Dr. Iordache Iordache Nicolae

Dr. Iordache Nicolae-Iordache

Vremea compasiunii în medicină 
Autor: Nicolae-Iordache Iordache

Deși niciodată nu a existat o vreme a lipsei de compasiune în medicină, sunt semne care indică iminența unei noi ere în medicină, aceea în care compasiunea va juca un rol esențial. De-a lungul mileniilor, compasiunea dar și penuria de servicii medicale au ținut în viață profesia medicală. Asta în condițiile în care multe dintre remediile vremurilor erau în cel mai bun caz ineficiente dacă nu chiar criminale de ar fi să ne luăm după standardele moderne de practică. Însă de îndată ce medicina a devenit chiar eficace salvând și prelungind vieți într-o măsură fără precedent, componenta cognitivă a actului medical a luat de-a dreptul fața componentei umane a îngrijirii integrând-o într-n fundal fără prea multa formă și contur.
Daca omenirea va evolua în direcțiile care se prefigurează astăzi, multe dintre aspectele cognitive ale exercitării actului medical vor fi preluate de sisteme evoluate de inteligență artificială. Când rezultatele analizei computerizate vor depăși în acuratețe media interpretărilor oferite de personalul medical curent dinamica actului medical se va schimba radical. Ca ordin de timp este de așteptat ca studenții de azi de la medicină să se confrunte cu această realitate către apogeul carierei lor. Pentru ca profesioniștii din medicină să prospere în asemenea vremuri abilitatea esențială va fi capacitatea de excela în interacțiunile cu pacienții și apropiații relevanți ai acestora. Este greu de imaginat că aceasta abilitate va putea fi internalizată unor sisteme electronice.
Beneficiile îngrijirii cu compasiune așa cum reies ele din cercetările momentului se răsfrâng în 4 direcții: (1) pacienți mai sănătoși mai devreme precum și aparținători mai implicați, motivați sau mai rezonabili, (2) medici mai mulțumiți de ei înșiși, care fac mai puține greșeli și care intră mai rar în burn-out, (3) unități de furnizare a serviciilor de sănătate mai profitabile și mai de succes și (4) o povară financiară mai mică și rezultate mai bune ale sistemelor de sănătate.
Aceasta sesiune precum și lansarea de carte (ReUMANIZATI! – Reflecții ghidate despre comunicare, compasiune și dezvăț) cu care se va încheia vor prezenta pe scurt deopotrivă nevoia și posibilități de a oferi compasiune în medicina modernă românească.

Scurt CV

Nicolae Iordache Iordache este deopotrivă consultant, trainer şi autor.
A absolvit facultatea de medicină în 1995 şi un master în administrarea afacerilor în 2002. Este doctorand în Comunicare la SNSPA.
Are 5 ani de experienţă în managementul ONG-urilor, 11 ani de experienţă directă în industria farmaceutică şi 10 ani în consultanţă de management şi oferirea de training pentru dezvoltarea angajaţilor companiilor în sfera sănătăţii.
În 2013 a publicat în colaborare cu Olivian Breda cartea “Cine eşti tu, doctore?”, ghidul medicilor români pentru a-şi construi cariera în jurul unui brand propriu respectabil. În mai 2015 a lanasat cartea “Re-Prezintă! – De ce şi cum să îmbrăţişezi discursul Schimbării în sănătate”, în care pledează pentru prezentări care să producă schimbări în sănătate. Întreţine blogul www.cetd.ro dedicat celor care lucrează în sănătate. Este columnist la Viaţa Medicală.

Contactează operatorul PDI 2021

10 + 9 =

Operatorul PDI 2021

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: inscrieri@primaderma.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media