Dr. Alin Nicolescu

Dr. Alin Nicolescu
Medic primar dermatovenerolog
Președintele Comisiei de Dermatovenerologie a Ministerului Sănătății

 

Simpozion NOVARTIS

Cosentyx – It’s all about the patient
 ‘’Xolair- Game Changer în Urticaria Cronică Spontană’’
Prof. Daciana Brănisteanu – Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic CF Iași
Prof. Călin Giurcaneanu – Spitalul Universitar de Urgentă ”Elias”, București;
Dr. Alin Nicolescu – Centrul Med. de Diagnostic si Tratament “S.R.I.”, București

Cuvinte cheie: omalizumab, urticarie cronică spontană, papule, angioedem.

 

Urticaria Cronică Spontană este o afecțiune cronică intermitentă, caracterizată prin apariția spontană a papulelor sau/și a angioedemului, in fiecare zi sau aproape in toate zilele, pentru cel puțin 6 săptămâni, fără un stimul extern evident.
Urticaria cronica spontana are un impact major asupra calitatii vietii si activitatilor zilnice ale pacientilor afectand multiple aspecte precum pierderea productivitatii, absenta de la locul de munca sau afectarea emotionala si psihologica.
Papulele și angioedemul sunt raportate in procente de 33 pâna la 67% la pacienții cu UCS, angioedemul singur fiind prezent doar la 1−13% din pacienți.
Terapia simptomatică cu antihistaminice H1 este singura terapie de primă intenție in UCS, dar însa efectul terapeutic este dovedit la mai puțin de 50 % dintre pacienții cu urticarie cronică spontană, simptomele și RA ale tratamentului determinând pierderea energiei și afectarea somnului.

Scopul tratamentului în urticaria cronică spontană este obtinerea controlului complet al bolii cu absenţa semnelor şi simptomelor, precum şi îmbunatățirea calităţii vieţii. Acest lucru poate fi măsurat prin utilizarea în practica clinică a chestionarelor: UAS7- scorul de activitate al urticariei şi DLQI- indicele dermatologic de calitate a vieţii, care ajuta in evaluarea rapidă a severității UCS și in stabilirea algoritmului potrivit de tratament.

Omalizumab este indicat ca tratament adjuvant al UCS la pacienţi adulţi şi adolescenţi (12 ani și peste) cu răspuns neadecvat la tratamentul cu antihistaminice H1.
Doza recomandată este de 300 mg, subcutanat, la intervale de 4 săptămâni.

În studiile de fază III (Asteria I, Asteria II, Glacial) omalizumab administrat in doză de 300 mg a demonstrat în mod constant îmbunatațiri semnificative ale simptomelor UCS în comparație cu placebo.
Terapia biologică, omalizumab a demonstrat că obține controlul rapid și complet al urticariei cronice spontane, având un profil de siguranță dovedit atat de studiile clinice de faza III cât si de evidențele real world.

SIMPOZION NOVARTIS

Cosentyx – Aiming beyond the skin. The complete treatment of psoriatic disease
Moderator
Dr Alin Codruț Nicolescu
Lectori
Conf Univ Dr Magda Constantin
Prof Univ Dr Călin Giurcăneanu

Boala psoriazică este o afecțiune sistemică inflamatorie, mediată imun, progresivă, care afectează întreg organismul, trecând dincolo de piele. Pentru pacienții cu boală psoriazică, pielea este doar unul dintre aspectele bolii.

Inflamația sistemică poate provoca numeroase și variate manifestări vizibile, cum ar fi cele de la nivelul pielii, scalpului, palmelor, plantelor și unghiilor. Boala psoriazică poate progresa în interiorul organismului, chiar dacă pielea pare neafectată, și poate provoca leziuni progresive invizibile inițial, cum ar fi afectarea structurilor articulare periferice sau axiale. Aceste leziuni structurale pot fi ireversibile dacă nu sunt tratate din timp.

Boala psoriazică se asociază cu multiple comorbidități, cum ar fi cele cardiovasculare, musculo-articulare, digestive, metabolice, etc și cu deteriorarea semnificativă a calității vieții pacienților.
Cosentyx este un anticorp monoclonal, 100% uman, indicat pentru tratamentul psoriazisului în plăci, moderat până la sever. IL-17A este o citokină esențială în psoriazis și în psoriazisul artropatic. Cosentyx țintește în mod direct IL-17A și o blochează, indiferent de sursa de proveniență a acesteia.

Cosentyx 300 mg este acum disponibil într-o SINGURĂ INJECȚIE prin administrarea cu stiloul UnoReady®
O SINGURĂ DOZĂ de întreținere lunară
100% DINTRE PACIENȚI sunt satisfăcuți sau foarte satisfăcuți
APROAPE ZERO reacții la locul injectării (doar 0,1 la 100 injectări)

Cu Cosentyx 300 mg administrat într-o singură injecție cu stiloul autoinjector UnoReady®, 7 din 10 pacienți ating PASI 90 la săptămâna 52. De asemenea, 7 din 10 pacienți ating rate de răspuns clinic IGA la săptămâna 52 (versiunea IGA mod 2011 0).

Utilizat la nivel mondial la peste 500.000 pacienți, în indicațiile aprobate, și fără evidențierea de noi semnale privind siguranța de-a lungul a 5 ani, Cosentyx asigură tratamentul complet pentru boala psoriazică.

Încrederea, eficacitatea și siguranța Cosentyx sunt dovedite prin experiența extinsă în studiile clinice și în practica medicală curentă: peste 14 ani de experiență în studiile clinice la nivel mondial, în toate indicațiile, peste 100 de studii clinice și peste 1.400 de publicații prezente pe platforma Pub-Med.

Scurt CV

Dr. Alin Nicolescu este medic primar dermatovenerolog și Președintele Comisiei de Dermatovenerologie a Ministerului Sănătății. A urmat numeroase cursuri de specializare în ţară şi străinătate pentru Laser Nd-Yag, dermatoscopie, ecografie cutanată, printre care:
• curs de Ecografie cutanată – „Cortex Technologz” (1996)
• curs de Ecografie cutanată la Viena (1996)
• curs de Dermatoscopie la LKH Gratz (1996)
• curs Pulsed Dye Laser în Viena (1996)
• curs de lasere (CO2, PDL, Nd Yag, Dioda) la Tel Aviv, Israel (1997)
• curs de lasere, CO2, Scanner în Israel, Haifa (1997)
• curs Pulsed Dye Laser, Nd-Yag, Compania Coherent (2008)
• programul de Lasere în Medicină SPIRALMED (2010).
Autor al peste 200 de lucrări publicate şi comunicate din ţară şi străinătate. Colaborator la redactarea manualului “Dermato-venerologie 2000”.Consultant de specialitate pentru diverse afecţiuni (dermatita atopică, psoriazis, etc.) în cadrul cursurilor organizate de diverse companii farmaceutice.

Contactează operatorul PDI 2022

3 + 3 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media