Interviu Prof. univ. dr. Robert Ancuceanu

„PDI are eleganța unui buchet de lavandă fină”

PDI este școala de dermatologie ieșeană ajunsă la apogeu, care a depășit granițele Iașului și ale Moldovei. Este națională, are confirmarea caracterului național prin participarea lectorilor de la toate universitățile de medicină din România, dar și a medicilor din toată țara. Renumele acestei manifestări a trecut peste granițe, motiv pentru care foarte mulți speakeri de peste hotare și-au dorit să fie lectori, să ofere din cunoștințele lor fără a cere nimic în schimb, entuziasmați de atmosfera de la PDI, unde participanții au plecat de fiecare dată cu informații oferite în premieră. Ei au venit în calitatea lor de profesori, au fost convinși de calitatea acestui eveniment, motiv pentru care au acceptat să fie parte dintre cei care instruiesc, dincolo de granițe și dincolo de perimetrul european.

Toate aceste idei au fost readuse în atenție și de către prof. univ. dr. Robert Ancuceanu (Prodecan al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila), unul dintre lectorii consacrați ai PDI.

– Au trecut zece ani de când ați participat la prima ediție a PDI. Ați revenit în sălile de conferințe la toate edițiile. Care a fost motivul pentru care ați onorat invitația?

– Răspunsul meu este simplu – pentru vastul orizont intelectual și interdisciplinar pe care îl promitea prima ediție și pe care toate celelalte ediții l-au confirmat. Pentru amalgamul de bucurie, prietenie și luciditate științifică pe care nu-l anticipasem, dar l-am retrăit la fiecare ediție.

Privind retrospectiv, care au fost momentele cele mai importante petrecute de dvs. la PDI?

– Nu am o memorie fotografică a fiecărei ediții, așa că în minte mi se amestecă tot felul de amintiri legate de PDI. Într-o abordare selectivă, îmi amintesc de momentul în care i-am auzit (și văzut) prima dată pe profesorii Andrew Nicolaides supranumit „părintele bolii venoase”, Cipru – n.r.), Niazi Khusrow (Universitatea Emory, Atlanta, SUA – n.r.) sau Torello Lotti (președintele World Health Academy, Italia – n.r.), momentul în care am avut plăcuta surpriză să-l reîntâlnesc pe fostul coleg de CHMP (Agenția Europeană a Medicamentului) din Grecia, prof. dr. Nikolaos Drakoulis sau conversațiile științifice formale și informale animate de cea care este inima acestui eveniment inedit în viața medicală din România, prof. dr. Daciana Brănișteanu.

Ați continuat colaborarea și ați revenit în sălile de conferințe de la Iași. Ce v-a determinat să reveniți?

– Cu riscul de a fi banal, PDI este ca o prăjitură bună: o dată ce ai gustat-o, îți dorești să retrăiești experiența.

Ce a adus nou în viața dumneavoastră profesională participarea la PDI?

O direcție de cercetare dermatologică în cadrul preocupărilor mele farmaceutice și o apreciere sporită a intersecției fecunde a ideilor multidisciplinaritate și transdisciplinaritate.

Care sunt momentele cele mai frumoase care va leagă de PDI și de Iași? Dacă ar fi să rezumați într-o frază PDI, ce ați spune?

– PDI este un model de educație continuă și totodată un catalizator de idei, un epicentru al științelor medicale organizat de fiecare dată cu eleganța unui buchet de lavandă fină.

Contactează operatorul PDI 2025

3 + 5 =

Operatorul PDI 2025

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventer.ro