Interviu Prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu
“Făcând această interdisciplinaritate la PDI și ce se dorește cu
această interdisciplinaritate crește foarte mult importanța
dermatologiei”
* dialog cu prof.univ.dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, șeful Clinii de Dermatologie și Alergologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență “Elias”
PDI este o manifestare națională interdisciplinară de dermatologie, care vine să completeze într-o manieră fericită Congresul Național de Dermatologie. Privind în urmă la cele nouă ediții, în sălile PDI au fost susținute peste 600 de cursuri, workshopuri și prelegeri, oferite de peste 650 de lectori, care au fost audiați de peste 10.000 de participanți. La PDI, lectorii invitați de organizatori sunt nume consacrate, medici cu o reputație recunoscută, cadre universitare care au abilitate oratorică deosebită. Subiectele alese la PDI nu sunt strict de dermatologie, ci subiecte cu patologie dermatologică la granița dintre specialități și pe acelea se focusează. În acest an, organizatorii au lansat invitația domnului profesor universitar doctor Călin Giurcăneanu, academician și președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), de a fi președintele de onoare ediției, o adevărată carte de vizită onorantă pentru PDI. Am discutat cu domnia sa despre importanța PDI, dar și despre educația medicală continuă și liniile care ar trebui urmate pentru ca dermatologiei să i se ofere importanța cuvenită.
– Sunteți președinte al SRD, dar și președinte de onoare al PDI. Sunteți un dermatolog consacrat atât de plan național, cât și internațional, cu merite profesionale recunoscute. Ce v-a făcut să acceptați invitația?
– În primul rând, o cunosc pe doamna profesor Daciana Brănișteanu de mulți ani. Este un profesionist serios și am o mare stimă pentru domnia sa. Apoi PDI este o manifestare care deja are tradiție, nu peste mult timp va împlini zece ani. Este o manifestare consacrată, în care se întâmplă foarte multe lucruri bune. Mă refer la cursuri, la workshopuri, la prelegeri. Vin foarte mulți lectori de cea mai înaltă calitate din țară și din străinătate. Dezbaterile sunt pe teme foarte variate, sunt atinse multe domenii, specialități care se leagă forte mult cu pielea și se discută foarte mult la PDI. Sunt foarte mulți participanți, peste 10.000 până în prezent, se așteaptă în acest an peste 1.500, poate mai mult. În acest an sunt peste 100 de lectori. Iată argumente foarte solide care m-au determinat să accept invitația.
– Pe parcursul anilor, la PDI s-a format o adevărată familie profesională, la care v-ați aliat și dvs. Știm că sunteți foarte respectat, foarte iubit de către colegii dvs. Cum vă simțiți la PDI?
– Eu am participat la ediția de anul trecut, care a fost una online. M-am simțit foarte, foarte bine. S-au logat la manifestare medici din toată țara, dar alături de colegii din Moldova m-am simțit mereu foarte bine, la toate manifestările care au avut loc în regiune. Au fost multe manifestări și sunt multe tipuri de manifestări. În Moldova mă simt foarte bine.
– Cât de importantă vi se pare expunerea dermatologiei românești la contactul cu lectorii din celalte specialități, dar și cu lectorii internaționali?
– Este un lucru foarte bun pentru că dermatologia românească trebuie să fie recunoscută mai bine printre alte specialități, aspect la care trebuie să mai lucrăm. În primul rând, trebuie să facem acest lucru în țară pentru încă multe specialități ne consideră o Cenușăreasă. Ce-i drept, în ultimul timp s-a mai schimbat opinia și multe specialități au constatat că pielea este un organ foarte important. Mă refer la cardiologi, reumatologi, gastro-enterologi și la alții care dacă altădată ne considerau a fi mai la periferie, iată că acum au început să ne considere din ce în ce mai importanți. Multe din afecțiunile cutanate au deja un impact și un răsunet mare, dar și o serie comorbidități deosebit de importante, și unele foarte grave asupra organismului. Pe de o parte, avem nevoie de o recunoaștere pe plan intern și făcând această interdisciplinaritate la PDI și ce se dorește cu această interdisciplinaritate crește foarte mult importanța și cunoașterea dermatologiei și de către ceilalți specialiști. Pe plan internațional este un lucru foarte bun, prezența lectorilor din diverse țări, în special din UE, dar și din alte zone, este foarte bună. Conexiunile, legăturile dintre specialiști, schimburile de experiență sunt de înaltă clasă. Trebuie să punem umărul ca să ridicăm această specialitate inclusiv prin aceste contacte și legături internaționale pe care le avem atât personale, cât și la nivel de organizații, cum este PDI, cu alte organizații și foruri internaționale.
– Susțineți că ar mai trebui lucrat pentru ca dermatologia să își ocupe locul care i se cuvine. Ce ar mai trebui făcut, pe lângă aceste manifestări importante?
– Trebuie pornit de la bază, de la educație, care începe din studenție. Dermatologia se predă în anul VI și trebuie făcută foarte serios. Noi lucrăm temeinic cu studenții, cu rezidenții la fel, dar eu cred că se mai poate lucra la capitolele de bază cu imagistica, cu o cercetare cu implicarea lor în diverse programe, studii, cercetări pe care noi, ca îndrumători ai lor, le avem. Este important să-i cooptăm alături de noi. Societatea Română de Dermatologie este singura din țară care face o ReziDerma. Mai exact, cu sprijinul financiar al societății, sunt aduși rezidenți în câte un oraș din țară și am marea bucurie să spun că a început cu Iașul. Este foarte important să aduni 200 de rezidenți și să faci un congres doar pentru ei. Asta înțeleg eu prin a pune umărul la bază – să fim alături de studenți, rezidenți, să-i cooptăm, să-i co-interesăm și să facem tot felul de pregătiri de acest gen. Mai departe, evident că trebuie să lucrăm cu toți colegii din țară. Sunt zone mai puțin favorizate în România unde dermatologii și nu numai, să spunem că și medicii de familie, au un acces mai redus la surse de informare, la congrese, simpozioane, workshopuri. Ei bine, și aici trebuie să punem umărul și iată că PDI face acest lucru, prin această interfață cu toate aceste specialități, inclusiv cu medici de familie. Trebuie să transmit toată admirația mea pentru că am văzut și medici de familie care vin și sunt interesați.
– PDI este o prelungire a activității SRD, o completare pe parcursul celor 12 luni a activităților inițiate de SRD. Mai mult, la fel ca și SRD organizează DermatoFocusurile, care sunt cursuri educație medicală cu patologie țintită. Dvs ați fost lector invitat și la DermatoFocus, ați avut lucrări extrem de apreciate de către participanți, care au fost în număr foarte mare, peste 300 la un curs în online. Cum v-ați simțit, de ce ați acceptat invitația?
– Această educație educație medicală continuă este foarte importantă, toate aceste DermatoFocusuri cu patologii țintite au un rol important. În acest an au fost pe psoriazis, pe dermatita atopică, pe boala venoasă cronică, cursuri care se întind pe tot parcursul anului. Este foarte important să ții lumina aprinsă pe o perioadă lungă de timp. Prin DermatoFocus și alte manifestări de acest gen se asigură o activitate pe o întreagă perioadă a anului, ceea ce este un lucru deosebit.
– Vorbiți cu multă dăruire despre dermatologie și despre medicină, în general. Ce v-a determinat să alegeți meseria de medic?
– Dorința de a face bine oamenilor, mereu întind o mână de ajutor. Cred că și firea pe care o am, apropierea de oameni, asta m-a legat foarte mult de muzică. De fapt, eu am început cu muzica în Școala Primară. Sunt și acum violoncelist în Orchestra Medicilor. Medicina și muzica se împacă extraordinar de bine! M-am dedicat mult meseriei, clinicii poate chiar mai mult decât intereselor personale. Acesta este și motivul pentru care în fiecare zi la ora 6.30 sunt la spital. Spre exemplu, în pandemie am reușit să vă peste 4.000 de pacienți. Mi-am dorit mereu ca oamenii să fie bine.
Contactează operatorul PDI 2023
Operatorul PDI 2023
Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro