Parteneri

Comitetul de organizare a Primăverii Dermatologice Ieşene 2019 doreşte să mulţumească următorilor parteneri din industria farmaceutică pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului:

Sesiuni ştiinţifice cu susţinerea partenerilor din industria farmaceutică

Bucuria fiecărui pas!
Speakeri: Prof. Dr. Andrew Nicolaide, Prof. Dr. Daciana Brănişteanu

Senzația de picioare grele, aflată la limita dintre simptom si percepție, afectează calitatea vieții multora dintre români. De multe ori ignorată sau trecută cu vederea, această situație neplacută vizează 30.5% din populația ce se adresează medicului de familie*. În urma chestionării, aproape 1 din 3 persoane ce intrau în cabinet aveau acest disconfort, fără să se poată formula un diagnostic ce ar incrimina vreo patologie venoasă.
În lupta cu disconfortul, persoanele afectate încearcă multiple soluții. Dintre acestea, peste 50% apelează la un topic pentru hidratare, energizare, răcorire*. Însă, multe dintre aceste soluții nu reușesc să aducă răspunsul la nevoile utilizatorilor.
Servier a colaborat cu cei mai renumiți experți în cosmeticele de lux franceze, pentru a dezvolta noua cremă energizantă pentru picioare, Cedraflon. Acest concept care combină știința (expertiza Servier în domeniul flebologiei) cu luxul (know-how-ul din spatele marilor branduri cosmetice), oferă un răspuns pentru eliberarea senzației de picioare grele, aducând și beneficii adiționale: hidratare, tonifiere.

Este psoriazisul un puzzle greu de rezolvat?
Speakeri: Daciana Branisteanu, Andra Balanescu, Robert Ancuceanu

Obiectivul comunicarii este de a facilita accesul medicilor dermatologi la informatii medicale de actualitate privind comorbiditatile si bolile asociate din psoriazis, contribuind astfel la optimizarea managementului pacientului cu aceasta afectiune. Simpozionul va aborda tema managementului interdisciplinar al pacientului cu psoriazis si afectare articulara. O alta tema abordata se refera la utilitatea pe care o confera flexibilitatea dozelor corelata cu nevoile specifice ale persoanelor afectate de psoriazis.

Terapiile biologice: date globale din studiile clinice si registrele de pacienti; focus pe ustekinumab
Speaker: D. Branisteanu

Ghidul pentru terapii biologice in psoriazis al Asociatiei Britanice a Dermatologilor, recent actualizat, recomanda adalimumab si ustekinumab ca terapii biologice de prima linie (impreuna cu secukinumab) iar etanercept ca terapie biologica de a doua linie (Smith și colab., 2017). Această decizie se bazeaza în principal pe dovezi privind eficacitatea din studiile clinice (Jabbar-Lopez et al., 2017).
Tratamentul cu ustekinumab la fiecare 12 săptămâni are eficacitate pentru majoritatea pacienților cu psoriazis moderat până la sever (PHOENIX 2). Tratamentul continuu 5 ani cu ustekinumab a determinat un răspuns clinic stabil și a arătat un profil de siguranță consistent cu studiile anterioare (PHOENIX 1)
Lipsa eficacității a fost motivul cel mai frecvent pentru întreruperea tratamentului biologic. Supraviețuirea a fost superioară pentru ustekinumab comparativ cu infliximab, adalimumab și etanercept la pacienții cu psoriazis. (PSOLAR)
Nu există creșteri semnificative statistic ale riscului de infecții grave pentru oricare dintre terapiile biologice comparativ cu terapiile sistemice non-biologice la pacienții cu psoriazis (BADBIR)
Terapiile biologice sunt asociate cu o rată mai scăzută de reacţii adverse asociate cu întreruperea tratamentului comparativ cu terapiile clasice, în practica clinică reală, iar dintre acestea, ustekinumab a prezentat cea mai mică incidență. (Proiectul Biobadaderm)
Atributele pe care majoritatea pacienților le-au indicat ca fiind cele mai importante sau relevante în ce priveşte preferinţa pentru regimul terapeutic au inclus riscul de reacţii adverse, durata răspunsului la terapie, modul și frecvența administrării. (Protimisis, 2017).

De la date globale la practica locala, focus pe ustekinumab: studii de caz
Speaker: C. Curea

Psoriazisul are un impact negativ important asupra calitatii vieții pacienților afectați. Calitatea vieții este influențată considerabil de tratamentul prescris. (Acta Derm Venereol, 2015)
La nivel global, satisfacția pacienților a devenit un element important în alegerea tratamentului de către medicul curant, astfel încât orientarea către pacient nu mai este o teorie, ci o practică.
Un studiu care a urmărit satisfacția pacienților (213 pacienţi) cu ustekinumab în tratamentul psoriazisului, plăci moderate până la severe, în comparație cu terapia biologică anterioară, evalueză scorurile de satisfacție a tratamentului global, indicii de eficacitate și confort pentru ustekinumab. Îmbunătățirea satisfacției dintre tratamentul anterior și ustekinumab a fost semnificativă pentru fiecare dintre cei 3 indici (p <0,001). Nu au existat interacțiuni semnificative sau diferențe de satisfacție în timpul tratamentului.
Optimizarea satisfacției pacientului este esențială pentru îmbunătățirea aderenţei și implicit a rezultatelor. Ustekinumab a fost clasat în topul preferinţelor, urmat de golimumab, infliximab și adalimumab. 93,5% dintre pacienţi au considerat terapia ca fiind cea mai bună terapie primită vreodată. Acest aspect poate fi atribuit eficacității ridicate, profilului favorabil risc-beneficiu și modului convenabil de administrare a terapiei biologice. (Raport Acta Derm Venereol, 2015)
Experiența clinică reală cu ustekinumab la pacienții cu psoriazis moderat sau sever: o analiza multivariată controlată pentru vârstă, sex, severitatea bolii, durata bolii și numărul de terapii sistemice anterioare, confirmă o mai mare satisfacție cu terapii biologice comparativ cu terapia topică locală, fototerapia sau terapia sistemică tradițională.

Cosentyx® – Tratamentul complet pentru boala psoriazică
Speakeri: Prof. Dr. Daciana Elena Brănișteanu, Conf. Dr. Cătălin Popescu

Cosentyx® este un anticorp monoclonal, 100% uman, indicat pentru tratamentul psoriazisului în plăci, moderat până la sever.
IL-17A este o citokină esențială în psoriazis și în psoriazisul artropatic. Cosentyx® țintește în mod direct IL-17A și o blochează, indiferent de sursa de proveniență a acesteia.
Cosentyx® asigură tratamentul complet pentru diferite manifestări ale psoriazisului (psoriazis cutanat, psoriazis artropatic, al scalpului, unghial și palmo-plantar).
Sub tratament cu Cosentyx®, 8 din 10 pacienți ating PASI 90 la săptămâna 16, iar 4 din 10 pacienți ating PASI 100 la săptămâna 16. Aproximativ 100% din ratele de răspuns PASI s-au menținut la 5 ani.
Răspunsuri importante se înregistrează la pacienții naivi, aproximativ 9 din 10 pacienți naivi atingând PASI 90 la săptămâna 16.
Un răspuns important la reluarea tratamentului au obținut și pacienții care au întrerupt tratamentul, 94% dintre aceștia atingând PASI 75 la 12 săptămâni.
În ceea ce privește pacienții cu psoriazis artropatic, tratați cu Cosentyx®, aproximativ 80% dintre aceștia nu au prezentat progresia leziunilor structurale la 3 ani.
Rezultate favorabile se înregistrează și pentru pacienții cu psoriazis palmo-plantar, aproximativ 40% dintre pacienți obținând palme și tălpi curate sau aproape curate la săptămâna 16. Evoluția favorabilă este menținută și chiar se îmbunățește în timp, astfel încât la 2,5 ani, aproximativ 60% dintre pacienți obțin palme și tălpi curate sau aproape curate.
Leziunile din psoriazisul unghial s-au ameliorat cu aproximativ 50% la săptămâna 16, și au continuat să se amelioreze odată cu continuarea tratamentului, datele la 2,5 ani de tratament relevând o ameliorare a leziunilor unghiale cu peste 70% față de momentul inițial.
Aproximativ 60% dintre pacienții cu psoriazis al scalpului moderat până la sever tratați cu Cosentyx® au atins PSSI 90 în săptămâna 24.
Tratamentul cu Cosentyx® a fost asociat cu o imunogenicitate de sub 1%, acest fapt contribuind la o tolerabilitate bună și la rezultate semnificative clinic și susținute în timp.
Cosentyx® este disponibil sub formă de stilou SensoReady®, pentru a face auto-injectarea cât mai ușoară și mai confortabilă posibil. Cosentyx® 300 mg se administrează subcutanat, inițial săptămânal, timp de 5 săptămâni, apoi se continuă lunar cu doza de întreținere.
Utilizat la peste 200.000 pacienți și fără evidențierea de noi semnale privind siguranța de-a lungul a 5 ani, Cosentyx® asigură tratamentul complet pentru boala psoriazică.

Să gândim dincolo de remisiunea clinică în psoriazis
Speakers: Prof. Dr. Daciana Elena Brănișteanu, Dr. Carmen Curea

În cazul psoriazisului în plăci moderat-sever, datele din literatură demonstrează existența unei poveri semnificative a bolii, ce are legătură atât cu semnele și simptomele cutanate ale acestei afecțiuni, cât și cu elemente emoționale, psiho-sociale și funcționale corelate cu ”vizibilitatea” specifică suferințelor dermatologice și cu localizarea afectării cutanate (scalp, unghii, palmo-plantar, genital).
Tot din literatură știm că remisiunea completă sau aproape completă a leziunilor psoriazice este însoțită de o ameliorare semnificativă a calității vieții pacienților, iar scorul DLQI continuă să se îmbunătățească la niveluri de răspuns peste PASI 75. Așadar atingerea unui astfel de status de ”piele curată” ridică în mare parte povara bolii acestor pacienți și are implicații evolutive favorabile pe toate planurile. Aceste considerente justifică setarea unor ținte terapeutice înalte în controlul psoriazisului și totodată alegerea unor terapii care și-au dovedit eficacitatea în psoriazisul moderat-sever, inclusiv a celui localizat în zone speciale, considerate dificil de tratat.
Înainte de introducerea terapiilor biologice pentru psoriazis, atingerea unor ținte terapeutice ambițioase, de tipul remisiunii complete, era greu de susținut în practica clinică. Astăzi însă, mai multe produse biologice, din diferite clase terapeutice, pot induce un nivel de curățare a pielii complet sau aproape complet, iar evaluarea eficacității acestora poate fi obiectivată prin scoruri precum PASI, PSSI, NAPSI sau PPASI.
Inhibitorii IL-17A reprezintă o clasă terapeutică relativ nouă, ce acționează specific asupra reacțiilor fiziopatologice din psoriazis și oferă un nivel de răspuns terapeutic înalt, rapid instalat și menținut în timp. Între aceste produse, ixekizumab, atât din studiile clinice proprii cât și prin rezultatele din practica clinică curentă (viața reală), a demonstrat o eficacitate ridicată pentru majoritatea pacienților cu psoriazis în plăci moderat-sever, inclusiv cu afectare palmo-plantară, la nivelul scalpului, unghiilor sau genital.

Let’s think beyond clinical indicators of skin clearance
Speakers: Prof. Daciana Elena Brănișteanu, Dr. Carmen Curea

For moderate to severe psoriasis, scientific evidence show a significant burden of the disease, which is connected not only with the signs and symptoms of psoriasis, but also with emotional, psychosocial and functional elements that are corelated with the ”noticeability” specific to dermatological diseases and with the localisation in hard-to-treat areas (scalp, nails, palmo-plantar, genital).
Also, we know from medical literature that achieving complete/almost complete skin clearance generates an increase in the QoL of the patients and DLQI score continues to improve beyond PASI 75. That is why, achieving a complete skin clearance status diminishes the burden of the disease for these patients and has favourable implications at all levels. These are reasons for setting elevated treatment goals and for choosing therapies that allow achieving complete skin clearance and improvement of hard-to-treat areas for patients with psoriasis.
Prior to biological therapies for psoriasis, achieving elevated treatment goals like PASI 90 or PASI 100 was difficult to achieve and sustain in daily clinical practice. Nowadays, there are different biological therapies, with distinct MoAs, that can induce a complete/almost complete skin clearance and the evaluation of their efficacy can be measured by using scores like PASI, PSSI, PPASI or NAPSI.
IL-17A inhibitors represent a new therapeutical class which targets specifically the physiopatological responses of psoriasis and offers a high therapeutic efficacy, with a rapid onset of action and maintenance of response in time. Ixekizumab has demonstrated through it’s clinical studies and from the results in daily clinical practice (real life results) that it can offer high efficacy for the majority of patients with moderate to severe psoriasis and inhibition on psoriasis in hard-to-treat areas.

NOUTATI IN TRATAMENTUL ACNEEI:
LACTIFERON® DERMA, ALTERNATIVA EFICIENTA SI SIGURA LA PACIENTII CU ACNEE VULGARA SI ROZACEE”
Speaker: Sanda Mirela Cherciu

Acneea vulgara este o afectiune cronica, multifactoriala, cu o etiologie complexa si un impact psihologic important asupra calitatii vietii pacientilor. Studii recente au demonstrat ca administrarea orala a unui preparat pe baza de lactoferina, zinc si nicotinamida poate fi benefica la pacientii cu acnee vulgara sau rozacee, mai ales in asociere cu terapia topica. Lactoferina, o proteina multifunctionala din familia transferinelor, a demonstrat in numeroase studii clinice ca are importante proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si imunomodulatoare. In cadrul a doua studii clinice administrarea a 1-2 tablete pe zi de lactoferina timp de 8 saptamani a redus semnificativ secretia de sebum si numarul total de leziuni inflamatorii si noninflamatorii. Recent s-a evaluat in cadrul unui studiu clinic randomizat eficienta si siguranta unui preparat care combina lactoferina si zincul la pacientii cu acnee usoara spre moderata. Administrarea orala timp de 3 luni a acestei combinatii a redus semnificativ leziunile inflamatorii si noninflamatorii, cat si secretia de sebum, combinatia fiind bine tolerata de toti pacientii. O alta substanta utilizata frecvent la pacientii cu acnee este nicotinamida, forma activa a vitaminei B3. Studii recente au demonstrat ca nicotinamida are un important efect antibacterian si antiinflamator, comparabil cu cel al antibioticelor, dar fara efecte adverse si risc de dezvoltare a rezistentei bacteriene. In tratamentul acneei, administrarea orala a unui preparat pe baza de nicotinamida, zinc si cupru a determinat o reducere semnificativa a numarului total de leziuni acneice dupa doar 4 saptamani de administrare.
In cadrul simpozionului se va evalua eficienta si tolerabilitatea Lactiferon Derma, un nou preparat oral pe baza de lactoferina, zinc, nicotinamida si cupru la pacientii cu acnee vulgara si rozacee.

Compania Antibiotice – lider mondial în producţia de nistatină; expertiză şi recunoaştere în dermatologie
Speakeri: Daciana Brănişteanu, Monica Hăncianu

Compania Antibiotice este cel mai important producător român de medicamente generice, având sediul central în Iași, capitala istorică a României. Cu o tradiție de 63 de ani și un portofoliu ce astăzi depășeste 150 de produse, compania și-a câștigat renumele mizând pe performanță prin calitate. Echipa Antibiotice a reușit să facă medicamentele valoroase accesibile nu doar pe piața din România ci și în alte 70 de țări ale lumii. Mai mult, substanță activă nistatină, produsă pe platforma de la Iași, plasează compania ca lider în topul mondial pe acest segment. Dincolo de recunoașterea câștigată la nivel global, brandul Antibiotice rămâne ferm dedicat misiunii sale de a face românilor sănătatea și viața mai bună. Portofoliului de antibiotice si medicamente topice esenţiale în tratamentul dermatologic, s-a alăturat gama Nutriensa de suplimente alimentare conţinând extracte standardizate din plante, vitamine şi minerale, oferind astfel dermatologilor o paletă largă de produse ce pot fi recomandate spre beneficiul pacienţilor.

Cum tratez topic onicomicozele
Speaker: Catalin Popescu

Onicomicoza este una dintre cele mai frecvent întâlnite boli ale unghiilor. Este mai frecvent întâlnită la unghiile picioarelor și este mai adesea produsă de dermatofiți decât de levuri.
Dincolo de impactul estetic, onicomicoza poate fi o sursă de infecții micotice repetate ale pielii extremităților sau o poartă de intrare pentru infecții cutanate bacteriene.
Tratamentul topic al onicomicozelor este de durată și rata sa de succes depinde de tipul afectării unghiale și de gradul de penetrare al medicamentului prin keratina dură a lamei unghiale.
Exinailner este un topic frecvent utilizat, care tratează infecția fungică indiferent de etiologie. Are o formulă care îi permite să penetreze lama unghială în profunzime, modificând pH-ul și blocând astfel dezvoltarea fungilor.

A&DPharma

Melascreen – gama de îngrijire împotriva foto-îmbătrânirii și a petelor pigmentare
Speaker: Sanda Mirela Cherciu 

Melanina, principalul pigment responsabil de colorarea pielii, părului și a ochilor se găsește în piele, în proporții variabile, în funcție de fototipul cutanat. Cantitatea de melanină crește ca răspuns de protecție la acțiunea nocivă a razelor UV.
Hiperpigmentarea este foarte frecventă, afectând, în peste 90% din cazuri, femeile.
Foto-îmbătrânirea, ca și în cazul hiperpigmentării, afectează, în special, femeile, reprezentând cel mai important factor extrinsec de îmbătrânire al pielii. Razele UV afectează ADN-ul celular și generează cantități crescute de compuși oxidanți, care inițiază modificările histologice și clinice ale pielii.
Laboratoarele Dermatologice Ducray au creat gama Melascreen, ce conține produse dedicate îngrijirii împotriva foto-îmbătrânirii, lentigo acnitic și a petelor pigmentare (melasmă, cloasmă).
Gama Melascreen este formată din 8 produse, reprezentând un program complet de îngrijire, ce:
PROTEJEAZĂ împotriva foto-îmbătrânirii: produsele din gama Melascreen UV SPF50+
oaceste produse previn efectele nocive ale razelor UV asupra pielii
ÎMBUNĂTĂȚEȘTE ASPECTUL NEPLĂCUT al petelor maronii localizate: Melascreen cremă depigmentantă
oajută la reducerea petelor hiperpigmentare și oferă luminozitate zonelor cu pigmentare localizată
UNIFORMIZEAZĂ nuanța tenului: produsele din gama Melascreen Eclat
ouniformizează culoarea tenului, au acțiune anti-oxidantă și hidratează
CORECTEAZĂ petele maronii: Melascreen cremă de mâini, Melascreeen Ser global și Melascreen cremă de noapte
oacționează împotriva foto-îmbătrânirii, hidratează
Produsele Melascreen conțin ingrediente active depigmenta de referință ( inclusiv acidul azelaic utilizat în medicamente), dozate exact, pentru un grad crescut de eficacitate.
Studiile clinice susțin acțiunea produselor Melascreen pe melasmă și lentigo.

Melascreen – Prevention and treatment of hyperpigmentation and photo-aging

Melanin, the main pigment responsible for coloring of the skin, hair and eyes is present into the skin, in various quantities, depending on the skin phototype. Melanin quantity is increasing as an protection answer to the harmful actions of UV rays.
Hyperpigmentation is very common, affecting more than 90% of women,
Photo-aging, as hyperpigmentation, affects women in particular, being the most important factor in the aging of the skin. UV rays affects cellular DNA and are generating increased amounts of oxidizing compounds that initiate histological and clinical changes of the skin,
Ducray Dermatological Laboratories have created the Melascreen Range, which contains dedicated products to the care of photo-aging, acnetic lentigo and pigmentation spots (melasma, chloasma).
The Melascreen range includes 8 products, representing a complete care program, which:
PROTECTS against photo-aging: Melascreen UV SPF50 +
othese products prevent the harmful effects of UV rays on the skin
IMPROVES THE UNPLEASANT ASPECT of localized brown spots: Melascreen depigmenting cream
ohelps to reduce hyperpigmentation spots and provides brightness to localized pigmentation areas
UNIFORMS the skin: Melascreen Eclat products
ouniformizes the color of the skin, has anti-oxidizing action and moisturizes
• CORRECTION of the browns: Melascreen Hand Cream, Melascreeen Global Serum and Melascreen Night Cream
oit acts against photo-aging and moisturizes
Melascreen products contains active reference depigmentation ingredients (including azelaic acid used in medicines), precisely dosed, for increased efficacy.
Clinical studies support the action of Melascreen products on melasma and lentigo.

EAU THERMALE AVÈNE – NOUTĂȚI ÎN PROTECȚIA SOLARĂ
Speaker: Daciana Branisteanu

Soarele are un efect pozitiv asupra pielii, sintetizează vitamina D și creează o stare de bună-dispozitie. Soarele, de asemenea, poate avea acțiune nocivă asupra organismului, de la efectele negative pe termen scurt, precum arsurile solare și insolația până la cele pe termen lung, cauzate de expunerea prelungită la soare, fără utilizarea produselor cu factor de protecție, adaptate tipului de piele. Putem vorbi, astfel, de leziuni la nivelul ADN-ului, care pot provoca cancer de piele.
Foto-îmbătrânirea este o altă consecință a expunerii cronice la soare fără fotoprotecție, razele UVA distrugând colagenul și fibrele de elastină, în acest fel fiind afectată structura pielii.

Gama de protecție solară de la Eau Thermale Avène vine în întampinarea nevoilor pielii prin noi tehnologii:
Tehnologia SWOPTM (prezentă în produsele de protecție solară pentru copii) – transformarea fazei uleioase în fază hidratantă, în timpul aplicării. Rezultatul este aplicare ușoară și o protecție solară mai ridicată
Nude Skin (prezentă în toate produsele de protecție solară) – asociere de 2 ingrediente active, ce asigură absorbția atât a transpirației, cât și a sebumului
Începând cu 2019, în gama de protecție solară Eau Thermale Avène, există produse noi:
Sport Fluid SPF50+, dedicat persoanelor ce practivă activități sportive, asigură protecție solară foarte ridicată, fiind foarte rezistent la apă și transpirație
B-Protect SPF50+, conceput pentru protecția solară în mediul urban. Formula 3 în 1 a acestui produs asigură acțiune anti-UV, anti-poluare, dând, în acelați timp, luminozitate tenului.
În cadrul gamei de protecție solară Eau Thermale Avène avem și dispozitivul medical clasa I Sunsimed, ce oferă un spectru foarte larg de protecție UVA – UVB și asigură eficacitate, siguranță și toleranță ridicată.
Aplicarea SunsiMed este un mijloc excelent de protecție a ADN-ulu în cazul iradierii solare repetate. SUSNSIMED previne keratoza actinică, cancerul de piele (exceptând melanomul) și foto-îmbătrânirea.

EAU THERMALE AVÈNE – NOVELTIES IN SUN CARE PROTECTION
Speaker: Daciana Branisteanu

The sun brings benefits to the skin, it synthetizes Vitamin D and creates well-being. The sun can also have negative effects on the body not only on short term, like sun burns and insolation, but also on long term, being caused by the prolonged exposure to the sun, without using sun protection products, according to the skin type. Thus, we may add to the list DNA lesions, which can lead to skin cancer.
Photo-aging represents another effect of chronical sun exposure, without using sun protection products, the UVA rays distroy collagen and elastin fibers. The consequence is that the skin structure is affected.

Eau Thermale Avène Sun care range comes to the aid of the skin need, with new technologies:
SWOPTM technology (present in the Sun care products dedicated to children) – represents the transformation of the oily phase to the emollient phase, during the application. The result is that we have an easy application and a higher sun care protection.
Nude Skin (present in all the Sun care range) – represents the association of 2 active ingredients, ensuring the absorbtion of not only perspiration, but also of the sebum
Eau Thermale Avène Sun care range brings novelties in 2019:
Sport Fluid SPF50+, dedicated to sports persons, ensuring very high sun protection, being, also, very resistant to water and perspiration
B-Protect SPF50+, especially developed for sun protection in urban areas. The 3 in 1 formula of this product had anti-UV, anti-pollution action, ensuring, at the same time, a radiant complexion
In the Eau Thermale Avène Sun care range, we also have a class I medical device – Sunsimed, which offers a very broad UVA – UVB protection spectrum, ensuring efficacy, safety and high degree of tolerance.
The usage of Sunsimed represents and excellent DNA protection mechanism, in case of repeated solar iradiation. SUSNSIMED prevents actinic keratosis, skin cancer (except melanoma) and photo-aging.

Photoderm – Impinge rutina ingrijirii solare la nivelul urmator.
Protectie solara cu puternic efect antioxidant

Imbatranirea pielii poate fi cauzata de mai multe procese: soarele (imbatranire fotoindusa), miscarile faciale naturale (imbatranire indusa de mimica), trecerea normala a timpului (imbatranire cronologica) si hormoni (imbatranire hormonala). De cele mai multe ori, acesti factori sunt combinati si isi sumeaza efectele. Imbatranirea fotoindusa apare pe zonele expuse mai des si mai intens la soare: fata, ceafa, dosul mainilor etc. Expunerea la razele solare este responsabila de aproximativ 90% din simptomele imbatranirii cutanate premature, de aceea nevoile pacientilor cu aceste simptome sunt din ce in ce mai intense. Expunerea la soare fiind unul dintre factorii ce determina imbatranirea pielii, acesti pacienti sunt deja constienti de importanta utilizarii unui produs de protectie solara, zilnic. Oricum, ei observa continuu o agravare a semnelor de imbatranire, atunci cand folosesc un produs de protectie clasic. Acesti pacienti vor sa mearga mai departe: intreba de o protectie mai puternica, insa care sa exercikte si actiune de corectie.
Se stie ca UVA si UVB sunt principalele responsabile de fotoimbatranire, insa nu sumt singurele. De aceea pacientii observa ca utilizarea unui produs de protectie solara, zilnic, nu este suficient.
In realitate, lumina vizibila si radiatiile infrarosii au, de asemenea, impact asupra pielii: acestea genereaza stres oxidativ, care degradeaza dermul, generand riduri si lipsa fermitatii, iar la suprafata pielii, petele solare.
Pentru a oferi solutia completa, expertiza in tratarea pielii a Laboratoarelor Bioderma a lansat un produs care merge mai departe decat un produs clasic de protectie solara. Inovatia noastra combina protectia foarte inalta cu un complex inteligent de ingrediente active ce aduc beneficii petelor solare si ridurilor, vizand fiecare semn al imbatranirii fotoinduse. De fapt, actiunea antioxidanta a acestui complex actioneaza impotriva stresului oxidativ generat de lumina vizibila si de infrarosii, si ofera un spectru larg de protectie.
Complexul nostru inteligent este format din 3 ingrediente active:
– VITAMINA C: in forma derivata stabila, care devine activa cand ajunge in contact cu pielea. Ea inhiba sinteza de melanina.
– VITAMINA E: cel mai puternic antioxidant lipofilic, care actioneaza impotriva leziunilor oxidative.
– CENTELLA ASIATICA: stimuleaza sinteza de colagen si previne degradarea acestuia.
Datorita complexului inteligent de ingrediente active, Photoderm Spot Age SPF 50+ este cel mai complet produs de pe piata potrivit pentru pacientii care cauta un produs de protectie solara care corecteaza si previne hiperpigmentarea si ridurile.

Rupatadina – Siguranţa Utilizării
Speaker: Prof. Univ. Dr. Alin Tatu

Rupatadina este o entitate chimică nouă, ce prezintă un efect antihistaminic și efect anti PAF prin interacțiunea cu receptori specifici și nu prin antagonism fiziologic, cu un profil mai larg asupra proprietăților anti-inflamatorii (J. Mullol . Allergy 2008; 63 (Suppl 87): 5-28)
Antihistaminic de generația a doua, antagonist selectiv, pe termen lung al histaminei, cu activitate periferică la nivelul receptorilor H1, rupatadina dovedește și efectele clinice de blocare PAF (factor de agregare plachetară) – cu efect de peste 1000 ori mai puternic decât histamina în creșterea permeabilității vasculare, asociat cu hiperreactivitate bronșică, a cărui activare inițiază faza vasculară a procesului inflamator acut, prin eliberarea numeroșilor mediatori ce agravează reacția alergică.
Rupatadina prezintă nivel maxim de eficiență – fiind cel mai puternic blocant selectiv H1, și cel mai puternic blocant PAF,dar și nivel maxim de siguranță!
Într-un studiu controlat cu placebo efectuat la pacienți cu urticarie idiopatică cronică, rupatadina a fost eficace în ameliorarea scorului mediu de prurit față de nivelul de referință, după o perioadă de 4 săptămâni de tratament (modificare faţă de nivelul de referinţă: rupatadină 57,5%, placebo 44,9%) şi scădere a numărului mediu de leziuni cutanate (54,3% faţă de 39,7%).
În studiu comparativ cu levocetirizina, rupatadina a demonstrat superioritatea, atât în reducerea scorului mediu al numărului de papule (rupatadina 19.3%, levocetizina 4.3%) și a dimensiunii acestora (19.10% rupatadina, 17.10% levocetirizina) cât și în reducerea scorului mediu de prurit (32.4% rupatadina, 26.8% levocetirizina), ameliorând scorul simptomatologiei totale și îmbunătățind calitatea vieții.

Rupatadina, prezintă un profil de eficiență și toleranță și la pacienții cu simptomatologie marcată de “Cold Urticaria” dar și la pacienții cu alergie la înţepătura de insecte.
Cele mai frecvente reacții adverse în studiile clinice controlate au fost somnolența (9,5%), cefalea (6,9%) și oboseala (3,2%). Majoritatea reacțiilor adverse observate în studiile clinice au fost ușoare până la moderate ca severitate și, de obicei, nu au necesitat oprirea terapiei.
Siguranța la nivel cardiac a rupatadinei a fost evaluată într-un studiu QT/QT aprofundat, prin urmare, nu ridică probleme de siguranţă la nivel cardiac.
Moleculă inovatoare, cu un mecanism complet și complex, rupatadina nu interferă cu alimentația, se poate asocia concomitent cu azitromicina, fluoxetina, lorazepam și alcool, fără a demonstra efecte cognitive negative sau psihomotorii (inclusiv capacitatea de a conduce).

Dupilumab: Un nou standard în tratamentul dermatitei atopice moderate şi severe
Speaker: Prof. Dr. Daciana Brănişteanu

Dermatita Atopică (DA) este o boală gravă care afectează atât copiii cât şi adulţii. DA este o boală inflamatorie cronică sistemică şi nu doar o boală de piele intermitentă, aşa cum era considerată în trecut. Pielea fără leziuni (cu aspect normal) nu este însă piele indemna din cauza inflamaţiei subiacente persistente. IL4 şi IL13, ca parte a mecanismului inflamaţiei de Tip2/Th2, sunt citokine cheie în fiziopatologia dermatitei atopice. Dupilumab este primul tratament pentru dermatita atopică ce furnizează un control continuu şi sigur pe termen lung, acţionând pe cele două citokine responsabile de inflamaţia subiacentă. Mecanismul de acţiune unic inhibă semnalizarea dublă IL4 şi IL13. Eficacitatea rapidă şi suţinută pe termen lung, asupra semnelor şi simptomelor, dimensiunea leziunilor, intensitatea şi severitatea pruritului, asupra calităţii vieţii, inclusiv somnul, anxietate şi depresia. Un profil robust de siguranţă şi tolerabilitate, cu o rată totală a evenimentelor adverse comparabilă cu placebo şi fără teste de laborator pentru monitorizare.

Dupilumab: A new standard in the treatment of moderate to severe atopic dermatitis
Speaker: Prof. Dr. Daciana Brănişteanu

Atopic Dermatitis (AD) is a serious disease affecting both children and adults. AD is a chronic systemic inflammatory disease and not only an intermittent skin disease as previously thought. Non-lesional (normal looking) skin is not normal skin due to a persistent underlying inflammation. IL 4 and IL13, as part of the Type 2/Th2 pathway, are key cytokines in AD pathophysiology. Dupilumab is the first therapy in AD that provides continuous, long term and safe disease control by targeting 2 key cytokines of underlying inflammation. Unique mechanism of action that inhibits the dual signalling of IL4 and IL13. Consistent, rapid and sustained long-term efficacy on signs and symptoms, as seen on lesion extent and severity pruritus intensity, quality of life, including sleep, anxiety and depression. Strong safety and tolerability profile with an overall rate of adverse events comparable to placebo and no laboratory monitoring required.

BOALA VENOASĂ CRONICĂ: DE LA ETIOPATOGENIE LA PREVENIREA COMPLICAȚIILOR
Speaker: R.F. Popa

Istoricul de tromboză venoasă profundă crește riscul de insuficiență venoasă cronică de 25.7 ori. Tratamentul cu glicozaminoglicani, de exemplu Vessel Due F, considerat un precursor natural de glicocalix, un glicozaminoglican compozit 80% heparan-sulfat și 20% dermatan-sulfat poate reface și păstra integritatea glicocalixului endotelial. Vessel Due F prin reducerea inflamației vasculare, diminuă proprietățile trombogenice ale plasmei și oprește progresia bolii. Pacienții trebuie menținuți pe produsul biologic original, Vessel Due F inițiat de medicul specialist cât mai mult posibil, dacă răspund bine din punct de vedere al eficacității și siguranței terapeutice. Fiind un produs biologic, are o acțiune complexă atât la nivel micro, cât și macrovascular. În anul 2018, Forumul Venos European, Uniunea Internațională de Angiologie, Uniunea Internațională de Flebologie și Ghidul Național de Boală Venoasă Cronică recomandă Vessel Due F începând cu stadiile usoare ale bolii datorită acțiunii la nivelul endoteliului și efectelor pleiotrope. Are nivel de dovezi cu grad înalt (A) pentru vindecarea completă a ulcerelor în asociere cu compresia elastică. În prevenție Vessel Due F are rol important în scăderea riscului de recurență a trombozei venoase profunde neprovocată. Implicațiile clinice ale rezultatelor studiului SURVET confirmă beneficiile tratamentului extins cu Vessel Due F la pacienții cu tromboză venoasă profundă neprovocată pentru reducerea riscului de recurență și datorită riscului scăzut de sângerare similar placebo.

CHRONIC VENOUS DISEASE: FROM ETIOPATOGENIA TO PREVENT COMPLICATION
Speaker: R.F. Popa

The history of deep vein thrombosis increases the risk of chronic venous insufficiency by 25.7 times. Treatment with glycosaminoglycans, for example Vessel Due F, considered a natural precursor of glycocalix, 80% heparan sulphate glycosaminoglycan and 20% dermatan sulfate, can restore and maintain the integrity of endothelial glycocalix. Vessel Due F reduces vascular inflammation, decreases plasma thrombogenic properties and stops the progression of the disease. Patients should be kept on the original biological product, Vessel Due F initiated by the specialist as much as possible if they respond well in terms of therapeutic efficacy and safety. Being a biological product, it has a complex action at both micro and macrovascular level. In 2018, the European Venous Forum, the International Union of Angiology, the International Phlebology Union and the National Guide for Chronic Venous Disease recommend Vessel Due F starting with mild stage of the disease due to action in the endothelium and pleiotrops effects. Very important is the level of high-grade evidence (A) for complete healing of the ulcers in combination with elastic compression. In prevention, Vessel Due F plays an important role in reducing the risk of recurrence of unprovoked deep vein thrombosis. The clinical implications of the results of the SURVET study confirm the benefits of extended Vessel Due F treatment in patients with unprovoked deep vein thrombosis to reduce the risk of recurrence and the low risk of bleeding similar to placebo.

Elidel – o alternativă terapeutică sigură și eficientă la CST pentru tratamentul dermatitei atopice
Speaker: Petronela Cozma, C.M.I. Moara De Foc, Iași, România

În tratamentul dermatitei atopice (DA), atât corticosteroizii topici (CST) cât și inhibitorii de calcineurină (ICT) au un rol bine definit, cu recomandarea specială a ICT pentru tratamentul DA din zonele cu piele sensibilă și în cazurile în care pacienții nu au răspuns adecvat sau nu au tolerat CST, reducând astfel riscul efectelor adverse cu ambele clase de medicamente. Pimecrolimus 1% cremă (Elidel®) este o opțiune terapeutică importantă în tratamentul adulților, adolescenților și copiilor cu vârsta mai mare de 2 ani, cu DA ușoară până la moderată, fiind de primă alegere în special pentru zonele sensibile ale pielii. Pimecrolimus tratează eficient DA, poate fi utilizat în tratamentul de scurtă durată al semnelor şi simptomelor eczemei atopice şi intermitent în tratamentul de lungă durată pentru prevenirea progresiei către pusee acute. Îmbunătățește calitatea vieții pacienților și, de asemenea, are un efect de reducere a nevoii de steroizi, beneficiu important pentru pacienții cu afecțiuni concomitente cum ar fi astmul bronsic și rinita alergică. Spre deosebire de CST, pimecrolimusul nu cauzează disfuncția barierei epidermice sau atrofia pielii, nu se însoțește de creșterea riscului de infecții ale pielii și, astfel, poate fi o terapie preferată de către pacienți.

Inovaţie în protecţia solară – fotoprotecţie împotriva radiaţiilor infraroşii şi a luminii vizibile
Autori: Dr. E. Trznadel-Grodzka, Dr. S. Grzegorzewska, Dr. K. Bazela
Speaker: Dr. K. Bazela, Institutul de Dezvoltare ṣi Cercetare Biogened, Dermedic, Polonia

Introducere: În ultimii ani a fost demonstrat că radiaṭiile electromagnetice din spectrele de lumină ultraviolet, vizibilă ṣi infraroṣie produc efecte biologice. Din această cauză, protecṭia solară sigură ṣi eficace trebuie să confere protecṭie pentru tot spectrul luminii solare. Filtrele UV sunt deja bine cunoscute pentru protecṭia eficace împotriva efectelor adverse ale radiaṭiilor ultraviolete, în timp ce antioxidanṭii sunt consideraṭi ca o modalitate suplimentară de protecṭie împotriva efectelor luminii vizibile ṣi a radiaṭiilor infraroṣii.
Materiale ṣi metode: Prezentarea conṭine teste de siguranṭă ṣi eficacitate pentru produse de protecṭie solară create în concordanṭă cu acest concept de protecṭie cu spectru larg.
Rezultate: Au fost create formule inovatoare bazate pe filtre UV ṣi substanṭe active printre care se numără antioxidanṭii. Studiile ”in vitro” demonstrează eficacitatea substanṭelor active urmărind în principal mecanismele de generare ale agresiunilor cauzate de expunerea la IR ṣi LV (ex. inhibarea producṭiei de citokine ṣi mediatori proinflamatori: IL-1α, IL-6, TNFα, PGE2, COX-2; stimularea activităṭii enzimelor cu rol antioxidant ṣi a biosintezei de colagen). În acest sens a fost demonstrată eficacitatea protecṭiei cu spectru larg. Factorii de protecṭie UVA ṣi UVB au fost evaluaṭi în conformitate cu standardele ISO.
Au fost studiate variaṭiile de temperatură la nivelul pielii, expusă la radiaṭii IR, înainte ṣi după aplicarea produsului fotoprotector (s-a observat o scădere medie de 0.8C în cazul pielii protejate comparativ cu cea neprotejată). Toleranṭa ṣi siguranṭa produselor a fost confirmată de către voluntarii participanṭi în cadrul studiului.
Concluzie: În cosmetologia modernă este necesară o abordare ṣtiinṭifică pentru a crea produse de fotoprotecṭie eficace. În continuare sunt necesare studii suplimentare ṣi metode standardizate pentru a oferi protecṭia pielii, în special în ceea ce priveṣte efectele radiaṭiilor infraroṣii ṣi a luminii vizibile.

Innovative sun care – infrared and visible light photoprotection
Authors: E. Trznadel-Grodzka MD, PhD, S.Grzegorzewska PhD, K. Bazela PhD
Speaker: K. Bazela PhD, Research and Development Institute Biogened, Dermedic, Poland

Introduction: In the past few years it was demonstrated that electromagnetic radiation in the UV, visible and infrared ranges all produce biologic effects. For this reason, safe and effective sun care products should provide protection against exposure to the entire solar spectrum. Ultraviolet filters have been well established to be effective against the adverse effects of ultraviolet radiation, while antioxidants are believed to provide additional modalities for protection against the effects of visible light and infrared radiation.
Materials and methods: The presentation shows safety and efficacy tests of sun care products created according to the concept of broad-spectrum protection.
Results: In the first stage innovative formulas based on UV filters and additional active substances, including antioxidants have been created. In vitro studies proved the efficacy of actives on key pathways involved in the generation of damage caused by infrared and visible light exposure (e.g. inhibition of cytokines and inflammatory mediators production (IL-1α, IL-6, TNFα, PGE2, COX-2), stimulation of antioxidant enzymes activity and collagen biosynthesis). Then, the efficacy of broad-spectrum protection was demonstrated. UVB and UVA protection factors were evaluated in accordance with ISO methods. The effects of product application on the temperature of skin surface exposed to infrared radiation was studied (the average increase measured on cream protected skin was 0.8C lower than on unprotected skin). Finally, products safety and application properties were confirmed on the volunteers’ skin.
Conclusion: In modern cosmetology, a scientific approach is essential to create effective sun care products. Nevertheless, further studies and standardized methods are needed to provide consumers’ protection, in particular with regard to visible light and infrared radiation.

CICADERM Spray Regenerator cu Mimosa Tenuiflora – noua opțiune pentru vindecarea leziunilor cu pierdere de substanță, pe suprafețe mari sau în arii greu accesibile
Speaker: Daciana Brănișteanu

CICADERM Spray absoarbe exudatul și vindecă rapid.
CICADERM Spray cu conținut îmbogățit în Mimosa Tenuiflora, și care, prin adăugarea de noi ingredienți activi precum și prin noul vehicul utilizat de tip flacon spray, lărgește aria de indicații la leziunile post-intervenții dermatocosmetice extinse sau leziuni prin pierdere de substanță, cu zone de macerație, din arii greu accesibile, unde cremele sunt dificil de aplicat.
Mimosa Tenuiflora este un ingredient natural, extras din „arborele pielii”, cunoscut din practici străvechi. Introdus în preparate dermatocosmetice, intervine în toate cele 4 faze ale vindecării având un mecanism de acțiune complex: produce hemostaza, reduce inflamația, stimulează proliferarea celulară, accelerează reconstructia pielii.
Mimosa Tenuiflora precum și adiția de activi noi, cu proprietăți astringente, sicative și antiseptice (Smectita, Sulfatul de Cu si Zn) și Apa Termală Herculane, cu efect anti-inflamator recunoscut, asigură rezultate remarcabile produsului CICADERM Spray.
Studiul efectuat demonstrează o eficiență sporită în vindecarea accelerată, fără riscuri de cicatrice, în indicațiile vizate: leziunilor postexcizionale (electrocauterizare, electroexcizie), post-proceduri dermatocosmetice (peeling chimic, microneedling), precum și larga acceptabilitate cosmetică relatată de pacienții înrolați.

CICADERM Regenerator Spray with Mimosa Tenuiflora – a new option for healing of lesions with loss of substance on large surfaces or hardly accessible areas
Speaker: Daciana Brănișteanu

CICADERM Spray absorbs exudate and quickly heals the skin.
CICADERM Spray with enriched content in Mimosa Tenuiflora, and new active ingredients, as well as a new administration vehicle – bottle spray, enlarges the area of ​​indications to extensive post dermatocosmetic procedures lesions or lesions with loss of substance, with maceration areas, in hard-to-reach areas where creams are difficult to be applied.
Mimosa Tenuiflora is a natural ingredient, extracted from the “skin tree”, known from ancient practices. Introduced in dermatocosmetic preparations, it intervenes in all four phases of wound healing with a complex mechanism of action: it produces haemostasis, reduces inflammation, stimulates cell proliferation, accelerates skin reconstruction.
S
Mimosa Tenuiflora as well as the addition of new active ingredients with astringent, siccative, and antiseptic properties (Smectite, Cu and Zn Sulfate) and Herculane Thermal Water, with proven anti-inflammatory effect, provide remarkable results for CICADERM Spray.
The study demonstrates an increased efficacy in accelerating healing, without risk of scar formation, in the following indications: post-excisional lesions (electrocautery, electroexcision), post dermatocosmetic procedures (chemical peeling, microneedling), as well as the wide cosmetic acceptability reported by the enrolled patients.

Hiperpigmentarea – o expertiză unică pentru rezultate fără pete
Speaker: Dana Andreea Molodoi

Hiperpigmentarea este o afecţiune dermatologică, un dezechilibru al procesului natural de pigmentare, constând în acumularea excesivă a melaninei rezultand cu apariţia petelor pigmentare. Hiperpigmentatiile afectează 90% dintre femei, majoritatea cu fototipurile III sau IV. Formele de manifestare pot fi diverse, în funcţie de factorii declanşatori: melasma, lentigo actinic, lentigo senil, PIH. Noua expertiză în hiperpigmentaţii propune o alternativă dermato-cosmetică a moleculei de referinţă, bazându-se pe trei mecanisme noi care afectează procesul normal de pigmentare: pigmentarea palmo-plantară, vascularizaţie şi lumină albastră. Ultimele cercetări despre cauzele complexe ce determină apariţia hiperpigmentatiilor au condus la crearea unui complex activ sinergic patentat, DEPI-ACT COMPLEX, care acţionează înainte, în timpul şi după sinteza de melanină. DEPI-ACT asociază inhibitor de WNT, diacetyl boldin, extract pur de licorice şi niacinamide cu acţiune sinergică în procesul de melanogeneză. De asemenea, un rol major în apariţia hiperpigmentațiilor îl are expunerea la radiaţiile ultraviolete şi la lumină albastră care favorizează stresul oxidativ şi stimulează sinteza de melanină. Noua abordare terapeutică asociază filtrele UVA/UVB cu melanina fracţionată, pentru a inhiba sinteza de melanină. Rezultatele excelente ale studiilor clinice au demonstrat că asocierea ingredientelor active reprezintă o soluție inovativă și eficientă în tratamentul terapeutic al hiperpigmentațiilor, având de asemenea o toleranță optimă pentru toate tipurile de hiperpigmentaţii, pentru toţi pacienţii (inclusiv femei însărcinate sau care alăptează) şi toate tipurile de piele, restabilind în acelaşi timp homeostazia pielii.

Hyperpigmentation – the unique expertise for a spotless result
Speaker: Dana Andreea Molodoi

Hyperpigmentation is a disorder of the natural process, leading to excessive accumulation of melanin at the surface of the skin, which is shown by the appearance of brown spots. Hyperpigmentation affects 90% of women, mostly with phototypes III or IV. The manifestations can vary depending on the trigger factors: melasma, actinic lentigo, senile lentigo, PIH. The new hyperpigmentation expertise proposes a dermatologically-cosmetic alternative to a reference molecule, based on three new mechanisms that affects the normal pigmentation process: palmo-plantar pigmentation, vascularization and blue light. Recent research on the complex causes of hyperpigmentation has led to the creation of a patented synergistically active complex, DEPI-ACT COMPLEX, which acts before, during and after melanin synthesis. DEPI-ACT associates WNT inhibitor, diacetyl boldin, pure licorice extract and niacinamide with synergistic action in the melanogenesis process. Likewise, a major role in the appearance of hyperpigmentation is the exposure to ultraviolet radiation and blue light that favors oxidative stress and stimulates melanin synthesis. The new therapeutic approach associates UVA / UVB filters with fractionated melanin to inhibit melanin synthesis. The excellent clinical results have demonstrated that the association of active ingredients is an innovative and effective solution in the therapeutic treatment of hyperpigmentation, also having optimal tolerance for all types of hyperpigmentation, for all patients (including pregnant women or breast-feeding) and at the same time recover the skin homeostasis.

Contactează operatorul PDI 2019

5 + 10 =

Operatorul PDI 2019

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@pdi.ro/2019
Website: www.eventernet.ro