Interviu Dr. Anca Cerbu
„La PDI am participat încă de la prima ediție, cu emoție, încântare, cu senzația că asistam la ceva grandios”
* dialog cu doamna doctor Anca Cerbu, medic specialist dermato-venerolog la Bacău și unul dintre primii participanți la PDI
– Ați participat încă de la prima ediție a PDI. Ce v-a atras la acest eveniment medical?
– La PDI am participat încă de la prima ediție, cu emoție, încântare, cu senzația că asistam la ceva grandios. Și așa s-a dovedit a fi. Evenimentul a crescut de la an la an, ajungând să fie o manifestare de prestigiu, iată la a zecea aniversare deja. Iar colaborarea a început prin prisma faptului că eram rezidenta dnei profesor Daciana Brănișteanu. „Echipa de aur”, așa ne numea pe rezidentele dumneaei.
– Cum a început colaborarea dvs cu doamna profesor Daciana Brănișteanu? Ați lucrat împreună, cum a contribuit experiență d-sale la formarea dvs ca specialist?
– Formarea mea ca medic dermatolog a început de la primul curs de dermatologie în anul VI, când am cunoscut-o pe doamna profesor Brănișteanu și am ascultat fascinat[ cursul. Cochetam deja cu ideea de a alege dermatologia ca specialitate, dar clar domnia sa m-a convins că acesta e drumul meu. De aceea am și ales-o ca îndrumător de licență și ulterior că mentor. În mod normal, licența o stabilești în anul V de facultate, dar eu fusesem plecat[ cu bursă Erasmus un an în Italia și abia când m-am întors în anul VI a trebuit să stabilesc rapid tema și îndrumătorul licenței. La sfârșitul primului curs am și abordat-o pe doamna profesor. Așa a început colaborarea noastră. Se spune că și în medicina „furi meserie”, că trebuie să ai de la cine să înveți, dar contează enorm ca și cel de la care dorești să înveți să fie dispus să împărtășească din experiență sa. Asta cred că o deosebește pe doamna profesor Daciana Brănișteanu de alții. Pasiunea pentru dermatologie și pasiunea de a transmite mai departe cunoștințele sale!
– PDI oferă indiscutabil și un ajutor în carieră.
– În 2011 eram o tânără rezidentă la început de drum, dornică de a învăța cât mai mult. Acces la informații era – reviste și congrese internaționale prestigioase cu ultimele noutăți din domeniu – dar acestea costau, iar dintr-un salar de medic debutant de aproximativ 1.000 de RON, din care plăteai chiria, utilitățile, necesarul zilnic, nu prea mai rămânea nimic așa că această manifestare a fost atât de binevenită! Pentru mine a fost uimitor să văd atâția lectori de prestigiu prezentând ultimele noutăți din domeniul lor. Emoția că am ocazia să îi ascult și să învăț de la cei mai buni profesioniști din domeniu a fost de nedescris! Dar cred că cel mai mult m-a impresionat sentimentul de colaborare, de interdisciplinaritate al manifestării. În medicina românească ideea de colaborare nu prea o vedeai sau cel puțin aceasta fusese experiența mea din cei 6 ani de facultate și din stagiile efectuate ca medic rezident.
– Care au fost cele mai importante lucruri învățate în perioada rezidențiatului?
– Perioada rezidențiatului a fost solicitantă din multe puncte de vedere. Consider însă că în viață tot ce e important se obține prin muncă și implicare totală. Îi sunt profund recunoscătoare doamnei profesor Daciana Brănișteanu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o, determinându-mă de multe ori să îmi depășesc propriile limite. În acele momente am avut parte de satisfacțiile cele mai mari. Cred însă că cel mai important lucru pe care l-am învățat de la dumneaei este abordarea pacientului. E important să știi să întrebi pacienții ce trebuie pentru a ajunge la diagnosticul corect, dar uneori e mai important să asculți pacienții, să interacționezi și să creezi o legătură cu ei. În secolul vitezei, când totul e pe repede înainte, când și medicul e considerat de multe ori un simplu „prestator de servicii”, iar unii doctori chiar așa se comportă, din păcate, e important să nu ne abatem de la vocația noastră și să nu uităm ce înseamnă, cu adevărat, a fi medic.
– Cum v-a sprijinit PDI și ADEM că viitor specialist?
– Prin posibilitatea de a participa la atât de multe manifestări, cursuri, workshop-uri condensate în câteva zile, fiind o manifestare de calibru internațional, dar cu accesibilitate pentru noi tinerii rezidenți care nu plăteam nicio taxă. Acum am posibilitatea să compar acest eveniment cu cele care se organizează în afara țării și pot spune cu mândrie că se ridică la standarde înalte. Tot mai înalte pe an ce trece! Pasiunea mea e job-ul meu – dermatologia, cu un focus aparte pe dermatoscopie, dermato-pediatrie, dar și dermato-estetică.
– La final, vă invit să transmiteți un mesaj către tinerii participanți.
– Să fructifice la maximum șansa enormă care li se oferă de a participa la un eveniment de o așa anvergura. Să se implice, să întrebe daca au nelămuriri, să lege prietenii, să descopere modele de urmat…și de ce nu, într-o zi, poate vor deveni și ei un nume important pe lista celor invitați să prezinte ultimele noutăți din dermatologie sau din specialitățile la interfață cu dermatologia.
Contactează operatorul PDI 2023
Operatorul PDI 2023
Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro