Prof. Dr. Ancuța Codrina

Prof. Dr. Ancuța Codrina
Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași

Simpozion NOVARTIS

Cosentyx – It’s all about the patient
 Moderator
Prof Univ Dr Daciana Elena Brănișteanu
Lectori
Prof Univ Dr Codrina Ancuța
Dr Georgiana Mihăilă

Boala psoriazică este o afecțiune sistemică inflamatorie, mediată imun, progresivă, care afectează întreg organismul, trecând dincolo de piele. Pentru pacienții cu boală psoriazică, pielea este doar unul dintre aspectele bolii.

Pacienții își doresc un tratament cu eficiență dovedită și profil favorabil de siguranță, care să țintească toate manifestările bolii psoriazice:
-Vindecarea leziunilor cutanate
-Remisiunea susținută a artritei psoriazice
-Tratamentul complet al tuturor manifestarilor bolii, inclusiv al formelor „dificil de tratat”
-Controlul comorbidităților prezente și prevenirea aparitiei altor comorbidități
-Îmbunătățirea calității vieții , atât fizic cât și psihic
Îndeplinirea acestor deziderate presupune diagnosticul, și implicit, tratamentul precoce al bolii.

Date din literatura de specialitate relevă că, în medie, există o întârziere a diagnosticului de psoriazis de aproximativ 2,6 ani de la debutul bolii, în timp ce pentru diagnosticul de artrită psoriazică această întârziere este în medie de 1,8 ani de la debutul simptomelor.

Cu atât mai importantă devine cunoașterea de către pacient a semnelor și simptomelor bolii psoriazice încă din stadiul inițial.

Un studiu recent derulat a scos în evidență faptul că numeroși pacienți cu boală psoriazică nu realizează complexitatea acestei afecțiuni și nici relația între diferitele manifestări ale bolii și comorbiditățile asociate.

Din același studiu reiese că, în ceea ce privește calitatea vieții, 73% dintre pacienți raportează un impact moderat până la foarte mare sau extrem de mare al bolii psoriazice.

Tratamentul eficient și complet al manifestărilor multiple ale bolii psoriazice este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Utilizat la nivel mondial la peste 500.000 pacienți, în indicațiile aprobate, și fără evidențierea de noi semnale privind siguranța de-a lungul a 5 ani, Cosentyx asigură tratamentul complet pentru boala psoriazică.

Începând din timp tratamentul bolii psoriazice și țintind direct cauza bolii, inflamația sistemică, cu Cosentyx, obținem în timp scurt o eficacitate înaltă care este susținută pe termen lung, nu doar la nivelul pieli, dar și la nivel articular, în condițiile unui profil de siguranță favorabil și menținut în timp.

Scurt CV

Profesor universitar, Disciplina Reumatologie, Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Grigore T. Popa” Iasi.
Medic primar reumatologie si reabilitare, sef clinica Reumatologie 2, Spitalul Clinic Recuperare Iasi
Coordonator Centru EUSTAR 162, afiliat retelei EUSTAR (European Scleroderma Trials and Research Group),
Coordonator Centru Capilaroscopie – Network of imaging training center 2016-2021 (EULAR)
Training in capilaroscopie (Paris, Franta 2004), ecografie musculoscheletala (Paris, Franta, 2004; Barcelona, Spania, 2008); osteodensitometrie DXA (Bucuresti, Romania, 2006).
Membru in societati stiintifice internationale: EUSTAR, IASP (International Association for the Study of Pain) si Special Interest Group Musculoskeletal Pain, SLEuro (European Lupus Society)
Domenii de interes: terapia biologica in patologia reumatismala imun mediata, orphan disease (Sclerodermia sistemica, miopatii inflamatorii idiopatice), sarcina si patologia reumatismala imun mediata

Contactează operatorul PDI 2022

11 + 5 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media