Interviu Dr. Dana Jianu
„O participare la un eveniment precum PDI poate fi extrem de importantă în dezvoltarea unui student, în cariera lui medicală. Îi poate da o motivație să rămână în România”
În cele nouă ediții care s-au derulat din 2012, când a fost lansată în aula Bibliotecii Centrale Universitare, edificiu fondat de către Regele Ferdinand, Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI) a fost un spațiu de dialog medical elitist, interdisciplinar, un spațiu în care s-au derulat foarte multe proiecte de înaltă valoare științifică. Una dintre edițiile speciale a avut loc în anul 2019, când PDI s-a derulat în tandem cu „Laser Europe”, conferință organizată de European Society for Laser Aesthetic Surgery (ESLAS), în parteneriat cu European Laser Association (ELA). Evenimentul a fost o premieră pentru România și a oferit participanților acces direct la ultimele tehnologii laser, cu aplicații atât în dermatologie, cât și în alte specialități medicale. Alături de lectori consacrați ai PDI, personalități ale lumii medicale și științifice, au sosit la Iași lectori cu mare experiență în domeniul chirurgiei plastice și chirurgiei laser din Marea Britanie, Olanda, Grecia, Spania, Austria, România. Împreună cu reputatul chirurg plastician Dana Jianu, inițiatorul conferinței, președintele ESLAS și vicepreședinte al SRCE, am derulat câteva momente ale evenimentului care, în urmă cu doi ani, a transformat Iașul nu doar în capitala dermatologiei, ci și cea a chirurgiei plastice. Dr. Dana Jianu este unul dintre primii susținători ai PDI, domnia sa participând ca lector la toate edițiile derulate din 2012, la fel ca și reputatul chirurg vascular, Ștefan Jianu. Dr. Dana Jianu este chirurg plastician, medic primar, Doctor în Științe Medicale, Cercetător Științific al Centrului de Medicină și Chirurgie Regenerativă de pe lângă Academia Română de Știinte Medicale, ex Prof. Asociat UMF “Carol Davila”, un nume sonor în chirurgia plastică-estetică din România și din străinătate.
– Vă invit la o călătorie în timp, la prima ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene. Ce v-a determinat să lăsați Bucureștiul pentru câteva zile și să vă ocupați locul în aula Bibliotecii Centrale Universitare, unde a fost lansată această manifestare?
– Invitația de a participa la PDI a fost mereu tentantă o dată pentru că o cunoșteam uman și personal pe doamna profesor Daciana Brănișteanu (fondatorul PDI – n.r.), iar o invitație la un eveniment organizat de domnia sa și echipa pe care o coordonează este un prilej de bucurie și de onoare. Ne-am alăturat și celorlalți profesioniști din domeniul medical pentru a construi un eveniment științific de înaltă calitate. În urmă cu zece ani nu aveam să știm că se va transforma într-o frumoasă tradiție în viața noastră medicală, dar iată că devenirea a fost una pe măsura începutului. În acest fel, și noi am adunat multe cunoștințe și probabil că am contribuit la îmbogățirea cunoașterii și lărgirea orizontului medical pentru alți colegi, mai tineri sau mai puțin tineri. Unul dintre motive a fost această apropiere umană și profesională, de aceea am revenit mereu cu drag. Un alt motiv este că, eu bucovineancă fiind, revin cu bucurie și mândrie pe meleagurile moldave. În timp, am dezvoltat colaborări frumoase în domeniul chirurgiei plastice și dermatologiei laserelor, dar și pe tărâmul medicinei și chirurgiei regenerative, împreună cu doamna profesor Brănișteanu. Iată o salbă de motive să ne revedem cu mulți colegi și prieteni, până în 2019 față în față, iar în 2020 și în acest an online, dar cu speranța unui viitor mai bun.
– Ați amintit de colegii dvs mai tineri. La PDI, studenții au acces gratuit la cursuri, workshopuri și prelegeri. Ce părere aveți despre această facilitate oferită?
– Este un proiect extrem de generos din partea organizatorilor și a gazdei, doamna profesor Daciana Brănișteanu, și o dovadă că medicina este și un laborator de sentimente, nu doar unul de expertiză profesională. Este o frumoasă dezvoltare personală să facilitezi studenților, unii care poate nu au resurse financiare să achite o taxă, să pătrundă în lumea doctorilor consacrați, a problemelor medicale variate, unele foarte dificile. Este important să afli cum au soluționat colegii seniori anumite cazuri dificile, dar și să ți se ofere inspirație pentru viitoarea specialitate pe care o vei alege. O astfel de participare poate fi extrem de importantă în dezvoltarea unui student, a carierei lui medicale. Îi dă o motivație să rămână în România poate. Mulți tineri, după cum știm, pleacă în străinătate și ne văduvesc de o bună parte din acest potențial și resursă extraordinară umană în medicină.
– În 2019, Iașul i-a avut ca oaspeți și pe cei mai buni specialiști în chirurgie laser din Europa și ne amintim cu drag de tandemul PDI- Congresul Laser Europe. Care au fost premisele unui astfel de proiect ambițios?
– A fost un proiect foarte bine primit și care i-a umplut de încântare pe colegii din țările care alcătuiesc Societatea Europeană de Lasere în Chirurgia Estetică. Ei au îmbrățișat cu entuziasm ideea de a străbate mii de kilometri și de a veni în Capitala Moldovei, care în acea perioadă a fost și capitala științei în lasere, chirurgie plastică și dermatologie. Premisele au fost construite în timp prin buna colaborare pe care o avem cu doamna profesor Daciana Brănișteanu și încrederea că echipa organizatorică este pe deplin capbilă să facă față cu brio unui eveniment european, deci unui dublu eveniment – PDI și Congresul Laser Europe. Cred că au câștigat toți partenerii care au contribuit la acest eveniment și le mulțumim încă o dată pentru ospitalitate și bunele condiții oferite.
– Nu peste mult timp PDI va împlini zece ani, un timp în care a crescut constant și frumos și a devenit o manifestare medicală elitistă, de înalt nivel științific. Cu ce gânduri veți reveni la PDI?
– Este un moment aniversar, plin de bucurie, cu un bilanț extrem de frumos profesional și uman căci multe prietenii s-au dezvoltat ori s-au consolidat la PDI. La început, relațiile au avut o sorginte profesională, dar s-au dezvoltat și pe plan uman întregind un bilanț foarte frumos pe care dorim din suflet să-l poată perpetua organizatorii, între care distinsa noastră gazdă, să-l poată construi în timp și să ajungem și la celelalte aniversări rotunde. Le doresc ca această ediție să fie una reușită, așa cum au fost toate cele de până acum. Mult succes!
Contactează operatorul PDI 2023
Operatorul PDI 2023
Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro