News

Acad. Prof. Dr. Călin Giurcăneanu - Interviu

Acad. Prof. Dr. Călin Giurcăneanu
Profesor universitar doctor și președintele Societății Române de Dermatologie

„La PDI am văzut o interconexiune foarte importantă între dermatologie și multe ale specialități”

„PDI oferă un context foarte bun în care medicii, atât din țară, cât și din străinătate, s-au putut cunoaște, au putut crea legături durabile. Interconexiunea, apropierea științifică și umană aduc o mare plusvaloare acestei conferințe”, susține academicianul Călin Giurcăneanu, profesor universitar doctor și președintele Societății Române de Dermatologie. Domnia sa a acceptat, pentru al treilea an consecutiv, să fie unul dintre președinții de onoare ai PDI, conferință despre care ne-a oferit și câteva impresii într-un interviu.

Sunteți președinte al Societății Române de Dermatologie, iar din 2020 și președinte de onoare al PDI. Sunteți un dermatolog consacrat, cu merite profesionale deosebite. Ce v-a determinat să acceptați invitația de a fi din nou alături de PDI? Care sunt argumentele care v-au determinat să luați această decizie?
– Am acceptat invitația de a veni la PDI pentru că am realizat că această manifestare este una foarte serioasă, are deja o istorie de aproape 11 ani. Este un eveniment care pune în prim plan dermatologia și totodată vede specializarea în contextul întregului organism. Este o conferință în care regăsim foarte multe specialități atât conexe, cât și mai depărtate, dar care arată o dată în plus cât de importante sunt dermatologia și pielea, un organ mare, care ne semnalizează foarte multe afecțiuni pe care le poate avea organismul uman. La PDI am văzut această interconexiune foarte importantă. În plus, este o manifestare foarte bine condusă, construită și manageriată atât din punct de vedere al lectorilor, cât și al conținutului științific, al participanților care vin din medii variate, de la studenți, rezidenți, până la medici din multe specialități. Este o conferință extrem de serioasă din toate punctele de vedere și de la care ai foarte multe de învățat. Acestea sunt principalele argumente care m-au determinat să accept invitația de a reveni la Iași cu mare, mare drag.

Care este plusvaloarea adusă pentru comunitatea dermatologilor?
– În primul rând, nivelul științific foarte ridicat al evenimentului, ceea ce a făcut să se bucure de o participare numeroasă atât fizic, când a fost posibil, cât și online, atunci când pandemia ne-a obligat să luăm altfel de măsuri. PDI oferă un context foarte bun în care medicii, atât din țară, cât și din străinătate, s-au putut cunoaște, au putut crea legături durabile. Interconexiunea, apropierea științifică și umană aduc o mare plusvaloare acestei conferințe.

Manifestarea a devenit una de tradiție. Care considerați că este secretul succesului?
– Faptul că PDI a ajuns în acest an la cea de-a XI-a ediție arată nu doar continuitate, ci și seriozitate. Numărul participanților a crescut mult de la o ediție la alta, la fel și interesul lor. Este clar că vorbim de o tradiție atât pe linie dermatologică, întrucât este una dintre manifestările naționale cu participare internațională care reunește specialiști de renume din domeniu, dar și ca interdisciplinaritate, dat fiind numărul mare al medicilor reputați din alte domenii.

Suntem la finalul a doi ani de pandemie, în care întâlnirile directe nu au fost posibile. Cât de importantă este legătura directă dintre medici, care se vor putea reîntâlni din nou la PDI în sălile clasice de conferințe?
– Distanțarea impusă de cei doi ani de pandemie a afectat relațiile, oricât de mult am încerca noi să susținem contrariul, de aceea este foarte bine că PDI se va relua în format fizic. Relaționarea interumană are o importanță majoră și trebuie să recunoaștem că una este să fii în sala de conferințe, când poți avea un dialog direct cu lectorul, și alta este să porți discuții în fața unui ecran. Evident că viitorul poate fi legat și doar de mediul virtual, însă eu pledez pentru formula hibridă, care include și întâlnirile clasice.

PDI este o școală de dermatologie, care a dezvoltat și o serie de evenimente-satelit, cum sunt cursurile de formare medicală continuă, DermatoFocusuri, la care și dvs ați participat, cu intervenții foarte apreciate. Cât de importante sunt aceste cursuri și cum poate fi cuantificată valoarea lor?
– DermatoFocusurile, la care am aderat în ultimii ani cu bucurie, sunt foarte importante în pregătirea viitorilor medici. Tematicile discutate sunt foarte valoroase în specialitatea noastră și vorbim despre cele două mari boli inflamatorii cronice, psoriazis și dermatita atopică, apoi bolile cu transmitere sexuală, boala venoasă cronică. De fapt, aceste subiecte constituie tematicile de bază ale oricărui medic dermatolog. Specialitatea noastră este foarte largă, întâlnim boli frecvente sau mai rare, însă cele patru afecțiuni discutate la DermatoFocusuri țin capul de afiș. Pentru ele am pus la punct și ghiduri, și registre sub egida Societății Române de Dermatologie. Ca urmare, DermatoFocusurile au o mare valoare științifică și sunt bine-venite.

Societatea Română de Dermatologie organizează și Reziderma, în care doamna profesor Daciana Brănișteanu (inițiatorul PDI, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași – n.r.) și doamna profesor Simona Georgescu (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București – n.r.), care fac parte din boardul SRD, sunt activ implicate. Cum apreciați acest lucru în echipă?
– Reziderma este o manifestare organizată de către SRD încă din anul 2014. Vorbim despre un congres dedicat exclusiv rezidenților, în care ei au posibilitatea să își exprime opiniile, să fie alături în discuții cu acele cadre didactice care le-au fost îndrumători. Practic, li se oferă un spațiu în care sunt în centrul atenției. Rezidenții prezintă lucrările și tot ei discută problematicile puse în discuție. Reziderma este o șansă pentru toți cei peste 200 de rezidenți în dermatologie din toată țara să se întâlnească, să se cunoască. Pentru ei, participarea este gratuită, congresul fiind susținut managerial, logistic și financiar de către SRD. Doamnele profesor Daciana Brănișteanu și Simona Georgescu sunt membre active ale boardului societății, sunt două colege și prietene în care am mare încredere. Vin cu idei noi, sunt echidistante și foarte dedicate muncii. Ca urmare, colaborarea pe care o avem în board este foarte valoroasă.

Temele discutate la PDI apar și în agenda Congresului Național de Dermatologie. Cum apreciați propagarea acestui mesaj?
– Congresul la care faceți referire este o manifestare foarte importantă la care participă foarte mulți dermatologi din România, vin în număr mare și din străinătate, inclusiv din alte specialități. Reunește foarte multe teme, iar cele care vin din partea PDI sunt foarte apreciate. Mă bucur că în acest an ne vom reuni în format fizic, la Poiana Brasov.

Conduceți o societate foarte mare, care luptă ca dermatologia să-și ocupe locul bine meritat între alte specialități. Ce anume s-a realizat în acest sens și care este actuala poziție? Ați afirmat mai demult că dermatologia a fost considerată o Cenușăreasă…
– Așa a fost, însă în ultimii 30-40 de ani a devenit o specialitate fascinantă. De ce? Să nu uităm că pielea este organul care face legătura între interior și exterior. Pielea poate deconspira enorm de multe boli ale unor organe interne fie că sunt cancere, infecții intestinale, afecțiuni hepatice etc, deci are un rol foarte important. Ei bine, în ciuda acestui lucru, până în anii 70-80 era considerată drept o Cenușăreasă de alți specialiști care considerau pielea doar un înveliș. Între timp, s-a constatat că este un organ foarte complex cu o imunologie deosebită, o apărare specială, un metabolism extraordinar, o endocrinologie specială. Ca urmare, mulți specialiști și-au revizuit opiniile, și-au reconsiderat pozițiile, iar dermatologia a dobândit o importanță foarte mare, ceea ce mă bucură foarte mult. Societatea Română de Dermatologie este foarte mare, are peste 1.000 de membri, este unică și acesta este un merit al boardului care a considerat că este bine să fie o singură structură unitară, dar sub umbrela căreia se pot derula multe activități importante, așa cum este PDI. Este un lucru foarte important că SRD este unită și unică, spre deosebire de alte specialități care s-au divizat. Voi pleda mereu pentru această unitate care dă și forța foarte mare a Societății Române de Dermatologie.

28.04.2022

Prof. Dr. Heim Dominik (Switzerland) - Interviu

Prof.Dr. Heim Dominik
General surgeon and venous specialist at the Venenzentrum in Thun, Switzerland, and the president of the EVF in 2019–2020

„Start working with all your effort, don’t be afraid of a lot of work”

Not long after, a major medical event will begin in Iasi. This is the 11th edition of the Iasi Dermatological Spring, a national event with international participation in which over 100 readers from Romania and 14 from eight other countries announced their presence. PDI will also have eight honorary presidents, one of whom will be Distinguished Professor Dominik Heim, lecturer at the University of Basel, board member of Swiss Society for Phlebology, European Venous Forum, Swiss Society for Traumatology and Insurance Medicine, European Society for Trauma and Emergency Surgery.

– You will soon arrive in Iasi, as honorary president of the Iasi Dermatological Spring, an important event that has reached its 11th edition. What drew you to this event? What detail led you to accept the title of honorary president?
– I feel very honoured to have been invited to participate at this important congress and act as honorary president. The invitation came from Prof. Daciana Branisteanu, whom I met at the EVF Congress 2019 in Zürich for the first time. She gave there an outstanding lecture and was awarded the title of honorary EVF member together with past AVF president Prof. Elna Masuda from USA and past SSP president Prof. Christina Jeanneret from Switzerland.

– PDI, a school of dermatology that also trains tomorrow’s specialists, is an open ramp for students and residents. How do you think a successful future specialist can help you participate in such an event? How does it help him in training?
– Becoming a specialist depends on many factors. First you have to be very good manually and intellectually in your field. Participating in congresses offers you the chance to listen to other people’s experiences and to form your own mind and ideas. Furthermore it is a chance to meet different people, who may be important in your further career.

– Because we are talking about young people, I invite you to a trip while you are a student. How did you choose Medicine? At what point in your life did you know that you would become a doctor? How did you choose the specialties in which you work?
– When I was finishing high school at the end of the sixties (in a monk’s monastery), I just decided to study medicine as it seemed a very important and useful profession (treating sick people). Concerning surgery, my father was a surgeon too, so I saw his professional and personal life within our family (we were 6 children).
I was not afraid of a lot of work and also realized that being a surgeon would well allow to have a family at the same time, family life was short but intense. This is/ was quite a contrast to the actual ongoing discussion about the life-work balance

– What were the biggest challenges of your medical profession?
– Treating the patients correctly according to my surgical abilities. Choose the surgical option wisely, find the balance between surgical aggression and conservative, non-surgical treatment for the sake of the patient. Realise also, that the patient’s situation might overwhelm my capabilities and transfer the patient to a bigger institution. The aim was to look into the mirror in the morning and confirm, that what I decided was correct in my eyes.

