Interviu Dr. Carmen Curea

„Am construit împreună tradiția”

* dialog cu doamna doctor Carmen Curea, medic primar dermatolog, Spitalul Clinic Colentina
Nu peste mult timp, Iașul va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii medicale și științifice. Este vorba despre cea de-a zecea ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională devenită deja o tradiție nu doar pentru mediul academic medical românesc, ci și pentru cel internațional. Am discutat cu doamna doctor Carmen Madeleine Curea, de la Spitalul Clinic Colentina despre începuturi și despre provocări.

– Cum a început colaborarea cu PDI? Ați participat încă de la începutul manifestării.
– Eu am fost în sală de la a doua ediție. Prima a avut un succes imens și mi-am dorit să vin la Iași. Senzația era că deja se crease o tradiție, atât de bine organizat a fost totul și de interesant. Prezența în săli era uimitoare, subiectele foarte interesante, iar cel mai atractiv aspect a fost această interdisciplinaritate pentru că aveam acces la puncte de vedere ale colegilor noștri din alte specialități pe subiecte borderline, aflate la granița cu oftalmologia, chirurgia plastică și altele. Cred că acest aspect era mai interesant pentru mine și pentru colegii mei – faptul că aflau ceva nou cu referință la dermatologie pentru că majoritatea medicilor din alte specialități abordau teme din dermatologie, dar la granița cu specialitatea lor și vedeam astfel și perspectiva medicilor din alte specialități în privința unor boli pe care noi le tratam. De fapt, cumva aș putea spune că am fost chiar de la prima ediție. Vorbeam la telefon cu o cunoștință care se afla în sală și la un moment dat a pus telefonul deoparte și am ascultat o parte dintr-o prezentare.
– Era nevoie de un astfel de dialog?
– Da, sigur. Poate că aveam nevoie și nu știam, cert este că a fost foarte interesant acest lucru.
– În timp, de la participant ați trecut în loja lectorilor. Ce ați simțit când ați primit invitația?
– Cred că prima dată am vorbit într-n simpozion al companiei Abbvie, despre un tratament care fusese recent introdus în armamentariumul nostru terapeutic și care mi-a oferit ocazia. Am făcut un studiu comparativ al rezultatelor pe care le obținusem eu pe pacienții mei cu rezultatele din studiile clinice făcute pe mii de pacienți. Astfel, am reușit să confrm rezultatele din studii pe o scară mică. Era o onoare o dată pentru faptul că eram invitată într-un eveniment de anvergură, apoi pentru că vorbeam pentru o companie de calibru. Pe măsuă ce au trecut anii, cumva s-a diversificat și dacă la început am vorbit într-un singur simpozion, apoi au fost mul mai multe. Am crescut și eu alături de doamna profesor Daciana Brănișteanu și de PDI.
– Ce a adus nou participarea dvs la PDI?
– Faptul că m-au ascultat colegi din alte specialități. Până la PDI vorbisem în special în congresele naționale sau la simpozionale firmelor, dar totul era pentru și între dermatologie. De această dată, în sală erau medici din alte specialități. Asta a fost o expunere mai mare.
– Revenind la lectori, ce calități ar trebui să aibă pentru a oferi cât mai multe informații cu acuratețe?
– Sunt mai multe categorii. Una este a celor care sunt foarte buni profesioniști, care au ceva de transmis, însă nu știu să facă acest ucru și atunci totul depinde de răbdarea publicului care rămâne în sală datorită valorii lectorului, de la care vor să afle cât mai multe lucruri. Există varianta unor lectori foarte buni, dar mai puțin consistenți ca informație științifică și desigur, există varianta ideală a unui lector bun orator și care are și consistență profesională și știe cum să transmită informație de calitate. Eu am fost foarte onorată când am primit invitația de a fi lector la PDI, o scenă foarte importantă pentru lectori, mai ales când ne întâlnim în public.
– La PDI participă foarte mulți studenți, rezidenți, medici alfați la început de carieră. Cum ați relaționat cu ei, v-au cerut sfaturi, v-au consultat în diferite cazuri?
– La PDI am venit mereu cu rezidentele mele care mereu au găsit la PDI niște facilități pe care în alte locuri nu le-au avut de la taxă reduseă, până la cursuri, workshopuri, până la stabilirea de contacte. Am venit mereu cu toată echipa. Tuturor studenților și rezidenților mei le recomand ca atunci când vor începe cariera să nu se depărteze de spital. Este adevărat că poate mediul privat poate fi mai ofertant, că îți permite să faci mai multe lucruri în zona de beauty, dar este important să se păstreze și legătura cu spitalul. Să nu se desprindă niciodată de partea științifică a dermatologiei.
– Cum ați apreciat organizarea? Ce așteptări aveți pentru PDI?
– Dincolo de nivelul ridicat al manifestării, toate evenimentele asociate au fost impecabile, frumos organizate, în locuri deosebite. Ei bine, pentru o femeie este o mare provocare pentru că moldovencee sunt toate foarte frumoase , foarte elegante și trebuie să te gândești bine când ajungi la Iași, ca să ții pasul. Ca parte științifică, PDI este cel mai important eveniment dermatologic național. Abia aștept să ne revedem față în față. Am construit împreună tradiția. Mă bucur că am pus și eu umărul la construirea acestei tradiții, care este PDI.

Contactează operatorul PDI 2022

9 + 12 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media