Interviu Prof. univ. dr. Diana Deleanu

PDI, o șansă de validare profesională

Lansată în 2012 în aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI) s-a dovedit a fi o idee vizionară, ce a adus transformări importante în lumea medicală. PDI a adus în realitate un concept a cărui necesitate o simțeau mulți medici, dar nu l-au pus în practică – interdisciplinaritatea, idee căreia i s-au raliat nume sonore din multiple specialități, care astfel au început o colaborare sinergică, totul fiind în sprijinul bolnavului. Manifestarea a avut încă de la început girul multor societăți medicale de renume: Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară precum și al Colegiului Medicilor și al Universităților de Medicină și Farmacie din toată țara. Am stat de vorbă cu doamna prof. dr. Diana Deleanu (șefa Disciplinei de Imunologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj), vicepreședinte al multor ediții ale PDI.

10 ani de PDI, un număr rotund, frumos, o aniversare importantă pentru școala românească de dermatologie. Ce v-a determinat să fiți alături de PDI?

– Am auzit de PDI (laudativ) și atunci când am cunoscut-o pe doamna prof. dr. Daciana Brănișteanu (inițiatorul PDI – n.r.), sufletul acestei conferințe științifice, am fost onorată și dornică să particip la realizarea manifestării, pentru a contribui cu informații din domeniul meu profesional, respectiv alergologie-imunologie. Acest domeniu este strâns legat de patologia dermatologică așa încât colaborarea mi s-a părut firească! În plus, în perioada respectivă aveam poziția de președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie și mi s-a părut necesară colaborarea cu dermatologii și la nivelul societăților profesionale.

Ce v-a atras la această manifestare și ce v-a determinat să fiți alături, să acceptați funcția de vicepreședinte al multor ediții?

– Am fost profund impresionată de calitatea științifică excepțională a conferințelor, dar nu pot neglija și nivelul înalt al organizării! Am reușit să stabilesc legături cu medici din diferite specialități, din zone diferite ale țării, dar și ale lumii. Regretul sincer pe care l-am resimțit la fiecare ediție a fost participarea mea (doar din vina mea!) prea redusă și la programul social, extrem de atractiv al acestor întâlniri! Și nu în ultimul rând, am fost atrasă de participarea și încurajarea tinerilor medici și a viitorii medici la aceste manifestări științifice. Am admirat entuziasmul lor și dorința lor de a fi cât mai buni (la prezentări, postere). I-am încurajat și eu pe colegii mei tineri să participe și toți au fost foarte mulțumiți de această șansă de validare profesională.

Pentru imunologi, cât de importantă este participarea la o manifestare interdisciplinară cum este PDI?

– Imunologia este o știință integrativă care încearcă să găsească calea de producere, dar și de vindecare în anumite patologii încât prin imunologie avem legături cu diferite specialități. Astfel, imunologia devine necesară și pentru dermatologie. În plus, noile tratamente biologice, bazate pe anticorpii monoclonali, fac colaborarea dermatologi-imunologi și mai strânsă: învățăm unii de la alții! Al doilea aspect profesional legat de specialitatea mea este alergologia, parte mai nouă a imunologiei, desprinsă din imunologie doar în ultimele cinci-șase decenii. Alergiile sunt cauzatoare de multe afecțiuni cutanate încât locul alergologului este și lângă dermatolog!

Care sunt momentele cele mai frumoase care vă leagă de PDI și de Iași?

– Momentul cel mai frumos și de care îmi amintesc întotdeauna cu multă căldură este prietenia legată cu doamna prof. dr. Daciana Brănișteanu.

Contactează operatorul PDI 2025

5 + 11 =

Operatorul PDI 2025

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventer.ro