supravegherea dermatoscopică a nevilor atipici, tratamentul chirurgical al leziunilor suspecte clinic si dermatoscopic, precum și urmărirea pacienților diagnosticați și tratați de melanom (peste 250 de pacienți) în cadrul echipei multidisciplinare de melanom constituită în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca. În ultimii 15 ani ca medic dermatolog cu integrare clinică, am efectuat peste 1800 de excizii chirurgicale pentru leziuni tumorale benigne sau maligne cutaneo-mucoase, cu interes deosebit pentru tehnicile chirurgicale mai noi (chirurgie micrografica Mohs). Asociat acestei preocupări, sunt pasionată de patologia cutanată inflamatorie (psoriazis, dermatita atopica, colagenoze, etc) precum și de afecțiuni cutanate mai rare-patologie pilara (adulți și copii în special pentru alopecia areață, care a fost tema tezei de doctorat), patologie unghiala și genodermatoze. Activitatea de cercetare s-a materializat prin publicarea a 37 de articole indexate (în calitate de autor/co-autor), capitole de carte (contribuție la realizarea primului tratat de dermato-oncologie din România), colaborari cu echipe de cercetare din țară și străinătate; membru în 4 proiecte de cercetare naționale și 1 proiect internațional (Together against genodermatosis TAG). Colaborez cu medici neonatologi și pediatri pentru diagnosticul și managementul afecțiunilor cutanate la nou-născut și copil. Am participat ca sub-investigator /investigator în 9 trialuri clinice și de-a lungul anilor am contribuit la formarea a peste 100 de medici rezidenți în dermatologie. Sunt membru în societăți profesionale internaționale (Academia Europeană de Dermatologie și Venerologie EADV, Societatea Europeană de Cercetare a Părului ESHR, Societatea Internațională de Dermatoscopie IDS) și naționale (Societatea Română de Dermato-oncologie SRDO-membru fondator și secretar, Societatea Româna de Dermatologie SRD și Asociația Dermatologilor Transilvani ADT).

Contactează operatorul PDI 2023

5 + 1 =

Operatorul PDI 2023

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro