Interviu Prof. Univ. Dr. Ionela Lăcrămioara Șerban

“Volumele lansate la PDI, care se află și în biblioteca UMF, sunt

foarte importante atât pentru studenți, cât și pentru medicii 

specialiști”

dialog cu prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”

Lansată în 2012, Primăvara Dermatologică Ieșeană a fost prima manifestare care nu doar a inoculat în lumea medicală românească ideea de interdisciplinaritate (și nu de multidisciplinaritate), ci și primul eveniment conceput ca o succesiune de cursuri, workshopuri și prelegeri. Am discutat despre aceste aspecte și multe altele cu distinsa doamnă profesor universitar Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”.

– În acest an se împlinesc 10 ani de la prima ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională, care în timp a devenit o tradiție, un eveniment elitist. Încă de la început s-a desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Care au fost argumentele acestui demers?
– Au trecut zece ani de când personalități din domeniu medical și-au adus contribuția științifică la această manifestare, ajunsă acum la un moment aniversar. Manifestarea a fost concepută sub aspectul interdisciplinarității, o viziune nouă încă de acum zece ani, în care nu numai o specialitate a fost implicată, ci multiple specialități, ceea ce demonstrează că medicina nu trebuie văzută pe bucăți, ci în ansamblul ei. Acesta a fost argumentul suprem în susținerea evenimentului medical, alături de multitudinea de participanți, cumulul de conferințe care au avut loc cu această ocazie și viziunea doamnei profesor Daciana Brănișteanu.
– Mi-ați anticipat întrebarea. Într-adevăr, conceptul de interdisciplinaritate a fost unul nou, de pionierat. Cum ajută bolnavul, pentru că fiecare demers medical are ca punct final starea de bine a pacientului?
– Bolnavul nu trebuie văzut pe bucăți, adică atenția nu trebuie canalizată pe o anumită afecțiune, ci trebuie privit ca un întreg pentru că nu numai un organ suferă, ci mai multe. Faptul că această manifestare a pornit de la dermatologie este extrem de important pentru că prin piele și la nivelul pielii sunt multe semne ale diverselor afectări ale organelor. Așa trebuie văzută medicina, ca un întreg.
– Ați fost președinte de onoare al multor ediții, ați fost alături de lectori, de medici, de studenți, de toți participanții. Cum apreciați evoluția manifestării? Cum a ajutat acest eveniment școala medicală ieșeană?
– În ceea ce privește școala medicală ieșeană, ajutorul a fost foarte consistent prin participanți atât prin oaspeții din țară, cât și prin personalitățile de peste hotare, care și-au adus contribuția prin activitatea de cercetare și clinică, prin cunoștințele împărtășite. Vorbim atât despre dermatologi de marcă din țară și de peste hotare, dar și de medici din alte specialități astfel ca totul să fie ca un întreg. Acest aspect m-a atras încă de la început, acest concept al interdisciplinarității, și de aceea am acceptat încă de la primele ediții să fiu alături de doamna profesor Daciana Brănișteanu.
– Din acest punct de vedere, putem spune că PDI este un vehicul pentru stabilirea viitoarelor relații între universități și alte institute din țară și de peste hotare?
– Absolut! Este un real avantaj pentru studenții și rezidenții noștri, dar și pentru medicii specialiști. Prin contactele pe care și le creează la aceste manifestări pot să meargă în alte centre universitare din țară sau din străinătate și să afle lucruri noi de la specialiști pe care altfel nu le-ar afla.
– La PDI, studenții și rezidenții au acces gratuit, ei participă la concursuri, la workshopuri, la cursuri, la prelegeri, la concursuri de postere. Cei mai buni au primit premii consistente din partea ADEM. Poate fi un factor de motivare profesională?
– Evident! Sprijinul este extrem de important, studenții trebuie să participe la astfel de manifestări, trebuie să aibă lucrări și dacă sunt premiate, e cu atât mai bine. Contează enorm pentru portofoliul lor. Participarea la conferințe naționale sau internaționale este un factor decisiv în formarea lor. Astfel, în momentul în care absolvă facultatea și își aleg specializarea, lucrurile vor merge mult mai bine. Sprijin a fost oferit și pentru rezidenți, la fel de important. Apreciez și faptul că în acest an, la ediția aniversară, toate cadrele didactice ale UMF vor participa gratuit la această manifestare. O astfel de facilitate este foarte importantă și pentru cadrele universitare.
– Prin astfel de participări, viitorul medic va intra amprentat în sistemul medical. Va ști foarte bine ce are de făcut pentru că a avut mentori, a întâlnit specialiști de renume.
– Este foarte important pentru că formarea unui medic care nu se termină niciodată. Este o formare pe viață.
– În sălile de conferințe ale PDI au intrat zeci de lectori internaționali care au cărți de vizită impresionante. Ce a adus Iașului această participare?
– Contrbuția este enormă pentru că așază Iașul și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” pe harta medicală a Europei și nu numai. Se stabilesc legături internaționale, din care derivă alte colaborări fructuoase pentru instituția academică. Pe harta manifestărilor medicale internaționale, Iașul se vede foarte bine. Ori de câte ori au fost manifestări științifice la Iași, invitații de peste hotare au fost extrem de încântați.
– Revenind la interdisciplinaritate, cum s-a îmbinat specialitatea dvs cu dermatologia și cu celalalte specialități?
– Niciodată nu am privit doar în direcția unei discipline de studiu, mereu am încercat să fac convexiuni cu tot ceea ce am învățat. Niciodată nu vom putea să tratăm corect un pacient dacă știm numai o disciplină sau doar specialitatea mea. Sigur, trebuie să am cunoștințe și din farmacologie, din fiziopatologie, să-mi explic anumite lucruri, să știu și fiziologie, să cunosc multe discipline conexe ca să pot trata un pacient ca un întreg. Altfel îl tratez pentru un simptom sau două pe care le prezintă și pentru care se adresează medicului.
– La PDI au fost prezentate multe volume cu lucrări medicale de înalt nivel științific, semnate de lectori, de medici, multe lansate chiar de dvs. Putem considera că astfel s-a realizat și o minibibliotecă a manifestării.
– Este adevărat și am apreciat acest lucru. Este extrem de important modul de a privi patologia ca un întreg pentru că este „bucățica de zahăr” pe care o dăm specialistului sau rezidentului, care trebuie să vadă procesul în ansamblu. Nu este discutată numai o anumită boală dermatologică, ci într-un context mult mai larg, pe mai multe specialități. În plus, există o informație concentrată, de înaltă calitate, pe care o poate accesa oricine are nevoie. Este o vedere de ansamblu a patologiei, ceea ce este foarte important. Din acest motiv, volumele lansate la PDI, care se află și în biblioteca UMF, sunt foarte importante atât pentru studenți, cât și pentru medicii specialiști.
– PDI are parteneriate valoroase cu instituții importante cum ar fi Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară etc. Cât de importante sunt astfel de colaborări?
– Extrem de importante! O astfel de societatea medicală adună personalități din domeniul respectiv. Faptul că doamna profesor Daciana Brănișteanu a reușit să-i aducă în același loc face ca și colaborarea dintre aceste societăți să fie mult mai intensă . De asemenea, colaborarea dintre societățile noastre românești cu cele străine este de bun augur din punct de vedere științific. De obicei, aceste societăți aduc contribuții științifice remarcabile astfel încât putem strânge parteneriatele și să avem o activitate știinfică așa cum ne dorim.
– La final, vă invităm să oferiți un mesaj PDI și participanților la ediția din acest an.
– Doresc PDI mult succes și în acest an aniversar, să aibă mereu o activitate științifică de înaltă calitate. Studenților și rezidenților le urez mult succes și știu că vor participa în număr mare, așa cum au făcut-o în ultimii zece ani. Invitaților PDI le urez bun venit, mult succes în intervenții. Doamnei profesor Daciana Brănișteanu îi urez mult succes și puterea de a duce mai departe acest eveniment.

Contactează operatorul PDI 2024

3 + 7 =

Operatorul PDI 2024

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventer.ro

Parteneri Media