Interviu Prof. univ. dr. Neagu Monica

„Domeniul imuno-dermatologiei naționale are ca oraș de naștere Iașul”

De zece ani, PDI adună săli pline de lectori de renume din România și de peste hotare, medici, studenți, rezidenți, cercetători în domeniul medical, reprezentanți ai companiilor farmaceutice. De zece ani, PDI este un nume important pe harta manifestărilor medicale elitiste, confimat de la o ediție la alta. Am stat de vorbă cu doamna profesor universitar dr Monica Neagu, președintele Societății de Imunologie din România, cercetător științific gradul I la Institutul Național „Victor Babeș”, unul dintre lectorii îndrăgiți ai PDI.
– Zece ani de PDI, un număr rotund, frumos, o aniversare importantă pentru școala românească de dermatologie. Ce v-a determinat să fiți alaturi de PDI?
– Anul acesta, mai mult că oricând am ținut să mă alătur PDI la aniversarea acestei manifestări. Chiar dacă nu am putut să fiu fizic la toate edițiile din cei zece ani, am urmărit evoluția fulminantă a acestei manifestări naționale cu participare internațională. Așa după cum dorești să fii alături de prieten drag la aniversare, așa am dorit și eu, în acest an în mod special, să vin fizic la această manifestare și să urez „La mulți ani!” acestei reuniuni științifice, să doresc multe împliniri personale și profesionale Doamnei Prof. dr. Daciana Brănișteanu, deopotrivă inima și creierul acestei manifestări.
– Ce v-a atras la această manifestare și ce v-a determinat să fiți alături?
– De la începuturile PDI m-a atras caracterul multidisciplinar al reuniunii. Așa cum pielea este cel mai mare organ cu funcție imună, și această reuniune, asemenea unui organ complex, a reușit să îmbine domenii și valori multiple. Ca și imunolog, PDI mi-a oferit o platformă de schimb de opinii, de rezultate, de întrebări în domeniul dermatologiei, iar acest flux intelectual a fost susținut de cele mai titrate minți în domeniul dermatologiei atât pe plan național, cât și international. Pot să afirm că domeniul imuno-dermatologiei naționale are ca oraș de naștere Iașul și botezul realizat în cadrul PDI.
– Este adevărat că întâlnirile directe sunt cele mai frumoase, însă pandemia a împiedit revederea anul trecut, obligând PDI să se deruleze în mediul online. Cum ați apreciat ediția de anul trecut? Cum s-a văzut de la București?
– Ediția de anul trecut, o ediție on-line, a fost inedită așa după cum au fost întreg anul care a trecut și după cum au fost toate manifestările științifice la care am participat sau organizat. Organizarea a fost impecabilă și a adunat, ca de obicei, cele mai interesante și captivante comunicări și prelegeri orale. De la București întotdeauna PDI „se vede foarte bine”, iar dermatologia din Iași își menține și augumentează „galoanele” științifice în fiecare an. Nu sunt un fan al manifestărilor on-line, ba dimpotrivă, dar organizatorii au reușit să transmită acea căldură care a completat dialogurile de nivel înalt cu care ne-au obișnuit aceste reuniuni.
– Vorbiți cu multă pasiune despre PDI și mă întreb care sunt momentele cele mai frumoase care vă leagă de această manifestare?
– Nu cred că am cele mai frumoase momente, am doar momente frumoase la Iași. Ca să vă răspund totuși la întrebare – întâlnirea cu o persoană specială sufletului meu, Doamna Prof. Dr. Daciana Brănișteanu, mă umple fizic și psihic de lumină în fiecare moment. Este important să împărtășesc un moment, care se repetă în fiecare an, indiferent de locație – o sală plină până la refuz cu studenții, rezidenții Doamnei Profesor și sute de perechi de ochi care sclipeau în timpul uneia din prezentările mele. A fost unul din momentele palpabile în care mi-am dat seama că viitorul are strălucirea acestor ochi și că Doamna Profesor este formatorul acestui viitor.

Contactează operatorul PDI 2022

3 + 13 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media