– What were the best moments of your career? What does a life dedicated to caring for the sick mean to you?
– Having a patient who was satisfied with the treatment that I accorded him/ her and experiencing the satisfaction that I did the right job. Success was a good patient’s result either surgically of conservatively.

– You are the past president of the European Venous Forum, a distinguished organization that also includes Romanian doctors. How does the Romanian medical school look at this level?
– What I hear at the international congresses with Romanian participation gives me a very good impression, but I never visited a clinical institution in Roumania.

– You are a well-established teacher, a renowned lecturer. What advice would you give to young people at the beginning of the journey?
Start working with all your effort, don’t be afraid of a lot of work. Jump on medical chances. After having gained a certain professionalism start thinking about your further career, but don’t start with academic ambition. That is for later. Do all you do with personal conviction. Even a professional unsatisfying situation might suddenly turn out to have been useful to you. Work can be life too!

–  You are known for your professional merits, for the indisputable achievements in the field of phlebology, traumatology, and traumatic surgery. Who is the Dominik Heim MAN? What are your passions? What do you do in your free time? What is your biggest dream?
The Dominik Heim Man is a happy man! I loved my work with all its challenges and still do, even if I reduced my surgical work and started a completely new medical field, the insurance medicine in the meantime, apart from ongoing surgery and being a GP in a clinic in the mountains (on weekends). My other committements continue with vigour (phlebology, trauma) and teaching young doctors and students.
Family life is (still) scarce but intense. Many years ago I had the luck to meet my wife Simone, who is my social contact to the people in the village, valley. She was/ is full time mother to our 4 children (age 35-25y) and now she has 5 cows on her own and leads a very independent life as a farmer, when I’m not home. I cycle a lot in the Swiss mountains with my bike (not e-bike!), do mountaineering with the “children” and love to go the Italian and Greek islands. Life has been and still is good to me!

Prof. Dr. Khusrow Niazi (SUA) - Interviu

Prof. Dr. Khusrow Niazi
Emory University Atlanta, Georgia, USA

Every time after I attend IDS, I come back with increased knowledge and great memories of Iasi”

 

– You will soon return to Iasi, as honorary president of the Iasi Dermatological Spring, an important event that has reached its 11th edition. What drew you to this event? What detail led you to accept the title of honorary president of the event for the seventh time?

– Iasi Dermatologic Spring is a seminal congress which is packed with intense knowledge shared by some of the leading physicians from Romania and outside Romania. The program is extremely well designed and I am honored to be an honorary president of this prestigious congress.

– Looking back at previous editions, what details caught your attention both in terms of organization and level of information? What did you like most about PDI?

– The organizing committee does a phenomenal job in planning this very busy congress and in three days there is a wealth of knowledge that is provided.

– Regarding the importance of the event in Iasi, what did participating in PDI mean for the doctor and professor Khusrow Niazi? How have all these experiences enriched you as a person and as a specialist?

– Every time after I attend this congress in Iasi, I come back with increased knowledge and great memories of Iasi and the extremely hospitable Romanians.

– PDI is an open ramp for young people, for tomorrow’s doctors. What does participating in such an event bring to a successful future specialist? How does it help him in training?

– The vast number of lectures that are packed in three days provide a wealth of latest knowledge to the young doctors and medical students. They also get the opportunity to directly interact with the senior faculty and exchange ideas.

– Because we are talking about young people, I invite you to a trip while you are a student. How did you choose Medicine? At what point in your life did you know that you would become a doctor? How did you choose the specialties in which you work?

– After finishing high school I decided to pursue medicine as I liked the idea of helping people and relieving their pain. I did cardiology and vascular medicine as it was very satisfying relieving the stress that the patients would have.

– What were the biggest challenges of your medical profession?

Finding good teachers as you may have knowledge but may not be a good teacher.

– What were the best moments of your career? What does a life dedicated to caring for the sick mean to you?

– My best moment is when you tell patient and the family that he/she would be fine and we will give our best to help.

– You are known for your professional merits, for your indisputable achievements. Who is the Khusrow Niazi MAN? What are your passions? What do you do in your free time? What is your biggest dream?

– To travel and share my knowledge for free. Always be ready to learn from others and help the young doctors become excellent physicians.

Dr. Artenie Claudia-Adelina
Departamentul de Dermatologie, Arcadia Spitale și Centre Medicale Iași

„Pentru mine PDI a însemnat o oportunitate fantastică de formare și informare, chiar la noi în Iași, cu privire la tehnici, cercetări, studii, la care de obicei aveam acces doar la congresele medicale organizate în afara țării. Mai mult, faptul că personalități din lumea științifică medicală națională și internațională vin atât de aproape de noi cu informații noi, abordări bine documentate, workshop-uri și reunesc în săli medicii dermatologi din întreaga regiune e un aspect care face din PDI un eveniment ce nu trebuie ratat, dacă te respecți ca specialist. Îmi amintesc cu plăcere și satisfacție profesională participările atât că lector, cât și în public, ca medic dornic să se mențină la curent cu noutățile din domeniul dermatologiei”, spune dr Claudia Artenie, medic primar la Departamentul de Dermatologie, Arcadia Spitale și Centre Medicale Iași.
Domnia sa va reveni la PDI ca lector, la fel ca și la edițiile anterioare.

18.04.2022

Prof. Univ. Dr. Alecu Mihail
Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş” Bucureşti
Universitatea “Titu Maiorescu” Facultatea de Medicină, Bucureşti

După o absență de doi ani, perioadă în care PDI s-a mutat în mediul online din cauza pandemiei de COVID, la Iași va reveni și domnul profesor universitar Mihai Alecu, de la Facultatea de Medicină a Universității “Titu Maiorescu”, București.
Domnia sa este medic primar dermatologie și venerologie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale “Dr. Victor Babeș”, București, având și specializare în alergologie și imunologie clinică. Este membru al Societății Române de Dermatologie și al Academiei Europene de Dermato-Venerologie.
Pentru meritele științifice a primit Premiul ”Gheorghe Marinescu” al Academiei Române și Premiul Național de Excelență pentru proiectul de cercetare cu tema „Metode inovative de fotochemoterapie cu noi fotosensibilizatori nanostructurați“.

18.04.2022

Dr. Plămădeală Petru
Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii “Sfânta Maria” Iași

„Nevusul sebaceu al lui Jadassohn – experiența noastră de 20 de ani” este lucrarea pregătită de domnul doctor Petru Plămădeală, în colaborare cu Doina Mihailă (Serviciul de Anatomie Patologică și Prosectură al Spitalului Clinic de Copii „Sf. Maria” Iași), studenții L. Plămădeală și M. Plămădeală, rezidenții A.V. Pătrașcu, Ina Mămăligă și Melania Florina Macovei, alături de Elena Cojocaru (.Disciplina de Anatomie Patologică, UMF „Grigore T. Popa” Iași).
Le urăm mult succes și-i așteptăm în sala de conferințe!

18.04.2022

Șef Lucr. Dr. Brihan Ilarie
Facultatea de Medicină, Universitatea din Oradea, România
Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea

La ediția din mai a PDI va participa și domnul doctor Ilarie Brihan, șef de lucrări la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea. Domnia sa este doctor în științe medicale, este medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea.
Domnul doctor Ilarie Brihan va susține o prelegere legată de psoriazis, o afecțiune care, din nefericire, este tot mai prezentă.

18.04.2022

Dr. Vasiluț Daniela
Dana Derm – Vatra Dornei, Suceava

E frumos când privești în urmă, spre începuturi, și vezi că ideile vizioare au devenit realitate. E frumos să privești în albumul cu amintiri alături de primi parteneri.
„În cadrul acestui eveniment am aflat răspunsul la multe dintre întrebările ce mi le – am adresat în cursul anului, în practica de zi cu zi și cred că acesta este și rolul evenimentelor medicale de acest nivel. Posibilitatea de a expune cazuri clinice complexe, dorința de a afla ultimele noutăți în domeniul dermatologiei, interesul pentru patologii dermatologice aflate la interfața cu alte specialități medicale sunt numai câteva din motivele pentru care medicii dermatologi și cei din celelalte specialități medicale și chirurgicale ar dori să se alăture la cel de-al zecelea eveniment, unul aniversar, al PDI”, spune doamna doctor Daniela Vasiluț, unul dintre primii participanți la PDI și unul dintre membrii fondatori ai ADEM.
Vă mulțumim și că așteptăm cu drag la Iași

17.04.2022

Dr. Dimitriu Andreea
Departamentul de Dermatologie, Arcadia Spitale și Centre Medicale Iași

Rezidenților li s-a oferit, pe parcursul tuturor celor zece ediții, un loc important în cadrul PDI. Mulți dintre ei au revenit la manifestare ca medici specialiști, apreciați în domeniul lor de expertiză. Cu toții au afirmat că PDI a fost rampa lor de lansare prin ceea ce li s-a oferit – cursuri, workshopuri, premii constând în participarea gratuită la conferințe internaționale.
„PDI mi-a oferit șansa de a vedea dermatologia și dintr-o altă perspectivă”, spune dr Andreea Dimitriu, specialist dermato-venerologie la Arcadia – Spitale și Centre Medicale, unul dintre primii participanți la PDI.

17.04.2022

Dr. Molodoi Andreea
Medic dermatolog – Spitalul Municipal de Urgență Roman

„PDI a contribuit enorm la formarea mea ca medic dermatolog! Au fost nouă ani, zece de acum, de provocări: cursuri pre sau postmanifestare, nenumărate prelegeri din sfera dermatologiei, dar și din cadrul altor specialități aflate la graniță cu dermatologia, postere interesante, workshop-uri ce au îmbinat armonios dermatologia și estetica medicală, expoziții Pharma. Într-un cuvânt, o manifestare interdisciplinară de mare succes!”, spune dr Andreea Molodoi, membru fondator al ADEM și unul dintre primii participanți la PDI.

16.04.2022

Dr. Mihăilă Georgiana
Secția Dermatologie, Spitalul de Urgentă E. Beldiman, Bârlad, Vaslui

„Eu am debutat ca specialist o dată cu PDI. Eu aveam experiența unor burse și a unor participări internaționale, respectiv prin Societatea Europeană de Dermatologie – EADV și tot ceea ce vedeam acolo era fascinant pentru mine. Erau cursuri, erau rezidenții care aveau un contact facil cu specialiștii. Pentru mine, PDI a fost exact ca o altă manifestare a EADV” spune dr Georgiana Mihăilă, medic primar la Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad, șeful Compartimentului Dermatologie-Venerologie. Cu domnia sa ne vom reîntâlni în mai, la cea de-a XI-a ediție a PDI.
Vă mulțumim că ne sunteți alături!

