Interviu Psih. Liliana Luca

„La PDI am înțeles, o dată în plus, cât de importantă este colaborarea între psihologul clinician și medicul curant”

* dialog cu dna Liliana Luca, psiholog clinician, psihoterapeut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași
La Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI), interdisciplinaritatea este conceptul de bază, dovedit de numărul mare al lectorilor care își ocupă locul în sălile de conferință. Prelegerile sunt susținute de medici din diferite specialități, dar și de farmaciști, psihologi, biologi. Am stat de vorbă cu dna Liliana Luca, psiholog clinician, psihoterapeut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, doctorand la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Absolventă a Facultăţii de Psihologie şi Stiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Al.I.Cuza” Iași, cu un master în Psihologie Clinică, doctorand la Facultatea de Medicină și Farmacie- Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, Liliana Luca este psiholog clinician, psihoterapeut, la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași. Are competenţă profesională în domeniul expertizei psihologice judiciare, a urmat cursuri de formare în Psihoterapie Integrativă, cursuri postuniversitare de psihologie aplicată în justiţie și bioetică. A participat cu lucrări stiinţifice la conferinţe şi congrese naţionale şi internaţionale de psihiatrie, psihoterapie şi dermatologie.

-10 ani de PDI, un număr rotund, frumos, o aniversare importantă pentru școala românească de dermatologie. Ca psiholog, ce v-a determinat să fiți alături de PDI?

– În primul rând, colaborarea profesională cu doamna profesor Daciana Brănișteanu, faptul că ne-am solicitat reciproc opinia și intervenția în soluționarea unor cazuri dificile, poate chiar dramatice. Ulterior am fost invitată să particip ca lector la PDI, ceea ce m-a onorat. Contactul direct cu pacienții cu afecțiuni dermatologice m-a făcut să îndrăgesc această disciplină, să mă documentez în acest domeniu și să conștientizez că doar împreună putem alina suferința acestor persoane.

– La PDI, informațiile sunt oferite mereu în premieră. Ce a adus nou în pregătirea dvs profesională?

– Fiecare participare la PDI a adus un plus de valoare în conștientizarea importanței psihosomaticii și a legăturii dintre minte, emoții, gânduri, comportamente și gestionarea acestora. La PDI am înțeles, o dată în plus, cât de importantă este colaborarea între psihologul clinician și medicul curant, dar și importanța rolului fiecăruia dintre noi ca specialiști. În școală medicală românească, PDI a adus viziunea doamnei profesor Daciana Brănișteanu de a prezenta subiecte de actualitate împletind cercetarea științifică cu prezentarea metodelor de intervenție în domeniul acestei specialități. Nu în ultimul rând, trebuie punctat și caracterul educativ al acestor acțiuni pentru viitorii specialiști, cât și pentru participanții din alte specialități medicale.

– Care sunt momentele cele mai frumoase care vă leagă de PDI?

– Cele în care am prezentat importanța psihicului uman și a intervențiilor psihoterapeutice de succes în cazul pacienților cu afecțiuni dermatologice în cadrul unor discuții interactive. Lor li se adaugă cursurile și workshop-urile puse la dispoziția participanților, din care am aflat informații noi pentru sănătatea mea ca individ.

Contactează operatorul PDI 2025

3 + 7 =

Operatorul PDI 2025

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventer.ro