Prof. Dr. Brănișteanu Elena Daciana

Prof. Dr. Daciana Elena Brănișteanu
Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași
Spitalul Clinic Universitar CF Iași

Simpozion NOVARTIS

Cosentyx – It’s all about the patient
 ‘’Xolair- Game Changer în Urticaria Cronică Spontană’’
Prof. Daciana Brănisteanu – Clinica de Dermatologie, Spitalul Clinic CF Iași
Prof. Călin Giurcaneanu – Spitalul Universitar de Urgentă ”Elias”, București;
Dr. Alin Nicolescu – Centrul Med. de Diagnostic si Tratament “S.R.I.”, București

Cuvinte cheie: omalizumab, urticarie cronică spontană, papule, angioedem.

 

Urticaria Cronică Spontană este o afecțiune cronică intermitentă, caracterizată prin apariția spontană a papulelor sau/și a angioedemului, in fiecare zi sau aproape in toate zilele, pentru cel puțin 6 săptămâni, fără un stimul extern evident.
Urticaria cronica spontana are un impact major asupra calitatii vietii si activitatilor zilnice ale pacientilor afectand multiple aspecte precum pierderea productivitatii, absenta de la locul de munca sau afectarea emotionala si psihologica.
Papulele și angioedemul sunt raportate in procente de 33 pâna la 67% la pacienții cu UCS, angioedemul singur fiind prezent doar la 1−13% din pacienți.
Terapia simptomatică cu antihistaminice H1 este singura terapie de primă intenție in UCS, dar însa efectul terapeutic este dovedit la mai puțin de 50 % dintre pacienții cu urticarie cronică spontană, simptomele și RA ale tratamentului determinând pierderea energiei și afectarea somnului.

Scopul tratamentului în urticaria cronică spontană este obtinerea controlului complet al bolii cu absenţa semnelor şi simptomelor, precum şi îmbunatățirea calităţii vieţii. Acest lucru poate fi măsurat prin utilizarea în practica clinică a chestionarelor: UAS7- scorul de activitate al urticariei şi DLQI- indicele dermatologic de calitate a vieţii, care ajuta in evaluarea rapidă a severității UCS și in stabilirea algoritmului potrivit de tratament.

Omalizumab este indicat ca tratament adjuvant al UCS la pacienţi adulţi şi adolescenţi (12 ani și peste) cu răspuns neadecvat la tratamentul cu antihistaminice H1.
Doza recomandată este de 300 mg, subcutanat, la intervale de 4 săptămâni.

În studiile de fază III (Asteria I, Asteria II, Glacial) omalizumab administrat in doză de 300 mg a demonstrat în mod constant îmbunatațiri semnificative ale simptomelor UCS în comparație cu placebo.
Terapia biologică, omalizumab a demonstrat că obține controlul rapid și complet al urticariei cronice spontane, având un profil de siguranță dovedit atat de studiile clinice de faza III cât si de evidențele real world.

Simpozion NOVARTIS

Cosentyx – It’s all about the patient
 Moderator
Prof Univ Dr Daciana Elena Brănișteanu
Lectori
Prof Univ Dr Codrina Ancuța
Dr Georgiana Mihăilă

Boala psoriazică este o afecțiune sistemică inflamatorie, mediată imun, progresivă, care afectează întreg organismul, trecând dincolo de piele. Pentru pacienții cu boală psoriazică, pielea este doar unul dintre aspectele bolii.

Pacienții își doresc un tratament cu eficiență dovedită și profil favorabil de siguranță, care să țintească toate manifestările bolii psoriazice:
-Vindecarea leziunilor cutanate
-Remisiunea susținută a artritei psoriazice
-Tratamentul complet al tuturor manifestarilor bolii, inclusiv al formelor „dificil de tratat”
-Controlul comorbidităților prezente și prevenirea aparitiei altor comorbidități
-Îmbunătățirea calității vieții , atât fizic cât și psihic
Îndeplinirea acestor deziderate presupune diagnosticul, și implicit, tratamentul precoce al bolii.

Date din literatura de specialitate relevă că, în medie, există o întârziere a diagnosticului de psoriazis de aproximativ 2,6 ani de la debutul bolii, în timp ce pentru diagnosticul de artrită psoriazică această întârziere este în medie de 1,8 ani de la debutul simptomelor.

Cu atât mai importantă devine cunoașterea de către pacient a semnelor și simptomelor bolii psoriazice încă din stadiul inițial.

Un studiu recent derulat a scos în evidență faptul că numeroși pacienți cu boală psoriazică nu realizează complexitatea acestei afecțiuni și nici relația între diferitele manifestări ale bolii și comorbiditățile asociate.

Din același studiu reiese că, în ceea ce privește calitatea vieții, 73% dintre pacienți raportează un impact moderat până la foarte mare sau extrem de mare al bolii psoriazice.

Tratamentul eficient și complet al manifestărilor multiple ale bolii psoriazice este esențial pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților.

Utilizat la nivel mondial la peste 500.000 pacienți, în indicațiile aprobate, și fără evidențierea de noi semnale privind siguranța de-a lungul a 5 ani, Cosentyx asigură tratamentul complet pentru boala psoriazică.

Începând din timp tratamentul bolii psoriazice și țintind direct cauza bolii, inflamația sistemică, cu Cosentyx, obținem în timp scurt o eficacitate înaltă care este susținută pe termen lung, nu doar la nivelul pieli, dar și la nivel articular, în condițiile unui profil de siguranță favorabil și menținut în timp.

Simpozion NDMEDHEALTH / URIAGE

INOVAȚIA URIAGE BARIÉSUN 100: ULTRA PROTECȚIE PENTRU PREVENIREA DETERIORĂRII CELULARE ȘI FOTOÎMBĂTRÂNIRII INDUSE DE RAZELE UV ȘI LUMINA ALBASTRĂ
 Daciana Elena Brănișteanu

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Spitalul Clinic Universitar CF Iași

Cuvinte cheie: fotoprotecție, lumina albastră, piele intolerantă, protecție a ADN-ului celular

Tenul deschis si foarte deschis, pacienții cu piele intolerantă, keratoze și fotodermatoze actinice sau cu diverse patologii care pot fi agravate de soare precum cuperoza, vitiligo, herpes, melasma au nevoie de produse speciale de protecție solară.
Aici intervine conceptul BARIÉSUN 100, un produs ULTRA FOTOPROTECTOR ideal pentru toți pacienții cu fototipuri deschise și foarte deschise, cu intoleranță la soare și fotodermatoze, dermatoze agravate sau risc de sensibilizare la soare prin diferite tratamente.
Bariésun 100 garantează ultra-protecție pe trei direcții. În primul rând, datorită acțiunii brevetului Bariésun, care limitează pierderea de apă transepidermică. Complexul de filtre organice UV oferă protecție anti-UVA și anti-UVB (raze scurte și lungi) în timp ce complexul patentat PVP + polyquaternium limitează penetrarea în epidermă a filtrelor optimizând astfel fotoprotecția.
Această triplă protecție include și proprietățile antioxidante și de protecție a ADN-ului a apei termale Uriage combinate cu vitaminele C și E, care limitează formarea de radicali liberi generați de expunerea la soare.
În cele din urmă, inovația majoră a acestei game, brevetul Telomeres Protect previne deteriorarea celulară și fotoîmbătrânirea datorită unui extract patentat de arthrospira platensis (spirulină) care limitează formarea telomerilor scurți prin calea mTOR, iar aquasponginele oferă protecție anti-deshidratare.
Brevetul Telomeres Protect va reduce daunele celulare și va preveni fotoîmbătrânirea prin trei acțiuni. O reducere a activării complexului mTOR1, implicat în mecanismele carcinogenezei, o reducere a producției de progerină, o proteină toxică produsă în timpul îmbătrânirii și, în final, o reducere a procentului de telomeri scurți.

URIAGE BARIÉSUN 100 INNOVATION: ULTRA PROTECTION TO PREVENT CELL DAMAGE AND PHOTO-AGING FROM UV AND BLUE LIGHT
 Daciana Elena Brănișteanu

“Grigore T. Popa” University of Medicine and Pharmacy, Iași. CF Iași University Clinical Hospital

Keywords: photo protection, blue light, intolerant skin, cellular DNA protection

Fair and very fair skin, patients with actinic keratoses and photo-dermatoses or with pathologies and intolerant skin that can be aggravated by the sun such as couperose, vitiligo, herpes, melasma need special sun protection products.
Hence the launch of BARIESUN 100, an ULTRA PHOTOPROTECTIVE product ideal for all your patients with light and very light phototypes, intolerant to the sun and all cases of photodermatoses, aggravated dermatoses or risk of sensitization to the sun by the various treatments.
Bariésun 100 guarantees ultra-protection, triple protection. First of all, thanks to the action of the Bariésun patent, which limits the transepidermal water loss. The complex of organic UV filters provides long and short anti-UVA and anti-UVB protection while the patented PVP + polyquaternium association limits the epidermal penetration of the filters thus optimizing photoprotection.
This triple protection also includes the antioxidant and DNA-protecting properties of Uriage Thermal Water combined with vitamins C and E, which limit the formation of free radicals generated by sun exposure.
Finally, the major innovation of this range, the Telomeres Protect patent, which prevents cellular damages and photoaging thanks to a patented extract of arthrospira platensis (spirulina) that limits the formation of short telomeres via the mTOR pathway. Not to mention the aquaspongins providing anti-dehydration protection.
The Telomeres Protect patent will reduce cellular damage and prevent photoaging through three actions. A reduction in the activation of the mTOR1 complex, involved in the mechanisms of carcinogenesis, a reduction in the production of progerin, a toxic protein produced during aging and finally a reduction in the percentage of short telomeres.

Simpozion NDMEDHEALTH / ISDIN

ALGORITMUL TERAPEUTIC ÎN KERATOZA ACTINICĂ ȘI ROLUL FOTOPROTECȚIEI ISDIN ÎN PREVENȚIA CANCERULUI DE PIELE NON-MELANOM
 Daciana Brănișteanu

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Spitalul Clinic Universitar CF Iași

Cuvinte cheie: keratoză actinică, cancer de piele non-melanon, fotoliază încapsulată în lipozomi

Keratoza actinică (KA) este o formă frecvent întâlnită de leziune pre-canceroasă a pielii, cauzată de expunerea cronică la radiațiile UV, a căror principală sursă este soarele.
Abordarea terapeutică a KA depinde de încadrarea pacientului în funcție de recomandările stabilite de Liga Internațională a Societăților Dermatologice (ILDS) și trebuie să țină cont de: numărul, modul de distribuire și caracteristicile leziunilor, de preferința pacientului privind modul de tratament (acasă sau la cabinet), durata terapiei, toleranța la efectele secundare (de exemplu, durere, inflamație, hipo-pigmentare, cicatrici), disponibilitate și cost.
Terapia fotodinamică (TFD) și Crioterapia reprezintă abordări terapeutice consacrate în tratamentul KA.
Totuși, după acestea, strategiile de protecție solară sunt importante pentru a reduce riscul formării de noi leziuni și/sau nevoia de a folosi din nou TFD și Crioterapie.
Studii recente, majoritatea efectuate în Europa, dovedesc valoarea clinică a produselor de protecție solară care conțin enzime de fotoliază încapsulate în lipozomi în cazul pacienților care urmează un tratament pentru KA, al pacienților cu grad de risc Fitzpatrick foarte ridicat (I-III) și al celor care necesită suport suplimentar în chemo-prevenție în cazul bolilor cronice sau tratamentelor medicale.
Fotoliaza repară mutațiile și leziunile de ADN induse de radiațiile UV, influențând astfel etapele inițiale de carcinogeneză.
Strategia de fotoprotecție+fotoreparare trebuie inclusă în algoritmul terapeutic de prevenție și tratament în KA și cancer de piele non-melanom. Folosirea ISDIN Eryfotona, cu tehnologie inovatoare DNA Repairsomes și fotoliază încapsulată în lipozomi a demonstrat rezultate ca monoterapie pentru pacienții cu formă ușoară de KA, precum și ca adjuvant în TFD și crioterapie.

THERAPEUTIC ALGORITHM IN ACTINIC KERATOSIS AND THE ROLE OF ISDIN PHOTOPROTECTION IN THE PREVENTION OF NON MELANOMA SKIN CANCER
 Daciana Elena Brănișteanu

Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași. Spitalul Clinic Universitar CF Iași

Key words: actinic keratosis, non melanona skin cancer, photolyase encapsulated in liposomes

Actinic Keratosis (AK) is a frequent form of pre-cancerous skin lesion, caused by cronic exposure to UV radiation, with the sun as the main source.
The therapeutic approach in AK depends on the patients’ classification based on the recommendations of the International Leage of Dermatological Societies (ILDS) and must consider: the number, distribution and characteristics of the lesions, patient’s preffered way of treatment (at home or in doctor’s office), duration of the therapy, tolerance to side effects (e.g. pain, inflamation, hypo-pigmentation, scarring), availability and cost.
Photodynamic Therapy (PDT) and Cryotherapy represent standard therapeutic approaches in the treatment of AK.
However, after them, sun protection strategies are important for reducing the risc of new lesions and/or the need to use PDT and Cryotherapy again.
Recent studies, most of them performed in Europe, confirm the clinical value of photoprotection products containing photolyase enzimes encapsulated in liposomes in pacients that follow a treatment for KA, those with very high Fitzpatrick risk (I-III) and those who need additional care in chemo-prevention in cronical illnesses or medical treatments.
The photolyase repairs the DNA mutations and lesions caused by the UV radiation, thus influencing the initial stages of carcinogenesis.
A photoprotection and photorepair strategy must be included in the therapeutic algorithm of prevention and treatment of AK and NMSC. ISDIN Eryfotona, with innovative technology of DNA Repairsomes and photolyase encapsulated in lipozomes, has proven results when used as monotherapy in patients with less severe forms of AK, as well as co-adjuvant in PDT and Cryotherapy.

Simpozion Lilly

TALTZ ÎN PSORIAZIS: EFICACITATE SUPERIOARĂ DIN CAP PÂNĂ-N PICIOARE
Lectori: Daciana Brănișteanu1, Cristina Tutunaru2, Andreea Molodoi3, Elena Porumb-Andrese1

1Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, 2Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova, 3Spitalul Municipal Roman

Cuvinte cheie: Psoriazis, Taltz, Ixekizumab, IL-17, piele complet curată.
De-a lungul celor aproape 30 de ani de activitate în România, Lilly a pus la dispoziția medicilor și pacienților peste 30 de medicamente inovatoare în domenii precum diabetul zaharat, oncologia, dermatologia, endocrinologia, reumatologia, neurologia, urologia. Anual, peste 100.000 de pacienți români beneficiază de terapiile moderne ale companiei Lilly.
Misiunea noastră în imunologie este aceea de a îmbunătăți viața pacienților și considerăm că medicamentele noastre pot redefini opțiunile terapeutice în psoriazis, dermatita atopică, artrita psoriazică, artrita reumatoidă, spondiloartritele axiale, bolile inflamatorii intestinale, acest lucru însemnând ridicarea continuă a ștachetei în acest domeniu.
Ținând cont de natura inflamatorie cronică a psoriazisului și de multiplele comorbidități asociate, este nevoie de o gestionare pe termen lung a acestei afecțiuni, de cele mai multe ori pe toată durata vieții.
Taltz, anticorp monoclonal cu afinitate ridicată și specificitate pentru interleukina 17A, și-a demonstrat eficacitatea și siguranța la 5 ani de tratament, dovedind că este un tratament complet pentru pacienții cu psoriazis care își doresc un răspuns rapid și menținut pe termen lung. Totodată, având un profil de siguranță bine definit, Taltz a atins în studiile clinice niveluri superioare de răspuns inclusiv la nivel palmo-plantar, unghial, genital și la nivelulul scalpului, fiind eficient nu numai la nivel cutanat ci și la nivel articular.

TALTZ IN PSORIASIS: SUPERIOR EFFICACY FROM HEAD TO TOE
Speakers: Daciana Brănișteanu1, Cristina Tutunaru2, Andreea Molodoi3, Elena Porumb-Andrese1

1MF Grigore T. Popa, Iași, 2UMF Craiova, 3Spitalul Municipal Roman

Keywords: emollients, newborns, infants, side effects, benefits

Keywords: psoriasis, Taltz, Ixekizumab, IL-17, completely clear skin.
During its almost 30 years of activity in Romania, Lilly has made over 30 innovative medicines available to physicians and patients from therapeutic areas such as diabetes, oncology, dermatology, endocrinology, rheumatology, neurology, urology. Every year, over 100,000 Romanian patients benefit from Lilly’s modern therapies.
Our mission in immunology is to improve the lives of patients and we believe that our drugs can redefine the therapeutic options in psoriasis, atopic dermatitis, psoriatic arthritis, rheumatoid arthritis, axial spondylarthritis, inflammatory bowel disease, which means continuously raising the bar.
Given the chronic inflammatory nature of psoriasis and the multiple associated comorbidities, long-term management of this condition, most often throughout life, is required.
Taltz, a monoclonal antibody with high affinity and specificity for IL-17A, demonstrated efficacy and safety at 5 years, proving that it is a complete treatment for psoriasis patients who want a fast and long-term response. At the same time, with a well-defined safety profile, Taltz has achieved higher levels of response in clinical trials, including at the palm-plantar, nail, genital, and scalp levels, being effective not only on the skin but also on the joints.

Scurt CV

– Profesor universitar, titular de curs de dermatologie, Facultatea de Medicină, U.M.F. “Grigore T. Popa”, Iași
– Doctor în științe medicale, teza de doctorat în ACNEEA VULGARA (2004)
– Manager al Centrului de Dermatologie, Venerologie și Dermatocosmetologie “DermaLux”, din 2004 până în prezent
– Șef secție la Clinica Dermatologică a Spitalului Clinic Căi Ferate Iași
– Competențe în anatomie patologică cutanată (Lyon, Franța) și în dermatocosmetologie
– Cursuri de supraspecializare în Franța, Lyon, Universite Lyon 2 (AFSA), cursuri europene de dermatoscopie, boala venoasă cronică, psoriazis, anti-aging, injectare de filere, laserterapie etc.
– Preocupări deosebite pentru psoriazis: coordonator al Proiectului Național Educațional “Patologia psoriazisului”, participări în calitate de expert la întâlniri internaționale pe teme de psoriasis (Viena, Atena, Geneva etc.), articole publicate în reviste naționale și internaționale, comunicări orale, conferințe, grupuri de lucru și workshop-uri pe tema psoriazisului
– Președinte al Asociației Dermatologilor din Moldova, Președinte al manifestării naționale cu participare internațională “Primăvara Dermatologică Ieșeană”;
– Membru în Comitetul Director al Societății Române de Dermatologie
– Membru în Grupul Internațional “Medical Reporter’s Academy”, pe probleme de flebologie
– Membru al: Academiei Europene de Dermatologie, Academiei Americane de Dermatologie, Societății Franceze de Dermatologie, Societății Franceze de Flebologie, Societății Internaționale de Dermatologie, Societății de Dermatologie Investigativă, Societății Române de Dermatopediatrie, Societății Române de Dermatoimunologie, Societății de Medici și Naturaliști
– Coordonator a peste 100 de cursuri de educație medicală continuă și de cursuri postuniversitare
– Peste 400 de conferințe, prelegeri și comunicări orale susținute la manifestări științifice, mese rotunde, conferințe și congrese din țară, nu doar de dermatologie
– Lector invitat la Congrese Internaționale ale: Societății Europene de Dermatologie și Venerologie (EADV), Societății Franceze de Flebologie (SFP), Uniunii Internaționale de Flebologie (UIP)
– Expert în Boala Venoasă Cronică, în Maladii Transmisibile Sexual, expert dermatolog în soluționarea unor cazuri medico-legale
– Decan de Serie desemnat de către studenți, ca semn de respect și de recunoaștere a calității de dascăl
– Implicare activă în activitatea de cercetare științifică (granturi de cercetare științifică, proiecte naționale și internaționale, studii clinice, consultant științific, membru în numeroase advisory board-uri etc.)
– Peste 230 de lucrări publicate în țară și în străinătate, autoare a 23 cărți și capitole de cărți de dermatologie
– Absolventă a Facultății de Medicină, U.M.F. “Grigore T. Popa”, Iași, promoția 1991

Contactează operatorul PDI 2022

15 + 12 =

Operatorul PDI 2022

Adresa: Str. A. Panu nr. 13, Iasi
Tel.: 0332.40.88.00-05
E-mail: contact@pdi.ro
Website: www.eventernet.ro

Parteneri Media