16.04.2022

Prof. Dr. Nicolaides Andrew
Professor at “Emeritus at Imperial College”

Prof. univ. dr. Andrew Nicolaides (supra-numit „părintele bolii venoase cronice » va fi , la fel ca și la edițiile anterioare, unul dintre președinții de onoare ai PDI. „Această manifestare este foarte importantă pentru că aduce împreună nu doar dermatologi, ci și medici din alte specialități, iar împărtășirea informațiilor și a experienței fiecăruia este de mare ajutor”, a spus Andrew Nicolaides.
La edițiile anterioare, domnia sa a adus mesajul și recunoașterea din partea European Venous Forum, ceea ce arată că PDI a fost inclusă în seria evenimentelor internaționale de impact.
Prof. univ. dr. Andrew Nicolaides este profesor emerit la Imperial College din Londra, examinator pentru masterat și doctorat pentru Universitatea din Londra, profesor asociat la Universitatea din Cipru, ţară unde a deschis prima clinică de prevenire a accidentului vascular cerebral. A făcut numeroase cercetări legate de tromboembolismul venos, investigații vasculare neinvazive, cu accent deosebit pe boala venoasă cronica.
A fost organizatorul și coordonatorul studiului prospectiv al istoricului natural al stenozei multicentrice de stenoză carotidiană asimptomatică și risc de accident vascular cerebral, alaturi de multe alte studii clinice internationale.
Suntem onorați să vă avem din nou alături la PDI!

14.04.2022

Dr. Irinel Nedelcu
Egoclinic Hair Clinic,București
Institutul Dermato Estetic

Unul dintre lectorii ediției din acest an a PDI este și domnul doctor Irinel Nedelcu, coordonatorul primei clinici de tricologie și implant de păr propriu din România.
Are experiență în tratamente Laser și IPL, cu rezultate remarcabile publicate și apreciate la conferințe de specialitate. Este membru al Comitetului Director al Societății Române de Dermatologie și vicepreședintele Societății Române de Lasere în Medicină și Chirurgie, membru al Academiei Europene de Dermato-Venerologie și al Societății Internaționale de Chirurgie pentru Restaurarea Părului.
Dr. Irinel Nedelcu, reprezentant al elitei dermatologiei românești, asociază activitatea clinică din cadrul spitalului Colentina cu domeniul dermato-estetic și al tratamentelor anti- aging din cadrul institutului pe care-l conduce.
În activitatea științifică și de cercetare, Dr. Irinel Nedelcu a elaborat lucrarea de doctorat cu tema “Diagnosticul și tratamentul afecțiunilor părului”.
Domnul doctor Irinel Nedelcu este unul dintre prietenii vechi ai PDI, manifestare la care revine mereu cu drag.
În acest an va susține o lucrare intitulată „Implantul de păr în viziunea dermatologului”.

12.04.2022

Conf. Univ. Dr. Onofrei Viviana
Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, Iași
Spitalul Județean Clinic de Urgențe, Secția Cardiologie, Iași, România

„Manifestări dermatologice în patologia cardiovasculară” este titlul lucrării pe care doamna conferențiar universitar doctor Viviana Onofrei o va prezenta la cea de-a XI-a ediție a PDI. Domnia sa este cadru didactic la Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” și medic primar la Spitalul Județean Clinic de Urgențe “Sf. Spiridon”, Clinica de Cardiologie.
Apreciat medic, domnia sa este membră a Societății Române de Cardiologie, a Societății Europene de Cardiologie, a Societății Europene de Hipertensiune, a American Heart Association/American College of Cardiology).
Activitatea prestigioasă i-a fost răsplătită cu numeroase distincții conferite de European Hypertension Specialist, Societății Române de Hipertensiune și European Society of Cardiology.
Vă mulțumim că ați onorat din nou invitația noastră de a fi unul dintre lectorii PDI!

10.04.2022

Dr. Bădulici Sonia
Institutul Dermato-Estetic Dr. Irinel Nedelcu, București
Alfa Medical Services, București, București

Doamna doctor Sonia Bădulici este unul dintre cei mai vechi prieteni ai PDI, fiind prezentă la manifestare încă de la primele ediții. Revine mereu cu drag la Iași, de care o leagă nu doar prietenii, ci și o experiență profesională adunată în cele zece ediții anterioare
„Dermatoze profesionale: etiologie, forme clinice,
diagnostic, profilaxie” este titlul lucrării pe care o va prezenta la Iași.
Doamna Sonia Bădulici este medic primar de Medicina muncii și medic specialist dermato-venerologie la Institutul Dermato-Estetic Dr. Irinel Nedelcu și Alfa Medical Services, București. Este Doctor în Științe Medicale.
Este membru al European Society of Contact Dermatitis, al Rețelei de Vigilență în Dermato-Alergologie, al European Society of Contact Dermatitis.
Vă mulțumim pentru interesul acordat la fiecare ediție a PDI! Vă așteptăm în sala de conferințe!

10.04.2022

Prof. Dr. Ciubară Anamaria
Facultatea de Medicină și Farmacie, Universitatea ‘Dunărea de Jos’, Galați

Nu peste mult timp ne vom revedea în sălile de conferințe de la Hotel Internațional. Suntem onorați de numărul mare al lectorilor care au confirmat prezența și ne bucurăm să vi-i prezentăm și dvs, dragi prieteni, inclusiv temele alese pentru prelegeri.
„Istoria frumuseții” este titlul lucrării semnate de prof. univ. dr. Anamaria Ciubară, alături de Ana-Cătălina Chiroşcă și Liliana Luca.
Preocuparea pentru frumusețe a existat din cele mai vechi timpuri, luând diverse forme și urmând anumite tendințe. Printre modalitățile de înfrumusețare, modificările corporale ocupă un rol important din punct de vedere cultural.
Modificările corporale reprezintă alterări permanente sau semipermanente ale înfățișările, prin diverse metode, cu scopuri variate, precum conformarea la standardele de frumusețe, pentru a evidenția un statut social sau în cadrul unor ritualuri culturale.
Lucrarea de față este o prezentare succintă a diversității culturale din întreaga lume, în funcție de particularitățile etnice, geografice, religioase si istorice specifice fiecărei epoci.
Anamaria Ciubară este cadru didactic la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.
Ana-Cătălina Chiroșcă este studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.
Liliana Luca este psihoterapeut, doctorand al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați.
Vă dorim mult succes și vă așteptăm cu drag la Iași!

10.04.2022

Prof. Dr. Torello Lotti
University of Studies Guglielmo Marconi, Roma, Italia

Suntem foarte onorați că distinsul profesor Torello Lotti (Universitatea „G. Marconi”, Roma și președinte al World Health Academy, Departamentul de Dermatologie) va reveni la la PDI), manifestare de elită ajunsă în acest an la cea de-a XI-a ediție.
Reputatul medic a acceptat și invitația noastră de a fi unul dintre președinții de onoare ai PDI 2022.
Vă așteptăm cu brațele deschise în Iașul pe care l-ați apreciat atât de mult!

06.04.2022

Prof. Dr. Davinder Parshad
Institute of Medical Education & Research, Chandigarh, India

„Recent Advances in the Management of Vitiligo” este titlul lucrării pe care domnul profesor Parsad Davinder o va prezenta la PDI 2022.
Domnia sa este profesor în Departamentul de Dermatologie PGIMER, Chandigarh, India.
Domeniul principal de cercetare este vitiligo – patogeneza, tratamentul și metodele chirurgicale inovatoare.
A fost președintele Societății Asiatice pentru Cercetarea celulelor pigmentare, este membru al Grupului operativ european pentru vitiligo, membru al Consiliului științific consultativ al Vitiligo Research Foundation (SUA).
A prezentat lucrări despre vitiligo la peste 200 de conferințe internaționale.
Vă așteptăm cu drag să reveniți la Iași!

03.04.2022

Assoc. Prof. Dr. Razvigor Darlenski
Acibadem Cityclinic Tokuda Hospital Sofia Bulgaria

Aflat în loja lectorilor pentru al treilea an consecutiv, domnul doctor Razvigor Darlenski (Bulgaria) va sosi la Iași cu mare bucurie. Domnia sa va prezenta o lucrare foarte interesantă despre efectele dermatologice ale imunoterapiei în cancer – „Dermatologic adverse effect to targeted and immunotherapy of cancer”.
Vă așteptăm cu mare interes în sala de conferințe!

03.04.2022

Dr. Moraglia Luc
University Hospital of Bordeaux, Franța

La ediția din acest an a PDI va conferenția și distinsul profesor Luc Moraglia (Spitalul Universitar Bordeaux, Franța), un nume în medicina vasculară. Tema lucrării va fi „French technique/French “Choosing Wisely” Occlusive treatment”.
Domnia sa este membru în Cconsiliul de Administrație al Consiliului Național Profesional de Medicină Vasculară, vicepreședinte al Societății Franceze de Flebologie, membru în Consiliul de Administrație al Colegiului Francez de Patologie Vasculară, este autor al multor lucrări de specialitate apărute în publicații de înalt nivel științific.
Suntem onorați vă veți fi din nou alături de noi!

03.04.2022

Dr. Riccardo Pampena
Skin Cancer Unit of the Arcispedale Santa Maria Nuova of Reggio Emilia, Italia

Dr Riccardo Pampena este unul dintre cei mai buni medici dermatologi din Italia. Domnia este un prieten vechi al PDI și a participat la mai bine de jumătate din ediții.
Ne bucurăm că ne vom revedea cu dr Riccardo Pampena și la ediția a XI-a a PDI! Vă așteptăm cu drag la Iași!

03.04.2022

Acad. Prof. Dr. Călin Giurcăneanu
Președintele Societății Române de Dermatologie, președinte de onoare al PDI 2022

PDI este o manifestare națională interdisciplinară de dermatologie, care vine să completeze într-o manieră fericită Congresul Național de Dermatologie. Privind în urmă la cele zece ediții, în sălile PDI au fost susținute peste 700 de cursuri, workshopuri și prelegeri, oferite de peste 650 de lectori, care au fost audiați de peste 13.000 de participanți. La PDI, lectorii invitați de organizatori sunt nume consacrate, medici cu o reputație recunoscută, cadre universitare care au o abilitate oratorică deosebită. Temele de dialog alese la PDI nu sunt strict de dermatologie, ci subiecte cu o patologie dermatologică aflată la granița dintre specialități.
În acest an, organizatorii au lansat invitația domnului profesor universitar doctor Călin Giurcăneanu, academician și președintele Societății Române de Dermatologie (SRD), de a fi din nou unul dintre președinții de onoare ai ediției cu numărul 11. Acceptul și prezența domniei sale sunt o adevărată carte de vizită onorantă pentru PDI. „Este o manifestare consacrată, în care se întâmplă foarte multe lucruri bune. Mă refer la cursuri, la workshopuri, la prelegeri. Vin foarte mulți lectori de cea mai înaltă calitate atât din țară, cât și din străinătate. Dezbaterile sunt pe teme foarte variate, sunt atinse multe domenii, specialități care se leagă foarte mult cu pielea și se discută foarte mult la PDI”, a apreciat reputatul profesor.
Manifestarea are o bună vizibilitate și pe plan international, lucru dovedit și de prezența lectorilor din diverse țări, în special din UE, dar și din alte zone.
Conexiunile, legăturile dintre specialiști, schimburile de experiență sunt de înaltă clasă. PDI este o prelungire a activității SRD, o completare pe parcursul celor 12 luni a activităților inițiate de forul de la București. Mai mult, la fel ca și SRD, organizează DermatoFocusurile, care sunt cursuri educație medicală cu patologie țintită – pe psoriazis, dermatita atopică, boala venoasă cronică și infecțiile cu transmitere sexuală. „Este foarte important să ții lumina aprinsă pe o perioadă lungă de timp. Prin DermatoFocus și alte manifestări de acest gen se asigură o activitate pe tot parcursul anului, ceea ce este un lucru deosebit”, a apreciat președintele Societății Române de Dermatologie, care nu peste mult timp va sosi la Iași.

30.03.2022

Prof. Dr. Lăcrămioara Șerban
Decanul Facultății de Medicină din cadrul U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași, din nou președinte de onoare al PDI 2022

Lansată în 2012, Primăvara Dermatologică Ieșeană (PDI) a fost prima manifestare care nu doar a inoculat în lumea medicală românească ideea de interdisciplinaritate (și nu de multidisciplinaritate), ci și primul eveniment conceput ca o succesiune de cursuri, workshopuri și prelegeri. Aprecierile au venit și din partea distinsei doamne profesor universitar Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, sub egida căreia se va derula PDI și în acest an.
Au trecut unsprezece ani de când personalități din domeniul medical și-au adus contribuția științifică la PDI, ajunsă un reper pe harta evenimentelor medicale. Manifestarea a fost concepută sub aspectul interdisciplinarității, o viziune nouă în care nu numai o specialitate a fost implicată, ci multiple domenii, ceea ce demonstrează că medicina nu trebuie văzută pe bucăți, ci în ansamblul ei. „Acesta a fost argumentul suprem în susținerea evenimentului medical, alături de multitudinea de participanți, cumulul de conferințe care au avut loc cu această ocazie și viziunea doamnei profesor Daciana Brănișteanu”, a spus decanul Facultății de Medicină.
În ceea ce privește școala medicală ieșeană, ajutorul a fost foarte consistent prin participanți atât prin oaspeții din țară, cât și prin personalitățile de peste hotare, care și-au adus contribuția prin activitatea de cercetare și clinică, prin cunoștințele împărtășite. Vorbim atât despre dermatologi români și din străinătate, dar și despre medici din alte specialități astfel ca totul să fie ca un întreg.
Din acest punct de vedere, putem spune că PDI este un vehicul pentru stabilirea viitoarelor relații între universități și alte institute din țară și de peste hotare. Este un real avantaj pentru studenți și rezidenți, dar și pentru medicii specialiști. Prin contactele pe care și le creează la aceste manifestări, ei pot să meargă în alte centre universitare din țară sau din străinătate și să afle lucruri noi de la specialiști pe care altfel nu le-ar afla.

30.03.2022

Prof. Dr. Viorel Scripcariu
Rectorul U.M.F. “Grigore T. Popa” Iași și președintele Societății de Medici și Naturaliști, președinte de onoare al PDI 2022

La începutul lunii mai, Iașul va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii medicale și științifice. Este vorba despre cea de-a XI-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională devenită deja o tradiție nu doar în mediul academic medical românesc, ci și pentru cel internațional. Încă de la început, manifestarea a fost organizată sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar a avut și girul multor societăți medicale de renume – Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară, al Colegiului Medicilor și al universităților de medicină și farmacie din toată țara. Ediția din acest an va avea șapte președinți de onoare, una dintre invitații fiind acceptată și de către domnul rector al UMF Iași, distinsul profesor universitar doctor Viorel Scripcariu.
În dermatologie un astfel de eveniment aduce elemente de noutate, cu siguranță. Toți participanții de peste hotare care își aduc contribuția la succesul unei manifestări științifice oferă elemente de noutate în primul rând, apoi împărtășesc din experiența lor care altfel nu ar putea fi cunoscută dacă nu ar exista astfel de evenimente. „Într-adevăr, Primăvara Dermatologică Ieșeană a avut mereu participări importante din domeniul dermatologiei din întreaga lume. Toți lectorii invitați au prezentat lucrări cu un conținut științific înalt și de valoare foarte mare a actului dermatologic”, a subliniat profesorul universitar doctor Viorel Scripcariu.
Manifestarea a avut, încă de la început, girul unor mari societăți medicale. Un astfel de eveniment poate crea relații importante între societățile medicale din străinătate, cu speranța unor viitoare colaborări. Nu trebuie uitat că Iașul a avut prima societate cu profil medical din țară. Este vorba despre Societatea de Medici și Naturaliști, înființată în 1833, al către președinte actual este profesorul universitar doctor Viorel Scripcariu.

30.03.2022

Președinți de onoare PDI 2022

Șapte personalități ale lumii medicale internaționale, președinți de onoare ai PDI 2022
Cea de-a XI-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională devenită deja o tradiție nu doar pentru mediul academic medical românesc, ci și pentru cel internațional, va avea loc în format fizic, așa după cum a anunțat Asociația Medicilor Dermatologilor din Moldova (ADEM), inițiatorul acestui eveniment. Manifestarea, devenită un reper în lumea elitelor medicale, va avea loc în perioada 3-7 mai, la Hotel Internațional și va fi prima care va propune întâlnirile în format fizic după ce pandemia izbucnită în anul 2020 a făcut imposibile dialogurile față în față.
Lansat în 2012 în aula Bibliotecii Centrale Universitare, proiectul, care poate pentru unii avea conotații utopice, s-a dovedit a fi o idee vizionară, ce a adus transformări importante în lumea medicală, apoi în industria farmaceutică. PDI a adus în realitate un concept a cărui necesitate o simțeau mulți medici, dar nu l-au pus în practică – interdisciplinaritatea, idee căreia i s-au raliat nume sonore din multiple specialități, care astfel au început o colaborare sinergică, totul fiind în sprijinul bolnavului. „Am fost pionieri și vizionari, am deschis larg ușile către școala modernă de dermatologie. Conceptul acestei manifestări ştiinţifice a fost unul avangardist prin abordarea extinsă a acelor boli dermatologice ce necesită, pentru o corectă şi completă rezolvare, munca în echipă a mai multor specialităţi medicale. Un nucleu foarte important în PDI este reprezentat de alergologi, un altul de chirurgii vasculari, de către flebologi, imunologi. Am adus dermatologia la interfața cu alte specialități”, a spus Prof. Dr. Daciana Brănișteanu, președintele Asociației Dermatologilor din Moldova, fondatorul PDI.
Potrivit domniei sale, șapte personalități ale lumii medicale au acceptat invitația de a fi președinți de onoare ai PDI 2022. Este vorba despre Prof. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Prof. Dr. Lăcrămioara Ionela Şerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași, academicianul Prof. Dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie, Prof. Dr. Demetrios Spandidos, profesor emerit al Universității din Creta, un reputat virusolog și cercetător în domeniul oncologiei, fondatorul prestigioasei rețele editoriale Spandidos Publications, care reunește 12 reviste de impact internațional, Prof. Dr. Torello Lotti, Universitatea „Guglielmo Marconi” și președintele World Health Academy, Italia, Prof. Dr. Niazi Khusrow, Universitatea Emory, SUA, membru al Consiliului American de Cardiologie, și Prof. Dr. Dominik Heim, Universitatea din Basel, fost președinte al European Venous Forum, membru de onoare al Societății Elvețiene de Chirurgie, al Societății Elvețiene de Chirurgie Generală și Traumatologie, al Societății Europene pentru Traumatologie și Chirurgie de Urgență.
La prima ediție, PDI a evoluat cu medici preponderent din zona Moldovei, însă lectorilor internaționali li s-au alăturat și specialiști sosiți și din alte zone ale țării, făcând ca manifestarea să fie una națională și nu zonală încă de la început, acest lucru dovedind dorința inițiatorilor ca evenimentul să fie un amfiteatru deschis pentru cât mai mulți medici. A fost prima manifestare care nu doar a inoculat în lumea medicală românească ideea de interdisciplinaritate (și nu de multidisciplinaritate), ci și primul eveniment conceput ca o succesiune de cursuri, workshopuri și prelegeri. Calitatea științifică extraordinară a fost asigurată, pe de o parte, de cursivitatea temelor prezentate de-a lungul anilor, care au fost continuate de aceiași lectori, care an de an și-au lărgit echipa. Lectorii nu sunt doar practicieni, ci și oratori impecabili, care pot oferi informații de înalt nivel cu acuratețe, motiv pentru care sălile de conferințe au fost neîncăpătoare, inclusiv la prima ediție online din 2020, când din nou a fost evident spiritul vizionar al organizatorilor.
În ceea ce privește școala medicală ieșeană, ajutorul adus de PDI a fost foarte consistent prin participanți atât din țară, cât și prin personalitățile de peste hotare, care și-au adus contribuția prin activitatea de cercetare și clinică, dar și prin cunoștințele împărtășite, pe plan internațional, conferința PDI este extrem de importantă datorită nivelului înalt al programului științific.
Peste 2500 de participanţi, peste 100 de lectori consacraţi din ţară şi din străinătate și în urma a zece ediții de succes, PDI a devenit un eveniment de referință la școlii dermatologice românești, programul manifestării fiind reprezentat de o succesiune de cursuri, workshopuri şi prelegeri cu impact teoretic şi practic imediat. Temele inovatoare și avangardiste în DERMATOLOGIA LA INTERFAŢA CU ALTE SPECIALITĂŢI MEDICALE vor fi prezentate, în avanpremieră la PDI 2022!

22.03.2022

Contactează operatorul PDI 2022

5 + 7 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro