Interviu Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

“Primăvara Dermatologică Ieșeană a avut mereu participări importante din domeniul dermatologiei din întreaga lume”

* dialog cu prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași

Săptămâna viitoare, Iașul va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii medicale și științifice. Este vorba despre cea de-a zecea ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene (PDI), o manifestare națională cu participare internațională devenită deja o tradiție nu doar pentru mediul academic medical românesc, ci și pentru cel internațional. Încă de la început, manifestarea a fost organizată sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar a avut și girul multor societăți medicale de renume – Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară, al Colegiului Medicilor și al universităților de medicină și farmacie din toată țara. Am revăzut momentele importante ale manifestării alături de domnul rector al UMF Iași, distinsul profesor universitar doctor Viorel Scripcariu.
– De zece ani, PDI se derulează sub egida UMF „Grigore T. Popa” Iași. Cât de importantă este continuitatea acestei manifestări medicale de elită și ce beneficii aduce școlii medicale ieșene?
– Toate manifestările științifice care se desfășoară sub egida Universității au aceeași importanță pentru noi, cu atât mai mult cu cât sunt organizate de cadrele noastre didactice. În dermatologie o astfel de manifestare aduce elemente de noutate, cu siguranță. Nu putem spune că ediția cu numărul zece este neapărat o aniversare pentru că în fiecare an putem aniversa ceva, dar fiind o manifestare științifică organizată sub egida universității este foarte importantă atât pentru participanți, cât și pentru instituția academică.
– PDI este o manifestare națională cu participare internațională. De-a lungul edițiilor, în sălile de conferințe au susținut prelegeri nume importante ale medicinei, specialiști de talie internațională. Prin participarea specialiștilor sosiți de la universități importante de peste hotare se pot realiza multe legături internaționale. Putem spune că PDI este un vehicul pentru crearea de astfel de colaborări?
– Da, cu siguranță da! Toți acești participanți de peste hotare care își aduc contribuția la succesul unei manifestări științifice desfășurate în universitate oferă elemente de noutate în primul rând, apoi împărtășesc din experiența lor care altfel nu ar putea fi cunoscută dacă nu ar exista astfel de evenimente. Într-adevăr, Primăvara Dermatologică Ieșeană a avut mereu participări importante din domeniul dermatologiei din întreaga lume și toți lectorii invitați au prezentat lucrări cu un conținut ridicat științific și de valoare foarte mare a actului dermatologic.
– Manifestarea a avut, încă de la început, girul unor mari societăți medicale. Putem considera că un astfel de eveniment poate crea relații importante între societățile medicale din străinătate, cu speranța unor viitoare colaborări?
– Evident! Să nu uităm că în Iași avem prima societate cu profil medical din țară. Este vorba despre Societatea de Medici și Naturaliști, înființată în 1833. Toate societățile care participă la organizarea unei manifestări științifice, a unui congres, a unei conferințe sau orice eveniment medical au un aport important. Pe lângă interacțiunea directă cu organizatorii și cu manifestarea ce va avea loc, interacționează și între ele și atunci cu cât colaborăm cu mai mulți parteneri externi, cu atât este mai benefic pentru universitate. Acest lucru este valabil în toate manifestările științifice – conferințe, congrese cu diverse alte profiluri – chirurgie, medicină internă, oftalmologie, orice altă specialitate, la care participă și societăți din întreaga lume, mai ales din Europa.
– PDI este un creuzet pentru viitorii specialiști, studenții având șansa de a participa gratuit la prelegeri, workshopuri, simpozioane. La fel ca și rezidenții, ei au șansa de de a relaționa cu specialiști care au cariere impresionante, care le pot deveni mentori. Ar putea fi un factor de motivare profesională?
– Cu siguranță da și orice participare sau orice organizare a unei manifestări științifice la nivelul universității atrage implicit participarea studenților de a afla elemente noi, de a-și perfecționa anumite abilități, de a participa cu lucrări. Există sesiuni ale studenților care sunt prezentate și la Primăvara Dermatologică Ieșeană, și la alte manifestări științifice. Putem considera că acest tip de evenimente medicale fac parte din pregătirea lor ca viitori medici, le desăvârșesc pregătirea pe plan medical, farmaceutic sau de altă natură.

Contactează operatorul PDI 2022

7 + 2 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media