Dr. Jianu Ştefan
Dr. Jianu Ştefan
Clinica ProEstetica, București, România
Rolul laserului in tratamentul varicelor si tengiectaziilor- experienta personala
Autor: Ștefan Jianu
Am inceput sa folosim laserul in tratamentul venulelor si telangiectaziilor in 1995, alternativ cu scleroterapia. In 2004 am introdus pentru prima data in Romania laserul endovenos in tratamentul varicelor, ocazie cu care am pornit un studiu prospectiv, cu obiectivul de a evalua noua metoda cu laser prin comparatie cu metoda traditionala de chirurgie deschisa in tratarea venelor safene mari si mici incompetente.
In tratarea venulelor si telangiectaziilor am folosit diferite lasere- cu Argon, laser dioda 810 nm si 980 nm, cu sau fara racire, Nd-Yag sau IPL, ca proceduri separate sau in asociere cu scleroterapia. Pentru evaluarea rezultatelor am facut un studiu retrospectiv, comparand trei grupuri de pacienti, primul grup numai cu scleroterapie, al doilea grup numai cu tratament laser transcutan si al treilea grup cu ambele tratamente, scleroterapie mai intai si apoi laser transcutan. Ca tratament unic scleroterapia a fost mai eficienta decat laserul si , deasemenea, mai ieftina. Surpriza a fost ca asocierea dintre scleroterapie ca prim tratament si laserterapie ca al doilea a avut cele mai bune rezultate. In concluzie recomandam scleroterapia ca prima optiune in tratamentul venulelor si telangiectaziilor , in asociere cu laserul in timpul doi pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Pana in 2008 am reusit sa randomizam bine pacientii in cele doua grupuri cu chirurgia varicelor deschisa si laser endovenos pentru varice.Dupa 2008 a devenit foarte clar ca pacientii au inceput sa fie mult mai bine informati si din ce in ce mai multi au preferat tratmentul miniinvaziv cu laser endovenos. Toate procedeele au fost practicate sub anestezie tumescenta locala, cu sau fara sedare intravenoasa, ambulator si toti pacientii au fost urmariti cu Duplex la 7 si 30 de zile postoperator, apoi la 6 luni si in fiecare an dupa interventie. Rezultatele au fost similare in ceea ce priveste recurenta dar morbiditatea si timpul de recuperare postoperatorie au fost mult mai mari dupa chirurgia deschisa. In concluzie laserul endovenos utilizat in tratamentul varicelor este urmat de mai putine complicatii si zile de recuperare postoperatorie, fiind preferat de majoritatea pacientilor.
The role of laser in the treatment of varicous veins and spider veins- personal experience
Autor: Ștefan Jianu
We started to use the laser in the treatment of spider veins and telangiectasia in 1995, making alternative treatments with sclerotherapy. In 2004 we introduced first time in Romania the endovenous laser for the treatment of varicous veins and with this occasion we started a prospective study, with the target to evaluate the new laser method and to compare it with the old traditional open surgical method, for the treatment of incompetent great and small saphenous veins.
In the treatment of spider veins and telangiectasia we used different lasers- Argon laser, diode laser 810 nm and 980 nm, with or without cooling, Nd-Yag or IPL, like separate procedures or associated with sclerotherapy. For evaluation of the results we made a retrospective study , comparing three groups of patients, first group with only sclerotherapy procedure, second group with only lasertherapy transcutaneous and the third one with both, sclerotherapy and laser.Like unique treatment- sclerotherapy was more effective than lasertherapy and cheaper. The surprise was that the association between sclerotherapy as first treatment and lasertherapy as second has the best results. In conclusion we recommend the sclerotherapy as the first option for the treatment of spider veins and telangiectasia, associated with laser in the second step for better results.
Until 2008 we managed to randomise well the patients in the two groups with open surgery and endovenous laser for varicous veins. After 2008 it was clear that the patients begin to be much better informed and more and more preferred the miniinvasive treatment with laser. All the procedures were performed under local- tumescent anaesthesia and ambulatory and all the patients were controlled with Duplex at 7 days postop, at 30 days, 6 months, one year and every year after. The results were similar in therms of recurrency but the morbidity and the time of recovery were much higher. In conclusion the endovenous laser for varicous veins brings less complications and less recovery days, being preferred by the majority of patients.
Scurt CV
Doctor în medicină
Medic primar chirurgie generală, competența în chirurgie laparoscopică
Dr. Ștefan Jianu este absolvent al Facultății de Medicină Generală din cadrul U.M.F. “Carol Davila”, București, în anul 1988, cu media generală 10, medic specialist chirurgie generală în 1993, doctorand în 1994, medic primar chirurgie generală în 1998, din 2000 obține competență în chirurgie laparoscopică iar în 2001 devine “Doctor în medicină” al U.M.F. “Carol Davila”. Este membru fondator și președinte al Institutului Venelor iar din 1994 până în prezent continuă să conducă Departamentul de chirurgie generală și flebologie al Clinicii ProEstetica.
Dr. Ștefan Jianu este un pionier al chirurgiei miniinvazive în România, realizând o serie întreagă de premiere naționale precum primele operații laparoscopice pentru ulcer perforat (1995 – Spitalul de Urgență), primele operații de hernie fără internare (1997 – PROESTETICA), primele flebectomii microchirurgicale (1998), primele operații de varice cu laser endovenos în 2004 – Clinica PROESTETICA și primele scleroterapii cu spumă ecoghidate în același an. Are o mare experiență în chirurgia varicelor – peste 30 de ani, cu cea mai mare cazuistică de proceduri cu laser endovenos, pe care îl practică de peste 16 ani în boala varicoasă dar și o îndelungată practică a laserului transcutan și scleroterapiei pentru telangiectazii, venule și varice nesistematizate.
Are peste 100 prezentări la Congrese și Conferințe naționale și internaționale, cu articole publicate în Revista română de flebologie, în Revista română de chirurgie, în Hernia, în British Journal of surgery, International Angiology etc. Este autor și coautor al mai multor monografii și ghiduri, este membru al multor societăți academice, precum – Societatea română de flebologie, Societatea Internațională de Medicină și Chirurgie regenerativă, Societatea română de chirurgie, Societatea română de limfologie, Colegiul american de flebologie, Societatea franceză de flebologie, Societatea europeană de hernie și trăiește cu speranța de a face cât mai mult bine semenilor săi.
Contactează operatorul PDI 2021
Operatorul PDI 2021
Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro
Parteneri Media