Interviu Prof. Univ. Dr. Luminița Smaranda Iancu

“PDI este o manifestare de răsunet prin diversitatea tematicilor

care sunt conexe cu domeniul dermatologiei și prin lista lectorilor

invitați, personalități de renume internațional”

dialog cu prof. univ. dr Luminița Smaranda Iancu, prorector pe studii postuniversitare și formare profesională continuă în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

În perioada 20-24 iulie, Iașul va găzdui cea de-a X-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională care a devenit un nume important pe harta evenimentelor medicale elitiste din Sud-Estul Europei. O astfel de manifestare este foarte tentantă pentru participanți, medici de renume, specialiști, rezidenți și studenți, ultimii dintre ei având posibilitatea, ca și la edițiile anterioare, să participe gratuit. De altfel, ca o premieră, la ediția din acest an cadrele didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” au primit invitația de a participa gratuit, la fel și cadrele medicale de la Spitalul CFR Iași. Am discutat despre aceste lucruri cu doamna profesor universitar doctor Luminița Smaranda Iancu, prorector pe studii postuniversitare și formare profesională continuă.

– Ați participat la multe ediții ale PDI și le-ați susținut. Ce v-a atras la această manifestare?

– La PDI am participat, ca prorector, începând din 2016, când am avut și plăcerea, dar și onoarea de a deschide manifestarea în numele domnului rector și în calitate de prorector responsabil cu studiile postuniversitare. Eram cea mai îndreptățită persoană să-l reprezint, misiunea mea având legătură cu organizarea acestor cursuri din partea Rectoratului. La o primă vedere aș fi răspuns unei misiuni oficiale, dar nu este așa pentru că manifestarea a devenit mai amplă de la an la an și a antrenat un număr important de participanți care au fost tentați să fie parte dintr-o activitate științifică, cu un program foarte bogat, cu lectori nu numai din țară, ci și din multe alte țări, personalități de marcă ale dermatologiei, dar și din domeniile conexe.

– Vă ocupați de educația medicală continuă. PDI nu înseamnă doar simpozioane și prelegeri, ci și cursuri, workshopuri, care s-au derulat de-a lungul edițiilor anterioare ca un fir roșu.

– Pregătirea postuniversitară înseamnă toată această paletă de activități. Sunt multe activități care se intră sub auspiciile studiilor postuniversitare. Desigur că sunt astfel de programe postuniversitare, fie congrese, fie conferințe care au o anumită agendă, cu prelegeri, cu lectori, cu lucrări sau cu acea componentă de postere care este discutată și prezentată într-un anumit mod astfel încât că impactul să fie cât mai mare. Începând din 2016 am fost mai apropiată de PDI, dar și de alte manifestări. Într-adevăr, dintre manifestările care se desfășoară sub egida Universității, PDI este una de răsunet prin diversitatea tematicilor care sunt conexe cu domeniul dermatologiei și prin lista lectorilor invitați, personalități de renume internațional.

– La PDI există o sesiune specială de postere dedicată studenților și medicilor rezidenți. Cele mai bune lucrări au fost apreciate și s-au oferit premii consistente din partea ADEM. Cât de importantă este pentru tineri participarea la o astfel de sesiune?

– Depinde foarte mult de cum gândește comitetul de organizare sesiunea de postere. Sunt sesiuni dedicate tinerilor medici, indiferent că sunt rezidenți sau specialiști, sunt sesiuni organizate pentru studenți. Dimensiunea unei manifestări nu permite mereu ca toți participanții să prezinte lucrarea la sală, de la un pupitru, pentru că timpul este limitat. Această sesiune de postere oferă șansa, mai ales tinerilor, indiferent că sunt rezidenți sau specialiști, să își facă publice rezultatele activității lor. Nu doar că participarea lor este importantă, ci și imperios necesară . Pe lângă pregătirea lor de bază, ei trebuie să participe la manifestări științifice, să fie autori sau co-autori la lucrări științifice. Primul pas este un poster, apoi lucrare orală, apoi lucrări publicate. Este o componentă importantă a carierei lor. Nu este obligatorie pentru că poți fi un foarte bun specialist fără să ai și această componentă de cercetare științifică, de comunicare a rezultatelor într-un mod cât mai elocvent, dar este necesară și unii dintre ei fac foarte bine acest lucru.

– Manifestarea are un caracter internațional dat nu doar de prezența în număr mare a lectorilor străini, ci și a studenților de la secțiile de limbă franceză și engleză. Cum îi ajută în viitoarea carieră?

– În primul rând, studenții de la aceste serii trebuie angrenați și ei, la fel ca și studenții străini, și este în preocuparea universității această strategie de a-i atrage în astfel de activități. Mai ales dacă lectorii sunt vorbitori de limba engleză, iar tinerii din alte țări îi pot înțelege mai ușor. Trebuie spus că pentru studenți, indiferent de secție, există în universitate o manifestare științifică – Congressis, care implică, în proporție de 90 la sută, participarea studenților. Desigur, pot participa și tineri medici și rezidenți. Este o ocazia în care ei își pot prezenta rezultatele studiilor care sunt conecte cu teza lor de licență, de exemplu. Participarea studenților la astfel de manifestări cum este PDI vine ca o completare firească la ceea ce fac ei ca pregătire de bază pentru a deveni viitori medici. Nu este suficient, cel puțin în epoca modernă, când cunoștințele se acumulează în progresie logaritmică, să participe la cursuri și stagii în cadrul facultății. Aceste manifestări vin să aducă informații noi. Dermatologia se predă în anul șase, când deja discutăm despre tineri ce vor deveni în scurt timp medici, iar o astfel de manifestare ca PDI este foarte tentantă pentru ei. Desigur că ea nu se limitează doar la participarea studenților de anul șase, care deja au parcurs această disciplină. Sunt invitați să participe și studenți alți ani pentru că inclusiv titulatura acestei manifestări, „Dermatologia la interfața cu alte discipline”, o recomandă.

– Foarte multe cadre universitare din cadrul UMF au susținut PDI, de la disciplinele de bază la cele clinice. Care este motivul participării lor în număr mare?

– Fiecare participant este atras de un anumit aspect, dar cred că unul dintre motive este că au fost tentați să participe la o manifestare de anvergură. În general, cadrele didactice trebuie să participe la manifestări, chiar dacă nu toți respectă acest lucru și nu participă la un număr mare de evenimente. De fapt, nu numărul contează, ci calitatea lucrării pe care o prezintă la manifestare. Cred că este ambiția cadrelor universitate de a face parte dintr-o manifestare importantă.

– La ediția din acest, toate cadrele didactice al UMF sunt invitate gratuit. Cum apreciați această invitație?

– Cred că organizatorii s-au gândit să ofere această răsplată în ideea că sunt colegi, și îmi place să cred că este o echipă unită. De fapt, acesta este meritul unei universități – prin ceea ce face să ofere sentimentul că este o echipă și chiar să fie o echipă! Este lădaubilă o astfel de inițiativă și, ca să vedem și părțile bune ale acestei pandemii, faptul că sunt manifestări online permite participarea unui număr impresionant de persoane. Există și un revers prin faptul că o participare online descurajează întrebările și intervențiile. Aici, moderatorii diverselor secțiuni trebuie să fie foarte implicați în a încuraja participanții să deschidă microfonul, să adreseze întrebări. Eu sunt de părere că mereu o lucrare valoroasă antrenează discuții. Un dialog consistent arată și faptul că lucrarea este valoroasă.

Contactează operatorul PDI 2022

3 + 13 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media