Dr. Jianu Ștefan

Dr. Ștefan Jianu
Clinica ProEstetica, București, România

Istoricul laserului in tratamentul bolii venoase cronice – de la inceput pana in zilele noastre

Autor: Stefan Jianu

Cuvinte cheie: istoric, laser, boala venoasa cronica

Inca din 1917 Albert Einstein a pus bazele teoretice ale laser-ului si maser-ului dar a mai fost nevoie de inca 40 de ani pentru punerea in practica a cunostintelor teoretice si crearea primului laser cu rubin. Evolutia laserului a fost apoi rapida, catre diferite tipuri de producere a luminii amplificate, catre puteri si lungimi de unda variabile, catre utilizari din ce in ce mai largi si catre dimensiuni si costuri cat mai reduse.
Asa s-a ajuns ca laserul sa fie folosit si in tratamentul bolii venoase cronice, atat transcutan pentru telangiectazii si venule reticulare sau unele malformatii venoase, cat si endovenos, ca o modalitate de ablatie termica minim invaziva, care este recomandata in ultimii ani ca prima optiune de tratament, in cazul varicelor sistematizate, de toate ghidurile internationale de flebologie.
Laserul endovenos se practica de regula sub anestezie locala cu tumescenta, prin introducerea unei fibre optice in vena de tratat sub control ecografic si ablatia termica a venei care se inchide treptat sub efectul fotocoagularii laserului. Este o procedura ambulatorie, necesita punctii sau microincizii, durerile postoperatorii sunt minime si recuperarea rapida. Noi am inceput acum 20 de ani sa utilizam laserul endovenos in Clinica ProEstetica si acum am facut o analiza retrospectiva a celor aproape 5000 de pacienti operati pentru varice sistematizate in acest interval de timp, comparand rezultatele laserului endovenos cu cele ale chirurgiei clasice deschise. Avantajele laserului endovenos in tratamentul varicelor au reiesit clar in studiul nostru : mai putin traumatic decat chirurgia deschisa, mai putine complicatii pe termen scurt si lung, mai putine dureri, cu o rata a recidivei comparabila cu chirurgia dar cu o acceptare mult mai buna a pacientilor.
Si in tratamentul cu laser transcutan avem o experienta de peste 20 de ani si am facut deasemenea un studiu retrospectiv, evaluand in jur de 4500 de pacienti cu venule reticulare, tratati cu laser, scleroterapie sau cu ambele procedee . Eficienta scleroterapiei a fost mai buna decat a laserului transcutan dar rezultatele cele mai bune s-au obtinut la asocierea scleroterapiei cu laser ulterior.
In concluzie tratamentul cu laser ocupa azi un loc important in boala venoasa cronica, atat ca laser endovenos pentru varice sistematizate cat si ca laser transcutan pentru telangiectazii si venule reticulare.

The history of laser in the treatment of chronic venous disease- from birth to our days

Author: Stefan Jianu

Keywords: history, laser, chronic venous disease

In 1917 Albert Einstein made the theoretical basement of laser and maser but it was necessary other 40 years for creating the first laser with ruby. The evolution of laser was after that quick, to different tips of source for light amplification, to variable power and wavelengths, to wider utilization and to lower cost and dimension.
This way the laser became a powerful tool for the treatment of chronic venous disease, transcutaneous laser for telangiectasia, reticular veins and some venous malformations and endovenous laser as minim invasive thermic ablation for varicose veins, in the last years recommended as the first option by all the international guidelines for phlebology.
Endovenous laser is performed usually under tumescent local anesthesia, by the introduction of a laser fiber in the vein, firing the laser and retiring the fiber, obtaining the closing of the vein under the photocoagulation effect. It is an outpatient procedure, it is performed through punction or very small incisions, the postoperative pains are minimal and the recovery quick. We started endovenous laser 20 years ago in ProEstetica Clinic and now we made a retrospective study of the 5000 patients operated for varicose veins in this period in the clinic and we compared the results of endovenous laser with the results of open surgery. The advantages of endovenous laser in the treatment of varicose veins were very clear in our study: less traumatic than open surgery, less complications on short and long term, less pain, comparable recurrency rate and better acceptance from the patients.
Also, in the treatment with transcutaneous laser we have more than 20 years of experience and we made a retrospective study of the 4500 patients with reticular veins, treated with sclerotherapy, laser or both methods. Sclerotherapy efficiency was better than transcutaneous laser but the best results were after association of sclerotherapy with laser.
In conclusion laser treatment plays now an important role in chronic venous disease, as endovenous laser for varicose veins but also as transcutaneous laser for telangiectasia and reticular veins.

Scurt CV

Doctor în medicină
Medic primar chirurgie generală, competența în chirurgie laparoscopică
Dr. Ștefan Jianu este absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul U.M.F. „Carol Davila”, București, în anul 1988, cu media generală 10, medic specialist chirurgie generală în 1993, doctorand în 1994, medic primar chirurgie generală în 1998, din 2000 obține competență în chirurgie laparoscopică iar în 2001 devine “Doctor în medicină” al U.M.F. „Carol Davila”. Este membru fondator și președinte al Institutului Venelor iar din 1994 până în prezent continuă să conducă Departamentul de chirurgie generală și flebologie al Clinicii ProEstetica.
Dr. Ștefan Jianu este un pionier al chirurgiei miniinvazive în România, realizând o serie întreagă de premiere naționale precum primele operații laparoscopice pentru ulcer perforat (1995 – Spitalul de Urgență), primele operații de hernie fără internare (1997 – PROESTETICA), primele flebectomii microchirurgicale (1998), primele operații de varice cu laser endovenos în 2004 – Clinica PROESTETICA și primele scleroterapii cu spumă ecoghidate în același an. Are o mare experiență în chirurgia varicelor – peste 30 de ani, cu cea mai mare cazuistică de proceduri cu laser endovenos, pe care îl practică de peste 16 ani în boala varicoasă dar și o îndelungată practică a laserului transcutan și scleroterapiei pentru telangiectazii, venule și varice nesistematizate.
Are peste 100 prezentări la Congrese și Conferințe naționale și internaționale, cu articole publicate în Revista română de flebologie, în Revista română de chirurgie, în Hernia, în British Journal of surgery, International Angiology etc. Este autor și coautor al mai multor monografii și ghiduri, este membru al multor societăți academice, precum – Societatea română de flebologie, Societatea Internațională de Medicină și Chirurgie regenerativă, Societatea română de chirurgie, Societatea română de limfologie, Colegiul american de flebologie, Societatea franceză de flebologie, Societatea europeană de hernie și trăiește cu speranța de a face cât mai mult bine semenilor săi.

Contactează operatorul PDI 2023

13 + 6 =

Operatorul PDI 2023

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro